ARESTAREA MEDICULUI DE LA IAȘI. Apel al președintelui Societății Cardiologilor: „Facem mari eforturi să salvăm vieți. Generalizările sunt nedrepte”

De Cătălin Tolontan

duminică, 19 februarie 2023, 6:07

De Cătălin Tolontan

Doctorul Bogdan Popescu, șeful Clinicii de Cardiologie de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. C.C. Iliescu” de la Fundeni, se adaugă medicilor care cer ca scandalul „stimulatoarelor cardiace luate de la morți” să nu transforme cardiologia într-o „oaie neagră”, în țara în care 1 din 3 oameni moare din cauze cardiovasculare.

Reținerea de către procurori a doctorului cardiolog ieșean Dan Tesloianu, cercetat pentru că a folosit stimulatoare cardiace de la persoane decedate și le-a reimplatat apoi pacienților pentru mită, a provocat o puternică reacție publică de respingere.

Contactați de Libertatea, mai mulți doctori din aceeași specialitate cu Tesloianu au acceptat să discute și despre riscurile ideii că „toți medicii sunt la fel”. Astăzi vorbește prof. dr. Bogdan A. Popescu, 55 de ani, cardiolog la „Fundeni” și președintele Societății Române de Cardiologie.

Dr. Popescu a fost, conform CV-ului, primul clasat atât la examenul de medic specialist cardiolog, în 1999, cât și la cel de medic primar cardiolog, în 2004.

Dr. Bogdan A. Popescu: „Cardiologii lucrează uneori până la 30 de ore nonstop”

„România are una dintre cele mai mari rate ale mortalității prin boli cardiovasculare din Europa. Mulți dintre colegii noștri lucrează în condiții grele, uneori până la 30 de ore nonstop, îngrijind mulți pacienți critici”, susține doctorul Popescu.

„Există multe zone cu număr foarte mic de cardiologi (sunt 10 județe în care există mai puțin de 10 cardiologi în tot județul!), care fac eforturi mari pentru a salva vieți”.

dr. Bogdan Popescu:
Tocmai de aceea, generalizările pe care le vedem uneori, pornind de la cazuri regretabile, dar cert izolate, sunt nepotrivite si nedrepte.

Medicul a adăugat că asociația pe care o conduce are 2600 de membri, dintre care aproape 2100 sunt cardiologi, socotind și rezidenții. Dr. Popescu subliniază că „aproximativ 60% dintre cardiologii din evidențele Colegiului Medicilor din România lucrează în cele 6 mari centre universitare”. Asta arată disparitatea repartizării investițiilor medicale la nivelul țării.

Președintele asociației cardiologilor nu comentează cazul de la Iași și spune că atunci când te faci medic, ai un singur scop în minte: „Binele pacienților”.

Cardiologul de la „Fundeni” adaugă și că a fi cardiolog, pentru el, a însemnat „a face diferența”. „Cardiologia este o specialitate grea, solicitantă, trebuie să înveți permanent”, pentru că progresul tratamentelor este mare, uneori de la an la an. „Să oferi pacientului tratamentul adecvat, în acord cu cele mai recente recomandări din practica medicală, e ceea ce mă motivează”, spune dr. Bogdan Popescu.

Întrebat cum se motivează după atâția ani, liderul Societății Române de Cardiologie a spus: „Avem datoria de a da mai departe ceea ce am primit, tot spre binele pacienților”.

CONTEXT: Autoritățile au făcut vineri, 17 februarie, 24 de percheziții în trei județe, inclusiv la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi și la Spitalul Militar Regina Maria din municipiul Brașov, într-un dosar cu acuzații de dare de mită, fals și înşelăciune. Au fost vizați medici care ar fi operat pacienți refolosind dispozitive medicale prelevate de la cadavre.

Procurorii Parchetului General spun că medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, a creat o rețea din 2017, în care diferiți medici îi furnizau stimulatoare cardiace „extrase din cadavre”, pe care apoi le implanta, contra cost, pacienților. Au fost 238 de astfel de intervenții.

Procurorii îl acuză pe medicul Tesloianu și că a fabricat diagnostice false pentru a forța aceste proceduri medicale. În dosar mai sunt urmăriți penal alți cinci medici, unul dintre ei primind interdicția de a-și exercita profesia pe următoarele 60 de zile.

Comentează