• Daniel Ghervase, auditor independent care a făcut parte din echipa care a controlat Euroins în 2022 și a reclamat mari probleme de solvabilitate, s-a decis să vorbească. El a explicat, într-un dialog cu Libertatea: „Am semnalat în raport problemele de solvabilitate, în special cele cu reasigurarea, dar ASF a făcut frecții la picior de lemn. Le-am spus că sunt mari probleme cu reasigurările”.
  • „Sub pretextul reasigurării, Euroins a mutat zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria, iar FGA nu va găsi decât sume foarte mici în conturile din România”, a confirmat o sursă confidențială din ASF.

Investigație de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel și Cătălin Tolontan

Conducerea Euroins a ajuns, alături de ambasadorul Bulgariei sau de vicepremierul de la Sofia, de trei ori în discuții cu oameni de rang înalt ai statului român, în ceea ce Daniel Dăianu, fost șef al ASF, a numit „o intervenție inadmisibilă”.

În exact aceeași perioadă, Parlamentul României nu a reușit să-i convingă, decât o dată, pe șefii ASF să vină și să discute: în septembrie 2021, când City Insurance a fost băgată în insolvență.

Pe tema scumpirilor RCA și a noii insolvențe, cea a Euroins, până acum, șefii ASF nu doar că nu au vrut să vină în Parlament. În plus, când au fost întrebați care sunt veniturile lor în anul 2022, conducătorii ASF i-au trimis pe deputați „să intre pe site”, loc unde informațiile nu există. Libertatea a aflat, din interiorul ASF, că răspunsul la întrebarea parlamentarilor este: președintele ASF Nicu Marcu a primit 15 salarii în 2022. Tot în 2022, Nicu Marcu a participat, încă de la începutul anului, la numeroase informări și ședințe în care s-au discutat marile probleme de la Euroins. Discuțiile au durat un an.

ASF știa încă din 2021 de problemele financiare și a fost avertizată în mod repetat

O serie de mărturii, documente trimise de avertizori de integritate, dar și rapoarte publice, arată că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a știut încă de la începutul anului 2021 că Euroins avea nevoie masivă de capital.

Acum doi ani, pe 6 ianuarie 2021, auditul realizat împreună cu Autoritatea Europeană privind Asigurările și Pensiile Ocupaționale (EIOPA) a arătat că Euroins are active în valoare de 1,26 de miliarde de lei și datorii de 1,85 de miliarde.

Concomitent, după calcularea solvabilității conform cu standardele Solvabilitate II, societatea avea un capital minim de -416,86% (MCR) și un capital de solvabilitate de -139,39% (SCR).

Practic, avea nevoie stringentă de bani.

„Euroins și City aveau aceleași probleme”

Daniel Ghervase este actuar independent, specialist în modelele matematice și de probabilități ale asigurărilor. Ghervase a făcut parte din echipa care a auditat Euroins în 2022. El spune că era la curent cu analiza rezultată din auditul EIOPA asupra Euroins.

„Practic, încă din 2021, Euroins și City aveau același gen de probleme”, susține Daniel Ghervase.

„Euroins avea nevoie de un miliard de lei: 600 de milioane de lei pentru a ajunge pe zero, plus 427 de milioane pentru viitor”, spune expertul.

Tabelul cu rezultatele auditului arată astfel:

Reasigurarea care a permis Euroins să funcționeze

Ca să nu aibă aceeași soartă ca și City Insurance, Euroins a realizat o serie de operațiuni.

Ca ASF să nu-o închidă, Euroins a fost de acord să își majoreze capitalul cu 120 de milioane de lei și a vândut active din Bulgaria. Și pentru restul de bani au venit cu o reasigurare. Aceasta era făcută prin brokerul de asigurări AON, care mai departe revindea. Pur și simplu aceasta a fost soluția ca să funcționeze. Dar era un fals, nu era corect modul în care înregistrau datele.

Daniel Ghervase:

„Spălarea Banilor” îi avertizează pe conducătorii ASF că bulgarii mută banii din Euroins în Eurohold prin „circuite financiare”

Din 2022, Euroins apare constant în ședințele ASF. O notă ASF din data de 8 martie 2022, consultată de Libertatea, vorbește despre majorarea capitalului social al Euroins.

Documentul citează Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din ASF, care spune cum banii din majorări de capital se întorc imediat la Eurohold, grupul din Bulgaria ce deține Euroins.

