Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile: 1,58 de miliarde de lei, sub ochii statului român

de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel, Cătălin Tolontan

miercuri, 29 martie 2023, 5:21

de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel, Cătălin Tolontan

O companie de asigurări nu poate investi decât o mică parte din banii luați pe polițe în achiziții făcute la companii pe care le dețin aceiași acționari. Asta pentru că, potrivit legii, proprietarii din asigurări nu-și pot finanța alte afaceri cu banii care trebuie să rămână păstrați în siguranță, pentru pagubele asiguraților. Conform legii, acești bani sunt ai asiguraților. Documente interne ale Euroins, minute ale ședințelor derulate de consiliul de administrație al Euroins Insurance Group (EIG) și drafturi de contract, intrate în posesia Libertatea de la surse din Bulgaria, arată cum a mutat Euroins 1,5 miliarde de lei la firma de reasigurare EIG Re din propriul grup. Iar apoi, de banii asiguraților români, au fost finanțate afaceri ale aceluiași grup din Bulgaria. Putem arăta astăzi rutele banilor, pe baza unor documente interne ale Euroins, pe care nimeni din statul român n-a încercat să le obțină.

Libertatea a intrat în posesia minutelor ședințelor derulate de consiliul de administrație al Euroins Insurance Group (EIG), în calitate de unic acționar al reasigurătorului EIG Re. Întâlnirile s-au ținut la Sofia pe 14 și pe 15 februarie 2023. Ziarul are și draftul unui contract care a rezultat din aceste decizii.

Operațiunile financiare de la Sofia au avut loc după ce publicul și autoritățile din România aflaseră despre problemele de la Euroins. Și când, teoretic, compania era supravegheată de statul român. Cum s-au derulat evenimentele?

Pe 17 ianuarie 2023, Libertatea a publicat primul episod al investigației din piața asigurărilor RCA: cum a acționat ASF și ce a făcut justiția în cazul City Insurance. Pe scurt: n-au făcut aproape nimic.

Pe 26 ianuarie, a apărut primul articol despre faptul că noul lider de după falimentul City, firma Euroins, a fost reclamată penal de către ASF. Motivele? A ținut o raportare paralelă către statul român și a respins fără să analizeze mii de dosare de pagube ale asiguraților.

În aceeași perioadă, ASF a trimis către Euroins o notă în care a arătat primele rezultate ale analizelor sale: firmei îi lipsesc 400 de milioane de euro ca să respecte nivelul de solvabilitate cerut de lege.

ASF știa de ani de problemele de la Euroins

De mai mult de doi ani existau rapoarte oficiale în urma analizelor instituțiilor europene și ale ASF despre problemele majore de solvabilitate de la Euroins. „Șefii noștri, din ASF le-au ignorat sau chiar au fost complici”, au explicat pentru Libertatea surse din instituția de reglementare. Ziarul Financiar a republicat recent o declarație a „vicelui” ASF Cristian Roșu, care în 2022 a spus despre problemele de la Euroins că „toate turbulențele au fost absorbite deja”. Peste un an, ASF băga Euroins în insolvență.

Pe 8 februarie 2023, când dezvăluirile din presă aduseseră problema în fața opiniei publice, Euroins a susținut, public, că nu are niciun deficit. Compania a amenințat că, având în vedere forța sa economică din Bulgaria, o acțiune a autorităților de la București care o vizează ar periclita intrarea României în Schengen.

În același timp, Euroins, care a încasat în 2022 peste 500 de milioane de euro de la asigurații români, a pregătit o retragere rapidă a banilor și a activelor obținute de la românii care și-au cumpărat polițe.

Astfel, banii și activele nu mai puteau fi recuperate de către statul român, dacă acesta avea să preia administrarea companiei. Ceea ce s-a întâmplat. Documentele intrate în posesia redacției și venind din Bulgaria arată cum au făcut transferul, prin intermediari. Documentele sunt în limbile bulgară și engleză.

Contractul prin care s-au „aspirat” 1,58 de miliarde de lei

Euroins a anunțat în data de 17 februarie că a rezolvat toate problemele semnalate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin semnarea unui contract de reasigurare cu EIG Re, o firmă din cadrul grupului Eurohold din Bulgaria. Acest grup, Eurohold, este același care deține și Euroins. Expertul în asigurări Daniel Ghervase spune că astfel bulgarii au „golit” de active compania românească.

