Lovitură la Chișinău: un ziar a pus mâna pe telefonul organizatorului protestelor partidului Șor pentru „gaz ieftin”

De Cătălin Tolontan

joi, 1 decembrie 2022, 2:48

De Cătălin Tolontan

Ziarul de Gardă, săptămânal de investigații din Republica Moldova, publică în ediția tipărită de joi, 1 decembrie, mesaje telefonice despre bani dintre șefi ai partidului Șor.

Jurnaliștii au intrat, dintr-o sursă anonimă, în posesia unui telefon care i-a aparținut lui Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și cel anunțat oficial, pe site-ul Partidului Șor, drept „liderul protestelor”.

În mesaje, Țurcanu, care are o funcție similară cu cea de șef de Consiliu Județean în România, discuta cu oamenii partidului Șor despre „colaci” și „benzină” ca să evite, în general, termenul de „bani”.

Zeci de discuții financiare purtate de Țurcanu în ultimii ani

Ziarul de Gardă scrie astăzi că „În perioada 2019-2022, Dinu Țurcanu a purtat zeci de discuții pe aplicațiile de mesagerie despre bani și remunerare, pentru el sau pentru câțiva oameni despre care susține în discuții că i-a adus să lucreze pentru partid”.

Jurnaliștii de investigație susțin că mesajele din telefon arată că „Țurcanu a fost implicat în alte discuții despre plățile pentru persoanele care participau la proteste sau la alte evenimente organizate de partid în timpul campaniilor electorale sau în afara lor. Banii despre care vorbea nu se regăsesc în declarațiile sale de avere și interese sau în rapoartele financiare depuse de Partidul Șor la Comisia Electorală Centrală”.

Dinu Ţurcanu către ziarişti:
E telefonul meu personal. Nu știu ce s-a întâmplat cu el și mă miră faptul că dvs așa cu mândrie spuneți că l-ați găsit… Eu pot să vă acuz de furt.

Legăturile dintre FSB și Ilan Șor

Omul de afaceri Ilan Șor, 35 de ani, supranumit „tânărul” de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a devenit miza crucială în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova și de o readuce pe orbita Moscovei, susține Washington Post, citând o serie de documente obținute de serviciile secrete ucrainene.

Partidul Șor, conceput ca „partid al eficienței concrete”

Partidul Șor urma să fie poziționat în imaginea publică drept o construcție „de acțiune concretă”. O mișcare populistă „în adevăratul sens al cuvântului”, un partid care „schimba viața oamenilor în bine”, au scris strategii ruși într-un raport către FSB, document consultat de ziarul american.

În plus, controlul asupra conducerii celor două principale canale de televiziune proruse din Moldova a fost transferat unui asociat apropiat de Șor la sfârșitul lunii septembrie, potrivit lui Șor și șefului consiliului de supraveghere a mass-media din Moldova, oferindu-i acestuia o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată Moscovei.

Kremlinul și-a deplasat oamenii la Chișinău

FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Șor. Și, potrivit acelorași documente, FSB a supravegheat o tranzacție prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Șor, pentru a-l proteja de autoritățile moldovenești, conform Washington Post.

Articolul publicat azi de Ziarul de Gardă, despre convorbirile financiare ale șefilor partidului Șor, anunță publicația din Chișinău, este doar începutul dezvăluirilor. Îl puteți citi aici.

Comentează