„Se învederează faptul că parte din fondurile transferate către Euroins România Asigurare Reasigurare pentru majorarea de capital se reîntorc către EIG AD (grupul mamă – n.r.) cu diverse justificări («cf contract»), situație similară și în alte capitalizări anterioare ale asigurătorului din România (fluxurile de finanțare asigurate la nivelul entităților din grupul Eurohold, în tot unitar sau în parte, revin în perioada imediat următoare la entitățile care controlează sau dețin asigurătorul)”, se arată în document.

Cei de la „Spălarea Banilor” avertizează conducerea ASF și despre sănătatea financiară a companiei.

„În opinia SPCSB, față de acest mecanism de finanțare și tipologie de circuite financiare este necesară o analiză prudențială aprofundată, în special din perspectiva stabilității financiare și a efectului de domino la nivelul obligațiilor dintre entitățile care fac parte din acest grup”, susțin specialiștii ASF în document.

Transportatorii acuză, ASF analizează

În mai 2022, transportatorii au acuzat Euroins că o ia pe urmele City și începe să nu plătească. Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), ei au avertizat încă din mai 2022, dar ASF i-a ignorat. Felul în care s-au derulat lucrurile se vede în documente ASF.

„Dificultate financiară”

Pe 22 iunie 2022, în Consiliul ASF, forul de conducere al Autorității, a fost discutată o notă, apărută inclusiv ca urmare a reclamației de la asociația transportatorilor.

În notă s-a arătat că, din cauză că exista riscul ca Euroins să intre în „dificultate financiară” spre finalul anului, vicepreședintele ASF Dan Armeanu, responsabil pe sistemul de pensii private, a solicitat sectorului de asigurări o analiză aprofundată.

În ședință, Cristian Roșu – desemnat de Parlament vicepreședinte ASF, însărcinat cu sectorul de asigurări – a spus că la acel moment sunt în derulare mai multe acțiuni de supraveghere a societății. Roșu a mai adăugat că urma să fie prezentate frecvent note privind Euroins.

Pe lângă Armeanu, au mai cerut în ședință analize privind Euroins și Jozsef Birtalan, membru neexecutiv al consiliului ASF și Ovidiu Wlassopol, tot membru neexecutiv.

Nicu Marcu – președintele ASF – a dat și câteva indicații despre ce să se verifice: reasigurarea și analiza dosarelor din instanță. Totodată a cerut un raport la zi.

Roșu a spus că o analiză va fi prezentată în primele 10 zile ale lunii august, pentru a surprinde datele de pe primul semestru.

Sinteza prezentată de ASF în martie 2023 arată că, în momentul acestor discuții, la data de 30 iunie 2022, Euroins avea un minus de 1,25 de miliarde de lei la cerința minimă de capital (MCR) și de 1,6 miliarde de lei în privința cerinței de capital de solvabilitate (SCR).

Actuarul acuză ASF: „Controlau «mărunțișuri», nu adevărata problemă”

Actuarul Daniel Ghervase spune că ASF a controlat „mărunțișuri”, în loc să verifice contractul de reasigurare care făcea compania „solvabilă”.

„În 2022, ASF, în loc să înțeleagă că societatea nu e solvabilă, mergea și verifica mărunțișuri, pe cazuri limitate. Verificau ceva, dădeau câte o amendă. Era frecție la un picior de lemn. ASF nu mergea unde trebuie, la contractul de reasigurare. Când ai avut de la BSR (auditul sectorului de asigurări din România – n.r.) o situație, atunci nu poți să stai. Pe scurt: au făcut câte ceva, dar nu ce trebuie”, susține Ghervase.

În mai 2022, Euroins nu a depus situațiile financiare pentru 2021

În mai 2022, are loc o premieră. O companie de asigurări din România nu își face publice datele financiare pe anul anterior. A fost vorba despre Euroins. Abia în august, la patru luni de la expirarea termenului legal, Euroins a depus situațiile financiare auditate. Cel care se afla la companie pentru audit era chiar Daniel Ghervase, împreună cu alți colegi actuari.

„Când Euroins nu a depus documentele, ASF m-a lăsat pe mine timp de 3 luni să mă lupt cu ei. Lucrurile astea nu au cum să treacă neobservate, erau sume mari. ASF nu le-a zis nimic până în iulie când eu m-am dus la ASF și le-am explicat ce se întâmplă. Apoi, din august 2022 și până acum nu m-a mai sunat nimeni din ASF. Le-am zis celor din ASF că-i ajut gratis, dar m-au ignorat”, spune Ghervase.

După ceea ce au sesizat auditorii independenți, ASF a început propriile controale.

