10.000 de deținători de polițe Euroins, care au avut pagube sau vor să renunțe la RCA-ul făcut la Euroins, au depus deja cerere către FGA

Pentru plata asiguraților, statul va trebui să aducă bani din buget, pentru că fondurile găsite de FGA în conturile Euroins „sunt mici”, au explicat surse din FGA și din ASF

duminică, 26 martie 2023, 10:00

de Cătălin Tolontan

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) administrează temporar compania Euroins, după intrarea acesteia în insolvență. Fondul se găsește în următoarea situație:

„Toți acești bani nu mai pot fi acoperiți de ceea ce firmele de asigurări plătesc către Fond, bani pe care până acum i-au obținut prin mărirea costului asigurărilor”, este concluzia mai multor specialiști din sistemul asigurărilor consultați de ziar.

În săptămâna care a curs de la declararea insolvenței firmei Euroins, 10.000 de deținători de polițe ale firmei cu capital bulgăresc s-au adresat deja către FGA cu cereri, potrivit informațiilor ziarului.

Cererile reprezintă două categorii de situații:

  1. O parte sunt păgubiți, care cer să fie plătiți de FGA, având acest drept legal.
  2. O altă parte sunt cei asigurați pe o perioadă mai lungă la Euroins, care au dreptul să rezilieze polița la Euroins și să ceară banii statului pentru perioada rămasă din asigurarea lor.

De pildă, dacă aveau asigurare pe 12 luni și au trecut 3 luni de când și-au făcut-o, FGA le va restitui oamenilor banii pe 9 luni.

„În cazul reînnoirii contractelor sau polițelor de asigurare, deținătorii vor alege o altă societate de asigurare”, a precizat FGA în ghidul pentru deținătorii de polițe Euroins, care poate fi consultat aici.

Comentează