„Am văzut și eu știrile de la Iași. Unele dintre relatări, cu tot respectul pentru televiziuni sau radiouri, conțin elemente imposibile din punct de vedere medical. Eu sper că nu procurorii au spus ce am auzit, chiar și la Digi sau la Europa FM: că medicul Tesloianu a montat stenturi de la morți. Stenturi nu se poate”, spune doctorul Constantin Udroiu.

Dr. Udroiu: Odată expandat, stentul nu mai poate fi restrâns ca să fie refolosit”

Udroiu, 47 de ani, este cardiolog intervenționist la Spitalul Municipal de Urgență din București și membru în conducerea Societății Române de Cardiologie.

”Stentul e ca un arc de pix, presat din fabricație, cu diametrul de sub 1 milimetru. El se expandează cam la 3 milimetri când e introdus în corp și folosit. Utilizez intenționat termeni simpli, ca să ajungă la cât mai mulți oameni. Odată expandat, stentul nu mai poate fi restrâns ca să fie refolosit. Tehnologic, e imposibil”dr. Constantin Udroiu

PRECIZARE: Într-adevăr, în primele ore de la anunțarea perchezițiilor, televiziunile de știri relatau despre stenturi luate de la persoane decedate. După câteva ore, cuvântul „stenturi” a început să fie înlocuit cu stimulatoare cardiace/defibrilatoare.

„Nu mă pronunț pe ce s-a întâmplat la Iași, semnalez doar că se pot naște exagerări sau chiar absurdități pe marginea cazului”, a explicat Udroiu.

Generalizările pe marginea momentului sunt și temerea doctorului chirurg Grigore Tinică, șeful Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iași. La 62 de ani, doctorul Tinică susține că a adunat aproape patru decenii de când operează oameni cu probleme cardiace.

Dr. Tinică: „Meseria e într-o mare cumpănă”

Doctorul chirurg Grigore Tinică, șeful Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iași