Euroins a refuzat să prezinte o parte a documentelor la controlul ASF

În data de 24 august 2022 au fost prezentate în consiliul ASF, de către Valentin Ionescu, șeful Direcției de Supraveghere, rezultatele unui control inopinat la Euroins. Ionescu a venit din mediul privat în ASF și a fost mutat la Direcția de Supraveghere cu puțin timp înainte de insolvența City, pe care a gestionat-o în septembrie 2021.

Din stenogramele Consiliului ASF reiese că, în august 2022, Ionescu a spus conducerii că Euroins nu a prezentat o serie de documente la control. Mai exact, Euroins a ascuns soldul numerarului la Euro-Finance disponibil pentru plasamente investiționale. Ionescu a precizat atunci că plasamentele urmează să fie monitorizate.

În aceeași ședință, vicepreședintele ASF Dan Armeanu a cerut să fie verificată o operațiune de cumpărare și vânzare a acțiunilor Eurohold, grupul-mamă al Euroins.

În Consiliu s-a discutat exact despre auditul lui Ghervase

Membru Consiliului ASF, Ovidiu Răzvan Wlasopol a spus, la rândul său, că raportul de audit al firmei Russel Bedford, publicat pe site-ul Euroins, arată o opinie cu rezerve în care se precizează că rezervele tehnice de prime calculate conform regimului Solvabilitate II sunt subestimate, iar „reasigurarea este supraestimată”.

Opinia cu rezerve era cea a lui Ghervase și a colegilor săi. Ghervase spune că raportul său a indicat că: „Acel contract era greșit și Euroins abuza” și că, mai departe, era datoria ASF să acționeze.

În aceeași ședință de Consiliu ASF, Jozsef Birtalan, membru în forul de conducere, a afirmat că a primit o informație că Euroins plătește daunele în 40 de zile către service-urile cu care nu are contract și la 60 de zile celor cu care are contract.

Nicu Marcu, șeful ASF, a cerut verificarea tuturor informațiilor. „Acesta este stilul lui Marcu, el nu răspunde, întotdeauna altcineva decide și acela devine responsabil. În ASF, responsabil e omul care are cinci rânduri de șefi peste el”, a explicat momentul un angajat al Autorității. Un alt angajat susține însă că „față de șefii anteriori ai ASF, Marcu a fost mult mai energic. Chiar dacă la un moment dat a avut ezitări în privința nevoii de a fi ferm cu Euroins, apoi a acționat direct”.

Scandalul din octombrie 2022. „Circumstanțele agravante sunt aproape de maxim”

În data de 19 octombrie 2022, Valentin Ionescu – șeful direcției de Supraveghere – a venit cu propuneri în urma controlului permanent efectuat la Euroins.

Directorul a spus conducerii că „datele au fost reverificate, circumstanțele agravante sunt aproape de maxim, nu sunt circumstanțe atenuante” și propune amendarea cu 86.100 de lei a directorului general Tanja Blatnik și cu 422.600 de lei pentru companie.

Șeful ASF, Nicu Marcu, a considerat că amenzile sunt mici. A întrebat cum se va asigura direcția că un număr de 5.040 de dosare vor fi puse în rezerva de daună a companiei. Mai exact, cum se va asigura că datele vor fi reale.

În aceeași ședință, Wlassopol a propus un audit IT la companie și consideră, la rândul său, că amenzile sunt mici.

Plângere penală? „Să mai facem o analiză”

Wlassopol a depus în Consiliul ASF un document intern al Euroins care arată că, la 8 martie 2022, Euroins raporta cu 17.775 de dosare în instanță, ceea ce intra în contradicție cu alte documente.

Wlasopol a spus că, având în vedere că în controlul desfășurat la Euroins în decembrie 2021 au fost constatate fapte similare, respectiv subraportarea dosarelor de daună, ar trebui făcută plângere penală pe numele directorului general și al companiei pentru transmiterea de raportări false.

În aceeași ședință a luat cuvântul Marilena Mușat, directorul Direcției Juridice. Aceasta spune că în documentație nu se face nicio referire la aspectele penale, astfel că recomandă transmiterea unei completări.

Prim-vicepreședintele ASF Doina Dascălu a spus că „materialul nu conține toate elementele care să fundamenteze transmiterea la Parchet” și a propus ca sectorul de asigurări și direcția juridică să facă o analiză.

În final, se propune vot și se stabilește cu unanimitate ca aceste două departamente să facă un raport dacă se impune o nouă sesizare penală sau completarea uneia deja formulate anterior.

