Într-un comunicat oficial, Fondul de Garantare a Asiguraților recunoaște cifrele publicate de Libertatea: 603 milioane de lei plătiți pentru City și e doar începutul

De Cătălin Tolontan

miercuri, 18 ianuarie 2023, 7:22

De Cătălin Tolontan

„Pentru creditorii de asigurare ai City Insurance SA, s-au plătit aprox. 603 milioane lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 cereri de plată înregistrate”, a afirmat Fondul în comunicatul public de miercuri.

665,6 milioane lei a plătit în anul 2022 Fondul Garantare a Asiguraților, dintre care 583,2 milioane lei au fost achitați în urma falimentului City, a comunicat instituția miercuri, 18 ianuarie 2023.

Hotnews, care citează comunicatul, scrie că „​Păgubiții și creditorii City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment, au încasat aproximativ 603 milioane de lei (peste 123 milioane de euro) până la finele anului trecut, dar suma este aferentă doar unui sfert din totalul cererilor de plată, a anunțat miercuri Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA)”.

Cifrele furnizate public de FGA confirmă că City Insurance a devenit, cu 120 de milioane de euro achitate deja, cel mai mare faliment din istoria asigurărilor din România.

Frauda City a fost semnalată de mai multe autorități financiare din alte țări. Libertatea a dezvăluit marți, 17 ianuarie, în primul episod al unei investigații, că Financial Conduct Authority din UK a trimis în România un document, al cărui conținut a fost publicat de către ziar, în care a indicat firme și persoane participate la scoaterea banilor din România, „pe baza unor contracte false”.

În al doilea episod al investigației jurnalistice, ziarul a arătat că președintele ASF Nicu Marcu, a schimbat la finalul lui 2022 organigrama și l-a repus șef pe Florin Golovatic, directorul sub „supravegherea și controlul căruia” căruia au dat faliment trei firme, lideri ai asigurărilor din România.

În comunicatul FGA de miercuri se amintește că statul a mărit contribuția obligatorie pentru firmele de asigurări. „Anul 2022 a marcat creșterea cotei de contribuție pentru asigurările generale încasate de către FGA, de la societățile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuții medii lunare de 24,8 milioane lei. Anul curent a adus o nouă creștere a cotei de contribuție pentru asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creșterea medie lunară a încasărilor, până la un nivel prognozat de 46 milioane lei”.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentează