”Euroins a confundat România cu Bulgaria”. Șefii ASF ajung azi în fața instituției care îl reprezintă pe omul cu cea mai înaltă funcție dintr-o democrație: cetățeanul

Liderul de piață RCA a acționat cu o încercarea de timorare și o agresivitate fără precedent la adresa oamenilor și firmelor asigurate, angajaților statului și jurnaliștilor. Asta s-a transformat într-un bumerang, pentru că există în România profesioniști care nu suportă să li se dicteze cum să-și facă meseria.

luni, 20 martie 2023, 12:53

De Cătălin Tolontan

Pe parcursul investigației despre piața asigurărilor, unul dintre specialiștii care au avut curajul să discute cu jurnaliștii ne-a spus: ”Dacă nu se ajunge cât de cât la adevăr, sincer eu nu-mi mai fac nicio asigurare: mașină, casă, nimic…”.

Simțindu-se privit lung, omul a răspuns: ”Nu e vorba doar despre faptul că aș face o economie, că se tot scumpește RCA-ul. Toate costurile cresc. Și nici nu e vreo opțiune morală, că sunt eu curat. E altceva: am sentimentul că din banii mei finanțez un sistem care se perfecționează la furat, care devine tot mai agresiv și periculos pentru viața noastră. Sistem care, când îl descoperim, ne spune: hai, că nu înțelegeți voi”.

Conversația dintre patronii Euroins și un auditor

”Tu nu înțelegi! Noi nu avem nicio problemă, te înșeli în analiza ta, voi nu înțelegeți”, își amintește actuarul independent Daniel Ghervase că i-au spus, în vara lui 2022, Kiril Boshov și Assen Hristov, șefi și totodată acționari la Euroins. ”Trei luni ASF m-a lăsat singur să mă lupt cu Euroins”, a mărturisit auditorul într-un dialog cu Libertatea, pe care îl publicăm astăzi.

Cei doi oameni de afaceri bulgari l-au cântărit din ochi pe expertul care le furnizase o analiză îngrijorătoare despre Euroins, propria lor afacere și firmă de asigurări cu mari probleme de solvabilitate. Cum omul a rămas tare, cei doi i-au repetat: ”Există și alte firme de audit pe piață. Voi nu înțelegeți”.
La al doilea an de audit consecutiv la Euroins, obișnuit deja cu ceea ce el numește ”agresivitatea companiei”, Ghervase a rămas nedumerit: ce însemna ”voi”? ”Voi profesioniștii actuari”, cei care calculați probabilitățile și matematica asigurărilor, ”voi, românii”, voi, cine?

Anatomia unui dezastru

Daniel Ghervase și-a făcut treaba, iar raportul său nefavorabil activității Euroins, intitulat ”opinie cu rezerve”, a devenit public când compania și-a declarat, cu întârziere de trei luni, datele financiare pentru 2021.

Cum ASF a declarat, la aproape un an după acest audit, insolvența Euroins, Ghervase s-a decis să spună mai multe.

Cum au sfidat șefii ASF Parlamentul

Actuarul descrie drept anatomia unui dezastru felul în care conducerea ASF a tolerat, vreme îndelungată, problemele mari de la Euroins. E opinia lui, nu înseamnă că are musai 100% dreptate. Documentele oficiale intrate în posesia ziarului pun aceeași întrebare ca a actuarului: ce a făcut ASF?

Cea mai bună autocaracterizare a ASF a fost oferită publicului chiar în aceste zile. Șefii instituției i-au luat peste picior pe parlamentari, trimițîndu-i să consulte un site neactualizat dacă vor să afle care sunt bonusurile lor. În acest caz, ASF a avut exact atitudinea Euroins. ”Voi nu înțelegeți”.

O agresivitate neobișnuită chiar și pentru Est

Euroins a făcut tot ce s-a putut ca să nu se ajungă în acest punct. Cum și City, cealaltă gaură imensă, achitată pînă la urmă de asigurați, a procedat la fel.

În cazul companiei bulgarilor de la Euroins, s-a adăugat o agresivitate despre care vorbesc toți cei care au avut contact cu ei în acești ani. O trufie, o superioritate jignitoare, ”o atitudine neprofesionistă”, descriu surse concordante.

Cum s-a purtat Euroins cu asigurații

”Veneau la discuții și ne priveau de sus. Acum, tot ei le fac colegilor noștri plângeri penale”, povestesc oameni din ASF. Cu asigurații, cei de la Euroins se purtau la fel. Nu le plăteau oamenilor și firmelor, au ajuns cea mai dată în judecată instituție din România. Nimeni, niciodată n-a adunat 100.000 de procese în 4 ani, precum Euroins.

”Euroins a confundat România cu Bulgaria. Oricât de nemulțumiți suntem noi de România, totuși, la noi, nu faci ce te taie capul”, după cum ne-a spus un interlocutor dintr-o instituție publică. Și omul nu se referea la etnie, ci la o etapă de funcționare a societății vecine.

Model de Kompromat: bulgarii au adus și familiile jurnaliștilor în discuție

Și cu jurnaliștii, Euroins a depășit orice standard de agresivitate întâlnit în România. Pentru că un site financiar, Financial Intelligence, nu a publicat un interviu cu Assen Hristov cum și când au vrut ei, Euroins au deturnat bucăți din interviu și l-au diseminat, înaintea publicației românești.

Iar investigația Libertății i-a înfuriat atât de tare, încât a plouat cu mai multe scrisori agresive de amenințare legală, direct la acționarii companiei de presă Ringier din Zurich.

Și au spus minciuni despre profesia unui membru al familiei mele, soția mea, confundând profesiile de audit.

Kiril Boshov s-a implicat personal. La Zurich, bulgarii au apelat chiar la un atac legat de familia mea, pe care l-au expediat, suprarealist, și cu CC la EIOPA, organizația europeană a autorităților de reglementare.

Încercarea de Kompromat legată de membri ai familiei este ceea ce nu mai întâlnisem de la Elena Udrea, cînd ne-a amenințat în cazul Ridzi, în 2009, și, mai apoi, de la investigațiile despre Colectiv, în 2016.

Eu făcusem public un episod pe 30 ianuarie, dar Euroins a avut insolența să-i mintă pe patronii elvețieni ai Libertatea, într-o ultimă încercare de a timora ziarul, făcută la jumătatea lui februarie. Minciuna a fost ușor de demontat. Noi ne-am văzut de treabă, iar Ringier e o companie cu experiență îndelungată în apărarea libertății de exprimare.

Euroins a cerut presei să nu mai informeze din ce vrea ea, ci din ce vor ei

Asta nu a oprit Euroins să continue cu intervenții publice de o aroganță unică la adresa jurnaliștilor din România: într-un recent comunicat, ei pur și simplu au cerut presei să nu mai preia informații de la asociația transportatorilor COTAR, că nu sunt de încredere. Acesta este nivelul de înțelegere democratică a companiei care a ajuns lider de piață RCA în România. Crede că poate bloca declarațiile unei asociații pentru că nu-i convine ei ce spune aceasta.

Când instituțiile cedează, rămân oamenii

Revenind la rolul ASF, ceea ce s-a întâmplat atât la City, cât și la Euroins, confirmă că ori de câte ori clachează instituțiile, oamenii sunt ultima linie de rezistență. În mod normal, într-o democrație instituțiile sunt cele care rezistă, numai că oamenii au responsabilitatea lor. Societatea și economia se apără, până la urmă, prin felul în care oamenii aderă la lege și la regulile meseriilor lor.

Agresivitatea oamenilor de afaceri bulgari de la Euroins, neobișnuită chiar și pentru standardele exotice ale Estului, a depășit toleranța unei categorii de profesioniști pe care, totuși, România îi mai are.

Din informațiile noastre, iar cele pe care le-am putut verifica le-am publicat, oameni care nu se cunoșteau, din diverse instituții (publice sau private) nu au suportat să li se dicteze cum trebuie să-și facă meseria și au adunat informații, au derulat controale, și și-au îndeplinit fișa postului.

Actuarii, economiștii, experții în asigurări, angajați din multe locuri, după unele informații chiar și cei din justiție, asta se va vedea, și-au dat seama că s-a trecut orice linie roșie. O piață de 3 miliarde de euro dintr-o țară UE (asigurările dau aproximativ 1,2% din PIB-ul României) nu poate fi călcată în picioare cu aroganță și agresivitate ca să acoperi o gaură de 400 de milioane de euro. Asta în timp ce muți banii în afara țării, prin plăți intra grup, direct în Bulgaria, așa cum a semnalat conducerii ASF departamentul de Prevenirea Spălării Banilor. Pentru că ASF are un asemenea departament.

În fața Parlamentului

Au existat, și în ASF, locuri unde oamenii și-au făcut treaba: echipe de la Control și Supraveghere, specialiști de la ”Spălarea Banilor” și angajați din alte sectoare ale autorității. În procesele verbale ale Consiliului ASF, publicate astăzi de Libertatea, se poate întrezări cine și-a făcut treaba și cine a amânat la nesfîrșit, împiedicând inclusiv plângerile penale la adresa Euroins.

Superioritatea lui ”Voi nu știți”, grămezile de bani aruncate pe PR și timorare, tupeul ca model de afacere și agresivitatea nu funcționează la nesfârșit.

Probabil că nu îi va fi ușor conducerii ASF la audierile care încep astăzi, la ora 12, la Parlament. Dar o recuperare a demnității angajaților din ASF, cei care merită să rămână, nu poate începe decât în fața instituției care îl reprezintă pe omul cu cea mai înaltă funcție dintr-o democrație: cetățeanul.

Comentează