În decembrie 2022 încă se investiga

Și așa s-a ajuns în 20 decembrie 2022, când Valentin Ionescu a prezentat o nouă notă privind controlul permanent de la Euroins.

Wlassopol a întrebat care este stadiul privind plângerea penală, așa cum se stabilise în 19 octombrie, iar Marilena Mușat – șefa Direcției Juridice – a răspuns că se lucrează la o investigație a înscrisurilor puse în discuție.

Valentin Ionescu, șeful Direcției Supraveghere, a confirmat-o pe colega de la Juridic, a spus că „în perioada următoare” vor fi audiate persoanele din interiorul Euroins care apar în documente.

Serviciile ASF se încurcă în analize

În fine, în data de 11 ianuarie 2023 se mai discută o dată dacă să se facă plângere penală pentru raportările false ale Euroins. Direcția Supraveghere a spus că a făcut audieri și apoi va analiza dacă se impune sesizare penală.

În ședință, Wlassopol a atras atenția că nu asta s-a stabilit în 19 octombrie, iar Nicu Marcu – șeful ASF a „cerut mai multă atenție pe viitor”.

Plângerea penală s-a votat în ședința Consiliului ASF din 1 februarie 2023, la două săptămâni după ce Libertatea a început publicarea investigației privitoare la piața asigurărilor.

Ziarul a prezentat documente interne ale Euroins care includeau rubrica „Nu raportăm”, în privința numărului de dosare.

„Numirile politice împiedică numirile oamenilor care se pricep”

Daniel Ghervase, expertul care a făcut auditul la Euroins și a reclamat contractul de reasigurare cu probleme, acuză că ASF nu înțelege piața de asigurări din cauza politizării.

„La ASF sunt numiți politic, fără experiență, și nu au experiența de a lua decizii informate. Și asta e o problemă sistemică. Trebuie să fie oameni care să nu poată să fie păcăliți”.

Numirile politice împiedică numirile oamenilor care se pricep. Ca șefi în ASF, nu poți să ceri cuiva să îți facă mereu rezumatul. Poți cere date, dar nu înțelesuri. Trebuie să înțelegi ce se întâmplă, ca să poți lua decizii repede

Daniel Ghervase, expert:

„De asta a durat totul în cazul Euroins din iulie până acum. Ei știau încă de la BSR că e o problemă, dar au așteptat să le spună ba auditorul, ba EIOPA…”, susține actuarul.

Expertul spune că ASF trebuia să oprească Euroins să mai emită noi polițe de asigurări odată cu City Insurance.

„Asta scoate la suprafață problema de capital, dacă nu ai rezerve. Euroins a mai pățit asta, ASF le-a ridicat în trecut dreptul de a mai emite noi polițe și într-o săptămână-două au venit deja la ASF. Nu a existat voință și nici know-how”, acuză acesta.

Expertul spune că acum „gaura” de la Euroins e posibil să fie mai mare decât în cazul City.

Ce probleme pot apărea în continuare

Actuarul spune că legislația din asigurări este similară în România cu cea din Uniunea Europeană, dar că există probleme în legislația secundară.

Mai exact, el crede, că nu există un sistem de evitare a abuzurilor în privința costurilor reparațiilor și nu sunt penalizați îndeajuns șoferii care provoacă accidente, care ar fi circa 5% din total.

„Cel mai important este că ASF nu înțelege că RCA este un business care necesită mult capital. Dacă ai RCA, ai daune, deci trebuie să ai rezerve. Ei zic că acum piața s-a curățat, dar ei nu înțeleg că nu o să intre nimeni să blocheze foarte mulți bani în România. Dacă CEC o să facă firmă de asigurare, trebuie să blocheze mulți bani”, afirmă actuarul.

Decizia ASF s-a publicat în Monitorul Oficial

„Ca să preia cineva cota deținută de Euroins, adică cei 2,5 milioane de clienți, trebuie să vină cu mulți bani și să angajeze oameni. Lucrurile astea o să vină cu cerințe de capital, într-o piață cu probleme de legislație și de supraveghere”, a încheiat Daniel Ghervase.

Euroins a susținut că studiază posibilitatea de a ataca în instanță, în România, dar și în alte țări, decizia ASF de a-i retrage autorizația de funcționare și de a îi declara insolvența, decizie care a apărut în Monitorul Oficial.

În acest moment, potrivit legii, administrarea se mută la Fondul de Garantare al Asiguraților, instituție de stat care a plătit deja peste 350 de milioane de euro în cele trei falimente anterioare ale liderului de pe piața RCA.