DATE DE ULTIMĂ ORĂ. Câți bani pierd românii din cauza escrocheriilor RCA: statul a plătit 160 de milioane de euro pentru City, despăgubind 32% din cererile depuse

Firmei City i s-a ridicat autorizația de către ASF în septembrie 2021. După un an și jumătate, „s-au plătit 82.091 de cereri de plată, dintr-un total de 257.552 de cereri înregistrate”, a comunicat FGA, la cererea Libertatea

marți, 4 aprilie 2023, 5:11

de Daniel Ionașcu, Cătălin Tolontan

Plătitorii de polițe ai unei firme de asigurări care intră în insolvență sunt despăgubiți, conform legii, de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Instituția de stat adună bani de la firmele de asigurări, care iau banii din polițe, tot de la persoane fizice și firme.

În cazul City Insurance, FGA a plătit 786,7 milioane de lei la 1 aprilie 2023, conform unui răspuns oferit de Fond pentru redacție.

Până acum, pierderea pentru români în cazul City reprezintă echivalentul a 160 de milioane de euro, cel mai mare dezastru financiar din istoria asigurărilor noastre.

Niciun responsabil nu a fost identificat

Conform rapoartelor întocmite inclusiv de instituții financiare din străinătate, în cazul City a fost vorba despre o fraudă premeditată, cu zeci și zeci de milioane de euro scoase în mod repetat din țară. Banii au ajuns în conturile unor firme sau persoane fizice, niciunul dintre aceștia sau dintre administratorii companiei nefiind pus sub acuzare de către DIICOT, unitate de Parchet care a confirmat că are două dosare în cercetare în cazul City.

Compania City Insurance a fost controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier al României Adrian Năstase.

Plățile vor continua, pentru că s-au achitat puțin sub o treime, „82.091 de cereri din totalul de 257.552 de cereri înregistrate”, potrivit aceleiași surse oficiale, Fondul de Garantare a Asiguraților.

Mai mulți actuari, specialiști în asigurări consultați de ziar, au arătat că suma finală pierdută de cetățenii români, prin achitarea de către stat a pagubelor, nu va fi de 160 de milioane înmulțită cu 3, dacă s-ar respecta proporția de număr de cereri. „Probabil va fi mai puțin de 400 de milioane de euro, pentru că unele dintre cereri vor fi respinse, dar oricum la final se va înregistra o pierdere imensă în dreptul plătitorilor”, a estimat unul dintre actuari, confidențial.

Statul va achita pagubele pentru oricare dintre cei 2,76 milioane de asigurați RCA la Euroins

Datele oficiale trimise de FGA la rugămintea ziarului arată că:

    1. În septembrie 2021, momentul insolvenței City, firma avea 3,55 milioane de polițe, dintre care 2,7 milioane asigurați RCA.
    2. În martie 2023, momentul insolvenței Euroins, compania avea 3,66 milioane de polițe, dintre care 2,76 milioane asigurați RCA.

Comentează