Două cifre rostire de Hristov: 400 și 200 de milioane de euro

Assen Hristov a făcut aceste declarații la scurt timp după ce, susțin surse din ASF, Euroins a intrat în posesia informațiilor din rezultatul analizei de solvabilitate realizate de ASF.

Procedura impune celor de la ASF să comunice firmei analizate concluziile autorității. Compania își prezintă propriile observații sau obiecții. Apoi se elaborează o formă finală a analizei de solvabilitate, de către ASF. „În acest caz, reprezentanții Euroins au ales să iasă ei la atac, rostind diverse sume. E tactica lor dintotdeauna, cuplată cu amenințări la persoane”, au explicat aceleași surse din ASF.

Conferinţă de presă organizată de conducerea Euroins România

„Nevoia de cash a Euroins, ca să reintre în parametri legali, nu e chiar 400 de milioane, cum exagerează Assen Hristov, dar suma necesară pentru a asigura solvabilitatea companiei este, într-adevăr, de ordinul a sute de milioane de euro”, au completat sursele de la București.

Mai mulți angajați ai ASF și-au exprimat, într-o discuție confidențială cu ziarul, „revolta față de conducerea Autorității, care a acceptat până acum toate aceste derapaje ale Euroins. Nu doar în declarații, dar derapajele legale, față de indicatorii solicitați de lege. Chiar dacă, față de City, Euroins a fost mai controlată, tot a existat o îngăduință față de ei și iată unde s-a ajuns”.

Euroins a vorbit despre posibilitatea administrării speciale

În interviul pentru postul public din Bulgaria, proprietarul Euroins a mai dat o cifră posibilă a banilor de care să fie nevoie pentru continuarea activității în România: 200 de milioane de euro. Și a vorbit despre varianta ca Euroins să intre sub administrare specială, dacă nu va aduce banii solicitați de calculele ASF, calcule pe care el nu le recunoaște ca valide. În acest caz, acționarul bulgar susține că se pune în pericol economia Bulgariei, dar și accesul în Schengen al ambelor țări: România și Bulgaria.

„Dacă, să zicem, intră acolo (n.r. – la Euroins) vreun administrator de rea-credință, el ar putea pretinde o răscumpărare imediată a acelor 200 de milioane de euro de la bursă și, în consecință, banii ar fi recuperați, spunând că firma are nevoie de niște numerar, dar de care, de fapt, nu are nevoie”, a subliniat Hristov. „Îți poți imagina dacă bursa din Sofia, cu o cifră de afaceri de două milioane de BGN (n.r. – un milion de euro), este copleșită cu pretenții de 200 de milioane de euro? A doua zi, compania se va opri și va fi ruptă”, a prezis el, potrivit agenției BTA, care a prezentat pasaje din interviul patronului Eurohold.

Hristov: „Cum ar putea vreuna dintre cele două țări să fie admisă în Schengen?”

Euroins recunoaște că știe de o săptămână ce conține analiza de solvabilitate ASF, dar o contestă. Și reia amenințarea legată de Schengen.

„Raportul (n.r. – analiza de solvabilitate), pe care doi oficiali încearcă să-l prezinte colegilor din Consiliul de supraveghere al ASF, a fost auditat şi analizat în ultimele şapte zile de alte companii care au ajuns la concluzia că, chiar şi atunci când a fost întocmit, peste 57 de articole din Legea română şi Legea europeană au fost încălcate”, a spus Hristov. „Dacă acest lucru este tolerat, ar declanșa într-adevăr un scandal major”, a adăugat el.

„Nu este vorba atât de criza financiară, cât de Schengen”, în opinia sa. „Îți poți imagina dacă chiar și o minicriză financiară ar izbucni din cauza unui astfel de scandal cu companii, cum ar putea vreuna dintre cele două țări să fie admisă în Schengen?”, întrebă Hristov.

Acuză că Roșu a vrut să-i bage City pe gât și el a refuzat

Patronul Euroins susține că printre oamenii care îi atacă firma se numără „vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian Roșu, împreună cu directorul său Valentin Ionescu și alte câteva persoane”. Acești oficiali ai ASF, susține patronul Euroins, „au încercat de mai multe ori să forțeze compania noastră să fuzioneze cu firma românească falimentară City”.

Într-un alt interviu dat presei bulgare, tot în aceste zile, și preluat de Bursa, Assen Hristov a afirmat că vicele ASF Cristian Roșu i-a propus explicit să preia City, cu un an înaintea insolvenței acesteia, dar că el a refuzat.

În octombrie 2020, la una dintre întâlnirile de la ASF, domnul Roşu mi-a propus să cumpăr portofoliul City Insurance. După aceea, a avut loc o întâlnire la Viena cu un acţionar City, iar ulterior, încă o întâlnire la Istanbul.

Assen Hristov, acționar Euroins:

Are de adus sute de milioane de euro?

Euroins este liderul pieței RCA, încasând bani și eliberând polițe pentru aproape 1 din 3 români care au asigurare auto obligatorie. Dacă cifrele vehiculate de proprietarul Euroins pentru presa din Bulgaria reprezintă într-adevăr rezultatul analizei de solvabilitate a ASF, asta înseamnă că Euroins va trebui să vină, potrivit legii din România, cu câteva sute de milioane de euro pentru a-și restabili sănătatea financiară și a putea onora promisiunile de despăgubire către asigurați.

Euroins: „Plătim în fiecare zi peste 5 milioane de lei de cereri”

Compania susține însă că n-a dus-o niciodată mai bine financiar și că „totul este un atac”. „Euroins plătește în fiecare zi peste 5 milioane de lei de cereri, în medie la 13,1 zile de la aprobarea de plată, de două ori mai repede ca în 2021 și cu aproape 30 de zile mai repede decât prevede legea, astfel încât nicio cerere aprobată nu rămâne neplătită”, a comunicat Euroins.

Euroins România a plătit anul trecut aproximativ 160.000 de cereri de despăgubire, în valoare totală de peste 1,6 miliarde de lei. Pe parcursul anului 2021, am plătit 1,5 miliarde de lei.

Assen Hristov, acționar Euroins:

***