Spitalul Militar recunoaște administrarea „unor medicamente fără prescripție” și că „SUUMC a sesizat cu maximă urgență Parchetul Militar”

De Mirela Neag, Cătălin Tolontan

joi, 11 mai 2023, 7:49

De Mirela Neag, Cătălin Tolontan

La întrebările Libertatea, instituția condusă de generalul-maior Florentina Ioniță-Radu a avut prima reacție după ce a devenit public faptul că Parchetul Militar anchetează „tentativa de omor calificat” într-una dintre secțiile spitalului.

Libertatea a publicat miercuri informația potrivit căreia un asistent de la Spitalul Militar Central din București a dat diazepam, în cantități mari, fără prescripție, la trei paciente internate în Secția Medicală 1. Ziarul a luat legătura cu Spitalul Militar înainte de publicare, dar instituția a reacționat după. Parchetul, în schimb, a confirmat.

Practic, în răspunsul trimis publicului Libertatea, spitalul admite toate informațiile, evenimentul, ancheta penală, mai puțin faptul că una dintre paciente a ajuns la ATI, deși nu neagă problemele rezultate în urma administrării diazepamului.

Iată poziția spitalului:
Punct de vedere al SUUMC la articolul cu titlul INVESTIGAȚIE. Un asistent de la Spitalul Militar Central a sedat intenționat cu diazepam trei paciente, iar una dintre ele a ajuns în stare gravă la ATI. Parchetul a deschis dosar de „tentativă de omor calificat”

Urmare la articolul publicat de Libertatea cu titlul „INVESTIGAȚIE. Un asistent de la Spitalul Militar Central a sedat intenționat cu diazepam trei paciente, iar una dintre ele a ajuns în stare gravă la ATI. Parchetul a deschis dosar de tentativă de omor calificat”, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” face următoarele precizări:

– Sâmbătă, 6 mai, ca urmare a unei sesizări primite de la o echipă de gardă privind suspiciunea administrării, fără prescripție medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente), unor pacienți internați în spitalul nostru, conducerea SUUMC a sesizat cu maximă urgență, conform procedurilor legale, Parchetul Militar.

– Pacienții în discuție au fost sub supraveghere medicală permanentă la nivelul secției în care erau internați. De la data evenimentului și până în prezent, niciun pacient nu a necesitat transferul într-o altă secție ca urmare a agravării stării de sănătate, toți urmând protocoalele de investigații și cele terapeutice stabilite de medicii curanți.

– În paralel cu ancheta penală, unitatea noastră a dispus o cercetare administrativă privind analiza cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția unui astfel de incident, înăsprind regulile privind accesul la aplicarea procedurilor și protocoalelor medicale.

– SUUMC colaborează necondiționat cu organele de cercetare penală pe care le-a sesizat, instituția noastră fiind direct interesată de aflarea adevărului.

– În toate activitățile desfășurate de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, sănătatea și siguranța pacienților sunt obiective de maximă prioritate, iar acordarea unui act medical de cea mai înaltă calitate reprezintă o datorie, nu un deziderat.

Comentează