Dobânzi cu bani reali, încasate pentru împrumuturi ireale. „Comision de succes”, primit după ce statul și asigurații au fost escrocați. Asta s-a întâmplat de mai multe ori în istoria City Insurance, după cum probează un set de documente găsite de Libertatea. Documentele sunt corelate cu acte publice, consultate de ziar, și cu mărturii ale oamenilor din asigurări. Povestea începe în 2017.

RCA: un miliard de euro pe an plătiți de români

Românii, persoane fizice și firme, plătesc aproximativ un miliard de euro pe an pentru asigurările RCA. Când obții 43% din piața RCA, cum a reușit City Insurance în 2020, încasezi 400 de milioane de euro. În fiecare an.

City Insurance. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dar ca să ajungă lider, City avea nevoie de garanții de solvabilitate. În 2017 nu le avea și atunci a mințit că deține în banca elvețiană Axion SWISS Bank contul cu numărul 14878488, unde a primit un împrumut de 50 de milioane de euro. De fapt, nici contul și nici banii nu existau, conform dezvăluirilor făcute marți, 24 ianuarie 2023, de Libertatea.

ASF nu a controlat

City a susținut că cele 50 de milioane de euro proveneau dintr-un SRL portughez de închiriat camere TV și tehnică de televiziune. Împrumutul s-a făcut prin Vivendi, firma proprietarului City, Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase.

Dan Odobescu. Foto: Agerpres

ASF n-a controlat nici tranzacția, nici contul și a lăsat-o pe City să funcționeze în continuare. Așa a devenit lider de piață. Și s-au premiat pentru că au reușit să tragă împrumutul fictiv.

În perioada 2017-2021, City a raportat la ASF că a obținut împrumuturi de la firma portugheză în valoare totală de 125 de milioane de euro. Niciun euro nu a existat.

Facsimil din raportul administratorului judiciar Casa de Insolvență Transilvania, în care se arată că banii împrumutați, 125 de milioane de euro, nu au ajuns niciodată la City

Schema prin care au fost scoși banii din City

Dobânzile achitate de City între 2017 și 2021 pentru împrumuturile de la acționarul majoritar Vivendi International și de la firma Planar Lda din Portugalia au fost de:

  • 90,3 milioane de lei în cazul Vivendi International (18,2 milioane de euro)
  • 24,1 milioane de lei achitate către Planar Lda (4,8 milioane de euro).

Aceste sume plecate din City apar în raportul administratorului judiciar Casa de Insolvență Transilvania (CITR).

Facsimil din Nota Direcției de Supraveghere și Control a ASF prin care s-a recomandat, în 2017, scoaterea City din procedura de redresare financiară

„Comision de succes” pentru Invertis

CITR arată că reprezentanții City Insurance au plătit dobânzi reale în valoare de 23 de milioane de euro la credite false.

În plus, City a inventat și un „comision de succes”. Pentru „comisionul de succes”, City a plătit alte 6,8 milioane de euro către Invertis, o firmă care ar fi intermediat „împrumutul”.

În total, dobânzile și comisionul de succes, plătite pentru o operațiune de finanțare fictivă, creată doar pe hârtie, au fost de 30 de milioane de euro.

Invertis, firma controlată de un român din Elveția, conectat la serviciile secrete de la noi

Invertis Sarl este o firmă înregistrată în Elveția. A fost înființată în 2006 și este în continuare activă, conform datelor de la Registrul Comerțului din Geneva, prezentate pe portalul Moneyhouse.

Conform datelor oficiale, conducerea Invertis este asigurată de Florin Dima, care este asociat în proporție de 100% și administrator.

Același Florin Dima controlează și firma SOLEXIM SARL, căreia Dan Odobescu i-a transferat toate acțiunile Vivendi cu câteva zile înainte de declararea falimentului City.

Captură Moneyhouse.ch. În versiunea germană, Sarl este tradus GmbH.

Florin Dima era acționar, indirect, și la City, și la firma căreia City i-a plătit „comisionul de succes”

Florin Dima este cetățean elvețian și a figurat în acționariatul companiei prin care Dan Odobescu controla City – Vivendi Internațional SRL.

În 2017, Odobescu deținea 95% din firmă, iar Dima – 5%, conform Hotnews.

Ulterior, Florin Dima a ieșit din acționariatul Vivendi.

La momentul încheierii contractului între Vivendi și Invertis pentru obținerea împrumutului și plata comisionului de succes, mai exact 15 ianuarie 2017, Florin Dima figura în acționariatul ambelor companii.

Despre Florin Dima s-a scris în presă că face parte dintr-un grup de interese susținut de foști ofițeri din serviciile secrete, conform Profit.ro. În 2007, Evenimentul Zilei scria că Florin Dima deținea, printr-o companie din Elveția, Solexim SARL, un sfert din societatea românească Ice Blink Consulting SRL. La Ice Blink, acționarul majoritar era Lucian Bădescu, fiul colonelului SRI Dumitru Bădescu, fost șef al Diviziunii de Contrainformații Economice.

În patru ani, numărul proceselor deschise de oamenii cărora City nu le plătea a crescut de 7 ori

Cum City nu avea, de fapt, garanții reale bancare, compania se finanța neplătind oamenilor dosarele de daună. Aceștia o dădeau în judecată.

Dacă în 2017, anul în care a început escrocheria cu împrumutul fals, existau 2.700 de dosare de daună în instanță, potrivit datelor interne ale City, consultate de ziar, procesele au crescut de 7 ori până în 2021.

Numărul dosarelor de daună aflate în litigiu pe rolul instanțelor de judecată. Un litigiu poate avea mai multe dosare de daună aferente

Continuarea investigației, în zilele următoare, pe Libertatea.