Libertatea a intrat în posesia minutelor ședințelor derulate de consiliul de administrație al Euroins Insurance Group (EIG), în calitate de singur acționar al reasigurătorului EIG Re. Acestea s-au ținut la Sofia.

De la stânga, Tanja Blatnik, directorul general al Euroins România, Kiril Boshov, șeful Euroins și Assen Hristov, președintele Eurohold, în timpul conferinței de presă de la București, din 20 martie 2023. Nu au primit Libertatea la conferință. Foto: Alex Tudor / Agerpres
De la stânga, Tanja Blatnik, directorul general al Euroins România, Kiril Boshov, șeful Euroins și Assen Hristov, președintele Eurohold, în timpul conferinței de presă de la București, din 20 martie 2023. Nu au primit Libertatea la conferință. Foto: Alex Tudor / Agerpres

Ce arată actele: S-au făcut transferuri de 1,58 de miliarde de lei, echivalentul a 300 de milioane de euro, într-o zi

Acționarii Euroins au început ședința internă din data de 14 februarie 2023 arătând că între Euroins România și EIG Re a fost semnat un contract de reasigurare, pe 9 februarie. Prin acest contract, partea română a plătit 855 de milioane de lei în cash și instrumente financiare, la care se adaugă creanțe din reasigurări în valoare de 732 de milioane de lei.

În total, valori de 1,58 de miliarde de lei au plecat dinspre Euroins către EIG Re, firmă din propriul grup. De ce s-a ales această rută, cu intermediar? Pentru că, dacă o companie de asigurări nu poate băga banii în orice, la reasigurătorul EIG Re, în Bulgaria, nu se aplică aceleași restricții.

În data de 14 februarie, acționarii companiei bulgare au decis:

„Consiliul de Administrație al Euroins Insurance Group AD, în calitatea sa de unic deținător al capitalului social al EIG Re votează hotărârea ca EIG Re, în calitatea sa de cesionar, să încheie cu Euroins România, în calitatea sa de cedent, Contractul de Transfer de Instrumente Financiare pentru instrumentele financiare, descrise în detaliu în Anexa nr. 1 la prezentul proces-verbal”, se arată în document.

Extras din Minuta reuniunii conducerii Euroins Insurance Group din 14 februarie

Mai departe se precizează:

„Transferul de instrumente financiare în temeiul prezentei rezoluții reprezintă plata în numele Euroins România, în calitatea sa de reasigurat către EIG Re, în calitatea sa de reasigurător în temeiul Contractului de Reasigurare parte a primei de reasigurare în valoare de 302 milioane de lei, calculată la cursul Băncii Naționale a României de 2,5059 de lei pentru o leva”, se arată în document.

Transferul a fost votat în unanimitate.

Ce acțiuni și obligațiuni au transferat

În anexă se arată exact care sunt acțiunile transferate. Este vorba în special de acțiuni la companii și fonduri de investiții din Bulgaria, între care BGI Group, Syntethica, Formoplast, Varengold Bank etc.

De asemenea, este vorba și de obligațiuni ale Eurohold, Bulgarian Airways, BG Invest Properties, Holding Varna AD etc. Cea mai mare sumă, în valoare de 39,4 milioane de lei, este la Fondul Mutual Național „Activa”, din Bulgaria.

Au fost cumpărate obligațiuni Eurohold de 127 de milioane de lei

În următoarea zi, 15 februarie, are loc o altă ședință, în care board-ul grupului adoptă un alt transfer, de data aceasta al unor obligațiuni în valoare de 252,97 de milioane de lei. Votul a fost tot în unanimitate.


Extras din Minuta reuniunii conducerii Euroins Insurance Group din 15 februarie

Anexa detaliază, la rândul ei, despre ce instrumente financiare e vorba: obligațiuni Eurohold în valoare de 127,2 milioane de lei, obligațiuni ale Transalp 1 Securities în valoare de 98,65 de milioane de lei și obligațiuni de 26,9 milioane de lei la First Investment Bank AD.

Obligațiunile sunt instrumente financiare prin care emitentul practic se împrumută de la cei care le cumpără. La schimb, acesta plătește o dobândă. Astfel, Euroins România a împrumutat cu bani Eurohold, grupul-mamă.

Un alt document intrat în posesia Libertății, datat tot 15 februarie 2023, vorbește de deschiderea unui portofoliu nou la Euro-Finance AD, subsidiara de brokeraj și investiții tot din grupul Eurohold.

