În noiembrie 2022, când a avut loc finala premiului Goncourt, a fost nevoie de 14 runde de votare ca „Vivre vite”, a lui Brigitte Giraud, să se detașeze drept câștigătoare în fața „Magului”.

Cartea, care se lansează astăzi în România, oferă cititorului un șoc simplu și memorabil, îmbrăcat în mătasea unui roman de beletristică. Prin „Magul”, cititorii din Vest au acces la o privire lucidă asupra Rusiei și asupra sistemelor autoritar-populiste.

Iar pe noi, cei din Estul postcomunist, „Magul” ne frisonează.

Avantajul acestui roman, după cum scria Foreign Policy într-o analiză, este că oferă, într-un limbaj atractiv, unei mase mari de oameni observații de profunzime nu doar despre Rusia, dar și despre societatea în care trăim fiecare dintre noi. „Magul” e o carte ce se luptă cu lumea în care consilierii de imagine vin direct din studiourile televiziunilor. Cine va câștiga nu e greu de imaginat.

Dar, uneori, contează nu doar cine câștigă, ci și cine merită să câștige. Nouă, „copiilor comunismului”, „Magul” ne vorbește despre lucruri pe care le recunoaștem ușor. Sunt obiceiuri, organizări și comportamente a căror întoarcere o resimțim, indiferent dacă ele se manifestă prin tancuri sau prin divertismentul TV și online.

Când divertismentul îi golește pe cetățeni de speranță și putere 

„Magul” îl are în centrul acțiunii pe Vladislav Surkov, fostul consilier electoral și apoi șef de cabinet al lui Vladimir Putin vreme de 12 ani, în perioada 1999-2011.

Surkov a fost unul dintre primii care a înțeles că, odată cu Vladimir Putin, revine în Rusia nesațul puterii imperiale, metodele KGB-ului și dorința de revanșă a socialismului neîmplinit și redenumit.

Surkov l-a sprijinit pe fostul șef KGB Vladimir Putin încă înainte ca acesta să devină președinte. I-a pus la dispoziție industria de divertisment TV și, mai apoi, forța internetului și a algoritmilor.

Putin a priceput repede că cenzura nu presupune astăzi „mai puțină informație”, ci „atât de mult divertisment, camuflat în informație” încât să-i obosești pe oameni cu mii și mii de mărunțișuri și tentații. Un ascet în ceea ce privește băutura sau mâncarea, Putin a mizat pe lăcomia generală a celorlalți.

Mai mulți intelectuali ruși au sesizat „tactica divertismentului la TV și pe net” ca formulă politică impusă de Putin pe cuprinsul celei mai întinse țări din lume. O altă carte apărută și la noi, „iPhuck” a lui Victor Pelevin, descrie cum arată o lume de cetățeni, din Rusia și nu numai, care au ajuns să fie anesteziați de reality-show-uri și de TikTok.

Secați de atenție, cetățenii sunt goliți și de puterea de a mai spera să schimbe ceva în societate.

Sentimentul cetățenilor că nu mai au nicio putere nu e o trăsătură exclusivă a Federației Ruse. Un sondaj internațional GLOBSEC din iunie 2022 arăta că „66% dintre români au senzația de neputință în a influența guvernarea din România, adică treburile țării, un record în Europa de Est”.

Suveranismul lui Putin, atractiv și în România

Revenind la Vladislav Surkov, el s-a impus ca apropiat al lui Putin prin conceptul de „democrație suverană”, pastișat în „suveranismul” la modă acum și în Ungaria, Bulgaria, Polonia sau România.

Trecut pe lista indezirabililor UE, Surkov l-a secundat ideatic și propagandistic pe Putin până când, în 2020, consilierul apropiat a dispărut, brusc și misterios, din viața publică. A devenit din nou indezirabil, de data aceasta pentru Kremlin.

Cum folosește Putin furia

„Magul” descrie cum, pentru Putin și curtea sa, progresul democratic al țărilor din Est din ultimii 30 de ani este o minciună care trebuie întreruptă cât mai curând. Ei cred, în cartea care e, cum se zice la români, „bucățică din realitate”, că Vestul vrea să transforme Estul și Rusia „într-o sucursală low-cost a balamucului american”.

Ca apel al mobilizării sociale contra oricui îi stă în față, Putin folosește ura populară. „Motorul principal de care trebuie să se țină seama rămâne furia. Voi, occidentalii conformiști, credeți că aceasta poate fi resorbită. Că, de exemplu, creșterea economică, progresul tehnologiei și, ce știu eu, livrările la domiciliu și turismul de masă vor face să dispară furia oamenilor, surda și sacrosanta mânie a oamenilor, care își are originile în însăși originea umanității”, explică Surkov, în „Magul”.

Întotdeauna vor exista dezamăgiți, frustrați, perdanți, în fiecare epocă și sub orice regim Citat din „Magul”