CUM SE SCUMPEȘTE RCA: Ridicarea licenței Euroins a dezvăluit cum, sub supravegherea ASF, compania nu plătise 61.000 de dosare de daună solicitate, pe care le va achita acum statul

De Daniel Ionașcu, Cătălin Tolontan

sâmbătă, 3 iunie 2023, 6:19

De Daniel Ionașcu, Cătălin Tolontan

Conform legii, aceste 61.000 de dosare, dar și cele noi, rezultate din accidentele asiguraților RCA de după 17 martie 2023 (100.000 de cereri în total), au mers deja spre aprobare la FGA, instituția statului urmând să le plătească pe toate cele pe care le va valida. Ca să colecteze banii, FGA are o singură pârghie: crește cota cuvenită statului, din ce încasează firmele pe polițele RCA. O altă soluție, neaplicată până acum, este aceea de a lua bani direct din buget.

„Euroins a avut 61.004 dosare deschise de asigurător și nefinalizate până la 17 martie 2023, data ridicării licenței de funcționare a societății”, conform unui răspuns al Fondului de Garantare a Asiguraților, către Libertatea.

Aproape 4 milioane de polițe la Euroins

Euroins avea un număr total de 3.950.240 de polițe de asigurare, din care 2.782.279 RCA și 1.167.961 non-RCA.

Euroins a fost, conform datelor din investigația jurnalistică a Libertății, cea mai dată în judecată instituție din România din ultimii patru ani. Numărul proceselor deschise de cei care au acționat în instanță Euroins, în principal pentru neplată, s-a ridicat la 102.000 de cazuri între 2019 și 2023. Era vorba despre toate dosarele, nu doar cele active.

La momentul investigației, februarie 2023, Euroins a spus că procesele rămase deschise sunt mult mai puține și că multe le-au stins. La rândul său, ASF nu a furnizat oficial nicio cifră a acestor litigii.

Conform regulilor proprii, ASF e obligat, ca reglementator, să știe câte dosare neplătite are fiecare firmă, acesta fiind un criteriu al felului în care companiile de asigurare se comportă cu clienții lor și-și exprimă solvabilitatea sau problemele de solvabilitate.

În cazul ASF, numărul de dosare active, nu doar cele din instanță, ci toate dosarele de daună solicitate de asigurați și neplătite de companie, nu a fost cunoscut public până în momentul ridicării licenței. El este de 61.004, conform recentei comunicări a ASF. S-au adăugat încă aproximativ 40.000 de dosare noi, după ridicarea licenței firmei Euroins.

ASF recunoaște că nu e prima oară când se descoperă datorii imense către asigurați

La întrebarea Libertății, ASF a admis că nu e prima oară când se descoperă o astfel de cifră uriașă de polițe neplătite. Acum un an și jumătate, în cazul City Insurance au existat 191.453 de dosare deschise și nefinalizate până la ridicarea licenței, a declarat ASF pentru redacție.

La 15 septembrie 2021, când i s-a ridicat licența, City Insurance avea în vigoare 3.535.000 de polițe (cu 15% mai puține ca Euroins), din care 2,7 milioane polițe RCA (aceeași cifră ca Euroins).

În cazul Euroins, cele 61.000 de dosare vechi plus încă 40.000 de dosare noi sunt socotite dosare ale „potențialilor creditori de asigurări”. Unele se vor plăti de către FGA, altele, nu, dacă nu sunt considerate justificate. Experiența City, unde s-au analizat doar o parte din cereri, arată, până acum, o rată de refuz de plată a statului de sub 10%, conform ultimelor cifre disponibile.

Ce spune raportul autorității europene de reglementare

Libertatea a mai întrebat ASF care sunt concluziile raportului privind Euroins realizat de EIOPA, organizația europeană de reglementare.

EIOPA a devoalat un deficit de insolvență la Euroins de 500 de milioane de euro, potrivit informațiilor Libertatea. Suma este mai mare decât cea descoperită de ASF, care a oferit public un raport de 400 de milioane deficit de solvabilitate la Euroins.

ASF a spus că nu poate comunica public datele descoperite de instituția UE pentru că „EIOPA a stabilit un nivel specific de confidențialitate, astfel încât datele din raportul întocmit de această autoritate nu au caracter public”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentează