Cum vorbesc Iohannis, Ciucă și Ciolacu despre oamenii care muncesc în România și cum a vorbit regele Charles despre munca românilor

De Cătălin Tolontan

vineri, 2 iunie 2023, 8:06

De Cătălin Tolontan

Când îl auzi pe regele Regatului Unit al Marii Britanii spunând că „am fost inspirat de munca românilor” și că „sunt recunoscător pentru că atâția oameni din această țară m-au ajutat”, nu poți să nu pui alături declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis, cel care i-a certat pe profesori. „Cum îndrăznește cineva”. Și nu doar declarațiile președintelui, ci și ale liderilor coaliției de guvernare.

La discursul de azi al regelui de la Cotroceni, primul rând al asistenței a fost completat de reprezentanții cultelor, de fostul președinte Emil Constantinescu, precum și de premierul Nicolae Ciucă și de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

De când a început greva profesorilor, nici unul dintre liderii țării sau ai coaliției n-a folosit vreun moment de maximă audiență ca să spună câteva cuvinte frumoase, clare și omenești despre munca profesorilor. Nici unul nu și-a invocat un fost dascăl, nu a lăudat oamenii țării și efortul lor de a schimba lucrurile. A făcut-o, vineri, 2 iunie 2023, regele Charles al III-lea când a vorbit despre numeroșii români care îmbunătățesc viața semenilor lor. Care ajută comunitățile.

Revenind la Iohannis, Ciucă și Ciolacu, poți să nu fii de acord cu o grevă, dar asta nu înseamnă să nu realizezi valoarea profesiei și nevoia aprecierii față de muncă.

Și nu, nu e suficient să spui oamenilor că le înțelegi plângerile, asta, e adevărat, au mai făcut-o liderii de partid. Însă sună condescendent, așa cum au formulat-o ei. E nevoie ca oamenii să simtă de la tine respectul, dacă nu afecțiunea; știm, aproape că ne bușește râsul când ne gândim să așteptăm cuvinte precum „iubire” de la politicienii noștri.

Charles și rezistența românilor

Și a mai fost ceva distinctiv, ușor de simțit ca autentic, în ce a spus regele Charles la Cotroceni. Nu a mințit. Nu a exagerat. Vine regulat în România de 25 de ani. Iar țara aceasta l-a preocupat încă cu multă vreme înainte, când aflase despre ea, de la regele Mihai, prin tragedia povestită în anii de exil.

Unchiul său, Mihai, demnitatea și rezistența sa au fost cu adevărat, pentru Charles, un model. Nu o spune acum, când a ajuns pe tronul Marii Britanii, ca să ne flateze pe noi. A mărturisit-o de peste două decenii.

În octombrie 2001, când regele Mihai a împlinit 80 de ani, Charles a trimis un mesaj unchiului său. Casa Regală a României l-a făcut public, într-un album omagial. Câteva dintre cuvintele pe care le-a rostit astăzi regele Charles sunt identice cu ideile de atunci și stau ca mărturie a netulburatei sale fidelități.

Și în 2001, și acum, el a vorbit despre cât de mult au suferit românii când a venit dictatura comunistă, după război. Și s-a referit la puterea extraordinară a speranței la puterea și la rezistența românilor.

Charles, prinț de Wales, 25 octombrie 2001
Inima mea a suferit pentru români, ale căror vieți, tradiții și bunăstare au fost brutal sfărâmate pentru mulți ani

„În fața acestor orori și alienări de neînțeles, Mihai nu s-a lăsat niciodată cuprins de amărăciune sau de răzbunare. El și-a păstrat întotdeauna umanitatea sa de om de stat, valorile lui de civilizație și liniștea sa înțelegătoare. El a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric și conaționalii lui pot acum, în sfârșit, să vadă adevărul care a fost înnegurat atâția ani de minciuni și propagandă”, a spus atunci Charles.

Astăzi, poposind la noi drept rege, el i-a invocat din nou pe Mihai, pe români, suferința, munca și rezistența lor.

De la Cotroceni, Charles a plecat spre Transilvania. Va trece prin Viscri și va înnopta la casa din Valea Zălanului, proprietatea situată la 20 de kilometri nord de Sfântu Gheorghe pe care a ținut să și-o păstreze a lui, chiar și după ce a devenit rege.

În Valea Zălanului, nu e un castel, nu e un conac, sunt câteva case țărănești, fără termopane, unde și vara vântul munților Baraolt trece fără jenă princiară pe sub tocul ferestrelor. Și unde trebuie să te apleci un pic, ca să intri în încăperile care-ți amintesc de casa bunicilor. Într-o astfel de cameră, cu sobă, stă Charles.

În sufrageria comună, lângă bucătăria mai mică decât a unui apartament de bloc, o bârnă transversală urcă, precum o bisectoare, de la podeaua modestă către tavan. Dacă te apleci serios pe sub ea, ajungi la un scaun, solitar, așezat în fața unei mici ferestre. „De aici, Charles privește păsările”.

Da, trebuie să te înclini pentru păsări și oameni, iar regii știu să facă asta.

foto: Administrația Prezidențială

Comentează