Investigația Libertății pe piața RCA se confirmă: Consiliul ASF a decis să ridice autorizația companiei Euroins, care intră, conform legii, în insolvență. Sutele de milioane de euro care lipsesc vor fi plătite de FGA, adică de stat – de fapt, de către asigurați

Întrebată de ziar, ASF nu a confirmat decizia, autoritatea planificându-și să comunice public vineri dimineață decizia de azi, potrivit informațiilor redacției.

joi, 16 martie 2023, 10:37

După două luni cu zeci de articole de ziar publicate, cu documente obținute de redacție de la organizațiile financiare internaționale și cu mărturii ale oamenilor din interiorul ASF, dar și din interiorul companiilor de asigurări, statul a luat la cunoștință oficial joi seară, 16 martie 2023, că a avut loc o nouă insolvență pe piața asigurărilor. 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins, „care are 400 de milioane de euro lipsă față de SCR, cerința de capital de solvabilitate”, potrivit unor surse consultate de Libertatea. Guvernul va încerca stabilizarea prețurilor RCA la nivelul actual, care au fost deja ridicate cu 71% în 2022, potrivit comunicărilor oficiale, „dar suma pe care statul o va plăti, din nou, pentru această nouă țeapă este uriașă”, au spus surse familiare cu decizia de azi. Întrebată de ziar, ASF nu a confirmat decizia, autoritatea planificându-și să comunice public vineri dimineață decizia de azi, potrivit informațiilor redacției. De asemenea, contactată, Euroins inițial nu a reacționat la întrebarea ziarului, dar după publicarea articolului a avut o primă reacție pe subiect: „Până la această oră, Euroins România și Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nicio decizie privind societatea Euroins”.

Investigație de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel și Cătălin Tolontan

Joi, 16 martie, Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins, conform surselor care sunt familiare cu decizia și care au vorbit sub condiția confidențialității.

Este a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023).

Decizia din această seară a fost luată de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse.

Libertatea a contactat Euroins, filiala din România a companiei cu capital bulgăresc, parte a grupului Eurohold, dar firma nu a oferit nici un răspuns până la publicarea acestui articol. Euroins a susținut pe tot parcursul procesului de analiză că nu are nici o problemă de solvabilitate. Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garanție reală.

Tanja Blatnik, director general Euroins. ASF a decis, pe 1 februarie 2023, să o reclame la Parchetul General, alături de întreaga conducere a companiei de asigurări. ASF a susținut că Euroins nu a raportat corect numărul de litigii și că a respins „din burtă” mii de dosare de daună Tanja Blatnik, director general Euroins. ASF a decis, pe 1 februarie 2023, să o reclame la Parchetul General, alături de întreaga conducere a companiei de asigurări. ASF a susținut că Euroins nu a raportat corect numărul de litigii și că a respins „din burtă” mii de dosare de daună

„Suntem în fața unei noi țepe. FGA va trebui capitalizat de către Guvern ca să aibă de unde plăti despăgubirile”

Guvernul, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, a spus, în aceste zile, că se discută despre plafonarea RCA, în cazul în care Euroins va intra în insolvență, ceea ce s-a întâmplat joi, 16 martie.

Întrebarea care se pune după decizia de insolvență de joi seară, potrivit surselor din piață, este cine va acoperi gaura? Statul, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, a plătit deja câte 100 de milioane de euro pentru Astra și Carpatica și peste 130 de milioane de euro pentru City, unde mai are de acoperit peste jumătate din contractele de asigurare.

Este un total de 330 de milioane de euro, care va crește la 500, doar prin insolvența City, fără a socoti ce urmează la Euroins.

„Aproape toate activele din România ale Euroins au fost mutate în Bulgaria, în contul reasigurării, asta a constatat controlul ASF”, au spus două surse diferite, pentru ziar. Dacă se păstrează formula de până acum, care este și cea prevăzută în lege, insolvența este urmată de plata către păgubiți prin intermediul FGA. „Suntem în fața unei noi țepe. Numai că FGA nu mai are bani. FGA va trebui capitalizat de către Guvern ca să aibă de unde plăti despăgubirile”, a explicat o sursă din Guvern, la curent cu derularea evenimentelor.

Cum s-au topit banii statului și a crescut RCA din cauza insolvențelor anterioare

Disponibilul Fondului (FGA), cel care ar urma să despăgurească acum accidentele oricăror celor peste 2,5 milioane de asigurați Euroins care ar avea probleme în perioada următoare, a scăzut de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane într-un an. Asta pe fondul consumului accelerat de bani cu despăgubirile insolvenței City Insurance.

Peste 60% din rezervele financiare adunate în mulți ani de Fond s-au consumat în 2022. Majoritatea banilor s-a evaporat în ultimele 6 luni ale anului 2022, când s-a ajuns la o medie lunară de 6.000 de cereri (persoane și firme), plătite în urma falimentului City.

Disponibilul FGA la 31 decembrie 2021 era de 623.657.625 de lei, iar cel de la 31 decembrie 2022 era de 250.181.950 de lei.
Fondul a comunicat pentru Libertatea

Noua insolvență declarată joi, cea a Euroins, va putea fi compensată doar cu intervenția Guvernului, spun surse din Palatul Victoria. Cum a început totul?

Investigația Libertății: după doi ani de când s-a descoperit frauda City, DIICOT nu a găsit nici un vinovat. Apoi s-a ajuns la Euroins

La jumătatea lui ianuarie 2023, jurnaliștii de investigație ai Libertății au pornit o investigație jurnalistică despre piața asigurărilor. Am plecat de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, remarcată și de autoritățile străine, dar nelămurită încă în România, nici de către justiție, nici de către ASF. DIICOT a comunicat redacției că face cercetări în două dosare, dar nu față de persoane, neidentificate încă. Cât despre ASF, ziarul a descoperit că Autoritatea a promovat oamenii care n-au controlat și supravegheat falimentul City Insurance.

Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi. Cei care au controlat compania au scos banii din țară, dându-și bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reușit să păcălească ASF, a relatat ziarul.

Pe parcursul investigației jurnalistice, Libertatea a descoperit că problemele din piața RCA s-au perpetuat și că noul lider, Euroins, are mari probleme.

Euroins a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF, a dezvăluit ziarul. Întregii conduceri Euroins, în frunte cu CEO-ul companiei, Tanja Blatnik, i s-a făcut de către ASF plângere penală chiar în februarie 2023. Autoritatea a descoperit că mii de cereri de despăgubire au fost respinse de Euroins fără să fie analizate. Unii dintre semnatarii refuzului au mărturisit că nici măcar nu văzuseră cererile pe care se presupune că le analizaseră și respinseseră.

Euroins a fost, în ultimii patru ani, cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese.

Problemele Euroins din trecut

Decizia de joi, 16 martie, a Consiliului ASF nu este prima referitoare la Euroins.

În august 2013, ASF a decis ca Euroins să nu mai poată emite polițe RCA, din cauza problemelor pe care compania le avea. În septembrie 2013, ASF a ridicat restricția.

În octombrie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis ca Euroins să intre în procedura de redresare financiară. Decizia ASF a venit atunci, a comunicat Autoritatea, „în baza concluziilor unui raport de control care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul insuficient al capitalului asiguratorului”.

În martie 2017, ASF a considerat că Euroins a îndeplinit cerințele legale și a scos compania din redresare financiară. De data aceasta, decizia Consiliului ASF este mult mai dură, direct insolvență pentru Euroins.

 

Comentează