INVESTIGAȚIE. Un asistent de la Spitalul Militar Central a sedat intenționat cu diazepam trei paciente, iar una dintre ele a ajuns în stare gravă la ATI. Parchetul a deschis dosar de „tentativă de omor calificat”

De Mirela Neag, Cătălin Tolontan

miercuri, 10 mai 2023, 3:17

De Mirela Neag, Cătălin Tolontan

Distribuie Evenimentul a avut loc sâmbătă, 6 mai 2023, în București, când medicii ATI care au salvat-o pe femeie au avut suspiciunea unui viol. Spitalul a reclamat imediat cazul, care a ajuns la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. „Da, facem cercetări in rem, pentru tentativă de omor calificat”, a confirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar, pentru Libertatea.

Un asistent medical, angajat civil al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila (SUMC) din București, a administrat sâmbătă calmante „într-o cantitate mare” unor paciente internate la Secția 1 medicală, potrivit mai multor surse, trei medicale și una judiciară, oficială, care au discutat cu ziarul Libertatea.

O pacientă a intrat în stop cardiorespirator

„Asistentul este tânăr, are puțin peste 20 de ani”, a spus un medic din spital, la curent cu evenimentele și cu ceea ce a urmat.

Una dintre femei a ajuns la secția ATI, cu stop cardiorespirator, potrivit unui doctor din spital. Femeia a fost salvată.

În acel moment, sâmbătă, mai multe cadre medicale au realizat ce se întâmplă, au sesizat conducerea, care, la rândul ei, a chemat Procuratura.

Diazepamul, cunoscut inițial sub numele de valium, este un sedativ, folosit pentru calmarea mușchilor și a creierului. Este folosit, de asemenea, în insomnii sau în stările de anxietate, ca un tratament pe termen scurt.

Timpul în care medicamentul își atinge efectul maxim, conform studiilor, este de 1-1,5 ore de la administrare, întârziat la 2-2,5 ore în cazul în care se administrează împreună cu mâncarea. Substanța activă rămâne în organism între 46 și 100 de ore. Diazepamul nu se poate cumpăra din farmacii fără rețetă și este considerat „medicament cu regim special” și în spitale, unde se scoate din farmacie cu proceduri specifice.

În privința cantității, administrarea substanței este diversă, dar în general prin perfuzii se dau cantități de până la 10 mg, de doar câteva ori pe zi, sub supraveghere medicală. Până în acest moment nu avem informații despre cantitatea exactă administrată de asistent pacientelor în cauză.

Cazul este cercetat de procurorii militari

Deși asistentul în cauză este angajat civil, cazul a ajuns la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. „Asta pentru că SMC a reclamat, iar cei care sunt audiați, medicul de gardă de sâmbătă și șeful de secție, sunt ofițeri. Dacă cercetările vor arăta că asistentul a acționat de capul lui, atunci probabil cazul va ajunge la procurorii civili, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, de unde este spitalul”, a explicat o sursă judiciară pentru ziar.

Conducerea Spitalului Militar a întărit condițiile de scoatere a medicamentelor din farmacie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila este condus de generalul maior Florentina Ioniță-Radu. „Începând de luni, a existat o informare asupra cazului, succintă, și s-a întărit regula eliberării medicamentelor speciale din farmacie”, a spus un medic din spital, sub condiția anonimatului.

Medic Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila:
Medicamentele speciale, precum diazepamul administrat pacienților sâmbătă, se scot din farmacie cu semnătura celui care le scoate, dar și cu semnătura șefului de secție și a unei persoane din conducerea spitalului. Această a treia semnătură, la urgențe, uneori nu exista. După ce s-a întâmplat sâmbătă, ni s-a spus că regula este strictă și să o respectăm întocmai.

La SUMC a fost formată o comisie de investigație a evenimentelor, conform mai multor surse medicale.

Secția Medicină Internă 1, unde a avut loc evenimentul, are 50 de paturi pentru internări, de cele mai multe ori pline, conform informațiilor ziarului. Șeful secției este doctorul Lucian Ciobică, medic primar Medicină Internă, medic specialist Reumatologie, doctor în științe medicale.

Confirmarea oficială a Parchetului Militar: „Am început de sâmbătă cercetările”

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a detaliat pentru cititorii Libertatea „ceea ce legea ne permite în acest moment”.

Prin purtătorul de cuvânt, Parchetul a confirmat că a fost sesizat de către spitalul militar: „S-a deschis un dosar penal. Am început de sâmbătă cercetările in rem pentru fapta de tentativă de omor calificat”.

Tentativa de omor calificat este fapta îndreptată împotriva a două sau mai multe persoane. Potrivit informațiilor furnizate ziarului, investigatorii au solicitat o expertiză toxicologică.

Motivul sedării este neclar. Este cert că victimele sedării sunt trei femei

În acest moment sunt investigate, atât de către procurori, cât și de către comisia spitalului, mai multe posibile motive ale gestului asistentului. „A fost intenționat, nu o eroare”, susțin mai multe surse convergente din partea celor care cercetează evenimentul. Secția medicală 1 nu are, în general, pacienți care să aibă nevoie de diazepam, au explicat medicii. Nu se fac operații, nu este secție de ATI și nici nu este secție de psihiatrie. Asistentul a trecut în fișa de observație a pacientelor administrarea de diazepam și a folosit parafele medicilor, fără ca aceștia să știe. Așa a scos fiolele de diazepam din farmacia spitalului.

Medic al Spitalului Militar:
„Să administrezi o cantitate atât de mare de diazepam înseamnă practic să le adormi, să nu mai poată reacționa”, a explicat același medic. „Medicii de la ATI, care au preluat pacienta au avut suspiciunea unei agresiuni sexuale și de aceea au și anunțat imediat, revoltați, conducerea”, a explicat un medic al Spitalului Militar Central.

Contactată, conducerea spitalului nu a putut oferi, până în acest moment, nicio reacție.

Comentează