O burtieră pentru istoria obedienței la Digi 24, despre greva din Educație: „Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei”

de Cătălin Tolontan

joi, 25 mai 2023, 9:02

de Cătălin Tolontan

Marți seară, Cosmin Prelipceanu și-a deschis emisiunea întrebându-se ce jocuri politice fac liderii care coordonează greva din Educație. Pe parcursul emisiunii, au apărut și răspunsurile. O analiză arată că Digi 24 a ajuns pe locul 19, în prim-time, în România localităților sub 30.000 de locuitori.

Ritualul cămășilor albe și al hainelor îngrijite, îmbrăcate de realizatorii de emisiuni TV, vine din epoca lui Ed Murrow (CBS), Christiane Amanpour (CNN), Jon Snow (Channel 4), Larry King (CNN) sau Bernard Pivot (France 2), femei și bărbați curajoși care au înfruntat guvernele țărilor și prejudecățile propriului public.

Indiferent dacă au realizat emisiuni de știri, de cultură sau interviuri cu genii ori satrapi, ziariștii au încercat să rămână drepți și să transmită publicului respectul lor. În zilele noastre, cămașa bine călcată și bretelele au ajuns marca vestimentară a umilinței în emisiunea de seară a Digi 24.

Imaginea din deschiderea articolului este de marți, 23 mai 2023, ora 21:25. Pe burtieră, Digi 24 a scris „Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei”, moment remarcat de jurnalistul Pavel Lucescu, pe contul său de Facebook. În acel segment de emisiune, Cosmin Prelipceanu vorbea despre greva din învățământ, dar și despre alți lideri de sindicat, din Sănătate sau din administrație publică, domenii unde, a amintit realizatorul, angajații amenință la rându-le cu greva.

„Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei” nu a fost o titrare din greșeală a regiei Digi 24, un moment de lipsă de inspirație, cum se poate întâmpla oricui, în viteza sufocantă a lucrului într-o televiziune.

Cosmin Prelipceanu anunțase încă de cu o jumătate de oră înainte, în debutul emisiunii, că sindicatele estimează un miting „exact în ziua când președintele Iohannis se întâlnește cu liderii partidelor”. „Sunt parte din această negociere profesorii? Numai întrebări”, a spus realizatorul.

Întrebarea în care semnul întrebării nu mai are loc a devenit o practică de găurire a adversarului în unele dintre emisiunile televiziunilor noastre. În materie de obediență față de guvern, Digi 24 a mers mai departe.

Unii dintre invitați au considerat greva „absurdă” și gata să provoace „destabilizarea României”, iar asta este, desigur, dreptul lor la opinie. Numai că realizatorul emisiunii, arbitrul eleganței, era primul din batalionul îmbrăcat frumos al contra demonstranților.

Posibilul miting din Educație a fost numit de Cosmin Prelipceanu „monstruos”. Desigur, se poate înțelege prin asta că va fi un miting mare sau unul lipsit de milă. Vedeta Digi 24 se exprimă dilematic, atent să insinueze fără să insulte și să insulte fără să lase vânătăi. Puțin mai târziu, a vorbit nu despre oameni care protestau, ci despre „zgomotul străzii”.

Oamenii au devenit decibeli. Poate că nu e întâmplător că în România rurală și cea a orașelor sub 30.000 de locuitori, unde RCS-RDS, compania mamă a Digi 24, este foarte puternică, postul său are o audiență de doar 28.000 de telespectatori în medie pe minut, în prime-time.

O analiză realizată de ziaristul Petre Barbu pe audiențele TV în această ”Românie uitată” arată că Happy Chanel sau ProCinema fac audiență mai mare ca producțiile Digi 24 de seară, inclusiv emisiunea lui Cosmin Prelipceanu.

Emisiune în care, după toate deprecierile despre greviști, a apărut, în momentul culminant, burtiera magică: „Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei”. Din regie n-au mai pus semnul întrebării, nu mai era nimic de mimat. Cu sau fără bretele, pantalonii au căzut, în direct.

Comentează