Toate cele trei documente sunt semnate de trei membri ai Consiliului de Administrație al EIG, între care și Assen Hristov, principalul acționar și președinte al Eurohold.

Documentele sunt semnate și de Assen Hristov, principalul acționar și președinte al Eurohold

Conducerea Eurohold-Euroins a interzis accesul jurnaliștilor Libertatea la conferința de presă susținută la București, pe 20 martie, după ce ASF a anunțat trecerea companiei de asigurări în insolvență. Principalul acționar și președintele grupului bulgar, Assen Hristov, a acuzat ziarul că face parte dintr-un grup organizat, „o haită”, conform expresiei lui, care a atacat Euroins. Reporterii Libertatea aveau pregătită o listă de întrebări, multe vizau situația activelor companiei, despre care existau informații că au ajuns în afara țării.

Actuar: „Bulgarii au golit Euroins de active”

Contactat de Libertatea, Daniel Ghervase, expertul care a avertizat ASF despre problemele de la Euroins, a explicat ce înseamnă aceste documente.

Practic, astfel, bulgarii au golit de active Euroins România. Iar documentul despre Euro-Finance arată modul de gestiune a acestor conturi și active Daniel Ghervase

Ghervase spune că Euro-Finance este aceeași entitate despre care Euroins a refuzat să prezinte documente la un control din vara anului trecut.

Daniel Ghervase

Ziarul a intrat și în posesia unor documente din ASF

Libertatea a probat că ASF știa de multă vreme de problemele de la Euroins. Conform documentelor din Consiliul ASF, intrate în posesia Libertății, în data de 24 august 2022 Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale de Asigurări din ASF, a anunțat șefii ASF din Consiliu că sunt mari probleme la Euroins. El a prezentat rezultatele unui control inopinat la Euroins. Ionescu a spus atunci că Euroins nu a prezentat o serie de documente controlului.

Euroins ascundea atunci chiar deținerile la Euro-Finance, dețineri detaliate în minutele întâlnirii de la Sofia.

Ce spune ASF despre cei 1,58 de miliarde de lei plecați în Bulgaria: Nu am fost consultați când s-a semnat contractul de reasigurare cu firma din grup

Libertatea a întrebat ASF dacă transferul celor 1,58 de miliarde de lei prin reasigurare și, apoi, transferul celor 555 de milioane de lei menționate în total în documentele Euroins au fost efectiv realizate.

ASF a răspuns că nu a fost consultată înainte de semnarea acestui contract de reasigurare cu EIG Re, iar societatea a informat-o că a realizat deja transferul. Autoritatea susține că a găsit o serie de probleme.

„În urma analizei informațiilor transmise de societate cu privire la transferul activelor în baza contractului de reasigurare mai sus menționat, A.S.F. a solicitat societății explicații cu privire la transferul către EIG Re a unor activelor pentru care s-au constatat anumite neconformități în ceea ce privește numărul de titluri transferate, coroborat cu valoarea transferată”.

Ulterior, ASF a dispus ca Fondul de Garantare, în calitate de administrator interimar al Euroins, să facă „toate demersurile necesare în vederea desființării, cu efect retroactiv, a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, respectiv pentru recuperarea activelor transferate în temeiul acestui contract”.

Clauza din contract

Assen Hristov, principalul acționar și președinte al Eurohold

Conform ASF, reasigurarea făcută de Euroins în propriul grup nu rezolva problemele de solvabilitate ale Euroins. Reglementatorul a descoperit lipsa a 2,19 miliarde de lei, echivalentul a 445 de milioane de euro, bani necesari pentru ca societatea să fie solvabilă.

În replică, vineri, 17 martie 2023, la momentul anunțului oficial privind falimentul Euroins, grupul bulgar Eurohold a anunțat public că va rechiziționa activele Euroins România deținute în Bulgaria, ca urmare a „acțiunilor ilegale ale autorităților române de supraveghere financiară”.

Sinteza făcută de ASF privind insolvența Euroins precizează că reasigurarea semnată de Euroins cu EIG Re prevede că dacă Euroins intră în administrare, atunci obligațiile celeilalte părți încetează. Este clauza prin care, practic, cei 1,58 de miliarde de lei rămân în grupul Eurohold.

Euroins susține că articolul „evidențiază lipsă de cunoștințe în domeniul asigurărilor”.

Poziția integrală a companiei, aici:

Comentează