INSOLVENȚĂ PE PIAȚA RCA. Avertizorii de integritate care au dezvăluit cazul Euroins au economisit pentru români două milioane de euro pe zi

PSD, PNL și UDMR au făcut tot ce au putut ca să stâlcească legea avertizorului de integritate, în ciuda protestelor societății civile și a presei. Din cauza legii, Comisia Europeană a oprit banii din PNRR și, doar așa, legea este reparată în regim de urgență. Chiar în aceste zile, un caz care afectează milioane de români arată de ce e nevoie de protecție pentru cei care denunță abuzurile

vineri, 17 martie 2023, 2:00

de Cătălin Tolontan

Joi, 16 martie 2023, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis, cu 9 voturi din 9, ca firma de asigurări Euroins să intre în insolvență, potrivit informațiilor din trei surse ale ziarului Libertatea. Conform analizei de solvabilitate pusă la dispoziția consiliului, un document de sute de pagini, Euroins are un deficit de SCR (cerința de capital de solvabilitate) de 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro.

Gaura este una fără precedent în istoria asigurărilor din România, industrie care are deja standarde ridicate în materie de scheme uriașe de dezastre financiare. De aceea, conform legii, și măsura este fără precedent: ASF a decis ca Euroins să intre direct în insolvență.

Compania încasa două milioane de euro pe zi de la companiile și persoanele fizice din România care își făceau asigurări auto RCA la Euroins. Dar acești bani mergeau, conform ASF, la o firmă fără solvabilitate, incapabilă să plătească pagubele. Faptul că, chiar și cu enormă întârziere, s-a pus stop schemei după care funcționa compania cu capital bulgăresc protejează, zilnic, două milioane de euro din buzunarele românilor. Nimic din toate acestea nu s-ar fi aflat fără oamenii curajoși din instituții, care au vorbit despre ceea ce se întâmplă.

De trei luni de când Libertatea a documentat cazurile de escrocherii din asigurări, am discutat cu numeroși specialiști, sub protecția anonimatului. Unii dintre ei, chiar din Euroins, trimiseseră către ASF documente interne ale firmei. Actele arătau că Euroins își construise un sistem paralel de raportare, unul care îi ajuta să nu ofere, cum legea îi obliga, date despre numărul real de procese intentate de păgubiții neplătiți.

Să te ridici împotriva abuzurilor propriei firme nu e un lucru simplu. De altfel, unii dintre ei, susțin surse din piață, au ajuns să fie dați afară și din alte firme de asigurări, după ce au plecat de la Euroins, „pentru că nu aveau recomandări bune de la Euroins”.

Au fost, de asemenea, numeroși oameni din ASF, FGA, alte instituții care au vorbit cu jurnaliștii de investigație. „Fără articolele din presă, autoritățile nu s-ar fi mișcat niciodată atât de repede, după ani în care au tolerat situația”, au explicat chiar oameni din ASF.

Cea mai bună dovadă este aceea că atât DIICOT (care anchetează de doi ani escrocheria City), cât și Parchetul General (care de un an are plângerile penale la adresa conducerii Euroins) nu au depistat niciun responsabil.

În schimb, avertizorii de integritate și-au asumat riscuri și au mișcat lucrurile. Cei care trag clopotele și-și alertează compatrioții nu au o soartă ușoară. Scandalul Euroins e abia la început, sunt încă multe necunoscute, evoluțiile sunt imprevizibile. Curajul femeilor și al bărbaților, avertizori de integritate, sursele presei și cei nebăgați în seamă și vânați chiar acum de propriii șefi merită grija și mulțumirile noastre, de oameni care încercăm să ieșim din statutul de popor vegetal.

Comentează