Două acțiuni a derulat ASF în ultima vreme, referitoare la firma de asigurări Euroins.

  1. Consiliul ASF a votat în unanimitate să facă plângere penală întregii conduceri a Euroins, pentru că, susține ASF, Euroins a raportat fals către statul român numărul litigiilor, ceea ce afectează parametrii de solvabilitate ai firmei. Această decizie, din ianuarie 2023, vine după ce ASF mai făcuse cel puțin două plângeri penale firmei Euroins, în 2021 și 2022. Printre faptele semnalate procurorilor: mii de dosare de daună au fost respinse de Euroins fără să fie analizate. Parchetul a confirmat că această plângere mai veche este investigată.
  2. Oficiali ai ASF fac de mai multă vreme o analiză de solvabilitate a Euroins, care, potrivit surselor din piață, se îndreaptă spre concluzii. ASF a confirmat controlul de solvabilitate, pentru Ziarul financiar și Hotnews. „Rezultatele controlului vor fi făcute publice în momentul finalizării acestuia, după parcurgerea tuturor paşilor legali. Până la finalizarea acţiunii, ASF nu poate face publice aspecte cu privire la indicatorii de solvabilitate sau la alţi indicatori care vizează activitatea societăţii”, a comunicat ASF către Ziarul financiar.

„Euroins nici măcar nu a așteptat rezultatul analizei de solvabilitate și a pornit un atac”, a explicat, pentru publicul Libertatea, un angajat al ASF.

Într-un comunicat făcut public azi, 8 februarie, la Sofia, Eurohold susține că are loc un atac împotriva sa care va duce la „o destabilizare financiară și politică în România și Bulgaria”.

Cine participă la atac? „Angajați de nivel înalt și mediu ai ASF”

„În atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance”, spune Eurohold.

De asemenea, la atac mai participă, conform Euroins, presa și politicieni.

„Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele două săptămâni, când a fost organizată o masivă campanie negativă prin intermediul presei, al unor politicieni și al unor oficiali ai departamentului de asigurări al ASF”, se mai spune în același comunicat.

Care este atacul?

Eurohold nu numește explicit procesul de control, dar îl descrie și contestă felul în care se desfășoară controlul. „Acțiunea unor funcționari ai departamentului de asigurări ASF pune în pericol bunele relații ale companiei cu ASF, ca instituție și cu conducerea de vârf a acesteia”, susține Eurohold.

Singurii „funcționari” ASF care derulează „o acțiune” legată de Euroins în acest moment sunt cei de la control și supraveghere, de la Departamentul Asigurări și Reasigurări din ASF.

Acești angajați ai ASF lucrează de mai multă vreme la ceea ce în asigurări se numește „analiza de solvabilitate” a unei companii. În urma analizei poate reieși că o companie îndeplinește criteriile de solvabilitate sau că nu le îndeplinește și trebuie să vină cu bani.

Patronii de la Sofia ai Euroins reclamă în comunicatul lor posibilele consecințe ale procesului de analiză a activității firmei lor din România, realizat de ASF. „Solicităm reprezentanților autorităților competente ale statului, să asigure un audit transparent, imparțial și recunoscut la nivel internațional al procesului derulat de unii membri ai echipei departamentului de asigurări al ASF, care altfel ar putea duce la o criză de lichidități și la instabilitate financiară și politică generală”.

Euroins are 31% din piața RCA, unde este lider. Dar, conform ASF și contrar celor afirmate de Eurohold în comunicatul său, lider de piață asigurări, toate asigurările, indiferent de specific, nu este Euroins, ci „Grupama, urmată îndeaproape de Allianz Țiriac”.

CP-Eurohold despre un atac coordonat asupra Euroins România: