După ce în Parlament s-a anunțat „un posibil faliment” pe piața RCA, 20 de firme de asigurări cer aplicarea legii și spun că „avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile”

Declarația prin care Uniunea din care fac parte 20 de companii de asigurări susține că are încredere în lege și în autorități vine în contextul care Euroins, compania reclamată penal de ASF, a susținut că „este atacată coordonat” de oameni din instituții și că statul român, „de rea credință”, vrea să-i preia compania în administrare.

joi, 9 martie 2023, 12:06

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) este asociația principală a companiilor de asigurări de pe piața românească. UNSAR activează de 29 ani și are 20 de companii membre, „care cumulează peste 90% din volumul de prime brute subscrise pe piața din România”, conform asociației.

de Dan Ducă și Cătălin Tolontan

Până acum, Uniunea a preferat să nu comenteze nici plângerile penale pe care ASF le-a făcut la adresa Euroins, și ea membru al asociației, și nici războiul declarațiilor, pornit de compania lider de piață RCA, care a spus că e atacată de către autoritățile românești.

Uniunea are printre membri și toate firmele importante de pe piața RCA, cele care au în portofoliu peste 7 milioane de polițe de asigurări auto obligatorii. Printre ele este și Euroins, cea care a încasat în anul 2022, conform datelor ASF, 500 de milioane de euro de la asigurați, majoritatea banilor venind din RCA.

Euroins consideră că oameni ai statului român lucrează contra sa

ASF a semnalat probleme majore la Euroins și a trimis la Parchetul General trei plângeri. Cea mai recentă sesizare penală a fost împotriva întregii conduceri Euroins. Reclamația penală s-a referit la faptul că ASF a descoperit o dublă raportare pe care o face compania, care nu evidențiază conform legii procesele pe care le are cu asigurații. În plus, a descoperit ASF, Euroins a respins „din burtă” mii de dosare de pagubă, decizând să nu plătească despăgubiri oamenilor și firmelor.

Ca reacție la controalele și deciziile ASF, patronii bulgari ai Euroins au susținut că sunt victimele unui atac din partea unor oameni din autoritatea de reglementare a statului român și a unor politicieni.

„Compania bulgară este atacată de oficiali ai Autorității de Reglementare Financiară din România de trei ani”, a titrat televiziunea de stat de la Sofia, rezumând declarațiile făcute de Assen Hristov, patronul Euroins. În concluzie, Eurohold, grupul din care face parte Euroins, a amenințat cu neaderarea României la Schengen.

Bulgarii spun că ASF invocă o gaură de solvabilitate de 400 de milioane de euro la Euroins

Acționarul principal al Euroins a declarat că suspectează că statul român vrea să preia administrarea companiei, statul urmând să fie „un administrator de rea credință”.

Hristov a invocat un raport al ASF, care semnalează mari probleme de solvabilitate. Assen Hristov a și dezvăluit suma reclamată de ASF, spunând însă că deficitul de solvabilitate e numai invenția autorității. „E impresia că acestei companii i-ar putea lipsi aproximativ 400 de milioane de euro”, a spus patronul Euroins.

Assen Hristov | Foto: Agerpres Assen Hristov | Foto: Agerpres

Luate separat, companiile de asigurări nu au vorbit

Libertatea a aflat, din surse de piață, că multe firme de asigurări sunt deranjate de practicile constante ale Euroins, care nu plătește și a preferat să adune 102.000 de procese în ultimii cinci ani, conflicte care atrag asupra întregii industrii neîncrederea și nemulțumirea publică.

În plus, irită atitudinea Euroins din ultimele luni, care se victimizează vorbind în numele pieței și, în fapt, a ajuns să vrea să facă ea regulile, contestând rolul de reglementator al statului român, deciziile ASF și legislația pieței.
Un manager al unei companii de asigurări, sub condiția confidențialității

Numai că, luate separat, companiile de asigurări au evitat să discute oficial situația, „pentru că nu comentăm public ce fac competitorii”.

Întrebare către cele 20 de companii: „Ce așteptați de la ASF și de la Guvern?”

Ziarul a contactat UNSAR, asociația care reprezintă interesul comun al companiilor. În statutul uniunii există printre obiective „formularea și susținerea de propuneri, opinii și puncte de vedere”, atunci când e vorba despre „implicații în domeniul asigurărilor în relația cu autoritățile și instituțiile publice, precum și cu alte persoane fizice și juridice implicate”.

Am rugat uniunea să prezinte un punct de vedere față de ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor. Mai ales că miercuri, la Parlament, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și președintele PSD, a anunțat „un posibil faliment” pe piața RCA.

Întrebarea ziarului către UNSAR a fost: „Ca uniune care reprezintă companiile care-și derulează investițiile și activitatea pe piața asigurărilor din România, ce așteptați de la ASF și de la Guvern?”.

Răspunsul UNSAR: „Avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile”

Uniunea companiilor de asigurări a răspuns că are încredere în lege, în decizii și în autorități.

UNSAR nu a nominalizat nicio firmă, dar, privit de aproape, punctul de vedere al Uniunii diferă de cel al Euroins, care a contestat deciziile și oamenii din autoritățile care au controlat-o.

„Avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile, aplicând legislația europeană și cea națională în domeniul asigurărilor, în beneficiul clienților, economiei și al societății românești, și că vor fi luate cele mai bune decizii, asigurând stabilitate și predictibilitate” a răspuns UNSAR pentru publicul Libertatea.

„UNSAR nu are atribuții privind supravegherea industriei de asigurări – însă, prin activitatea noastră ca asociație reprezentativă, ne-am îndreptat cu precădere către consumatori și clienți, derulând campanii de informare concentrate pe rolul asigurărilor, pentru ca oamenii să poată lua decizii informate”, a continuat declarația Uniunii.

„Prin intermediul despăgubirilor plătite, de circa 3,7 milioane euro în fiecare zi calendaristică, industria de asigurări contribuie la protecția financiară a oamenilor și a companiilor, economiei, societății și comunităților”, a încheiat UNSAR răspunsul său.

Comentează