Ce se știe despre rebeliunea lui Prigojin? Șanse militare zero pentru mercenari, dar rușii au auzit de la un om în care au încredere că „e o minciună că Ucraina și NATO au vrut să ne atace”

De Cătălin Tolontan

sâmbătă, 24 iunie 2023, 12:30

De Cătălin Tolontan

Mai multe rețele de internet din Rusia au blocat canalele de comunicare Wagner, în încercarea de a limita transmiterea înregistrărilor audio și video ale lui Prigojin. În înregistrări, șeful Wagner a susținut că generalii i-au omorât mercenarii și că Rusia a atacat degeaba Ucraina, „în folosul generalilor și oligarhilor”. Nu doar rețelele rusești, ci și serviciul Google News, care agregă știrile, a fost limitat de autoritățile ruse, în zone din mai multe orașe rusești, printre care și Moscova.

La începutul marșului său de răzbunare împotriva generalilor care conduc Armata Rusă, pornit vineri seara, Prigojin a spus că „piloții ruși au refuzat să ne bombardeze convoiul” care mergea spre Rostov. Apoi, spre dimineață, a susținut că un elicopter a încercat să lovească „un convoi civil” și că ai lui l-au doborât. „E în flăcări, în pădure”.

Nimeni nu a putut confirma, până sâmbătă dimineață, ciocniri între forțele regulate ale armatei ruse și trupele mercenarilor Wagner. Dimpotrivă, ceea ce au văzut rușii sunt filmări cu Prigojin și oamenii săi înarmați, care discută, calm, cu generali ai armatei ruse.

Glume între Prigojin și generali: „Va fi o vacanță de trei zile”

Ziarul moscovit Kommersant a publicat filmări de pe Telegram, postate de Wagner, care-l arată pe Prigojin cum discută cu generalul-colonel Yunus-Bek Yevkurov, ministrul adjunct al apărării al Federației Ruse, și cu Vladimir Alekseev, prim-adjunct al șefului Direcției principale a Statului Major General.

Prigojin și încă un mercenar Wagner sunt înarmați, în timp ce generalii ruși sunt neînarmați. Se fac glume.

Ziarul Kommersant notează că, „în videoclip, Evgheni Prigojin susține că PMC-ul său va bloca orașul până când «îi vor prinde pe Gerasimov și Șoigu»”. Ca răspuns, generalul Yevkurov spune că, în urma acțiunilor Wagner, „va fi o vacanță de trei zile”.

Discuția e suprarealistă pentru statutul lui Prigojin de urmărit de către FSB și de om pus sub acuzare de procuratura Federației Ruse, al cărei procuror general l-a informat personal pe Putin de începerea urmăririi penale asupra șefului Wagner.

Imaginile arată ca și cum, cel puțin până în acest moment al evenimentelor, armata încearcă să limiteze avansul, nu neapărat militar, ci de șoc în sfera publică realizat de Prigojin, și să liniștească situația fără o baie de sânge.

Conform mai multor analiști, citați de presa internațională, este doar momentul de acalmie de dinainte de dispariția Wagner, căci e puțin probabil ca președintele Vladimir Putin să permită existența în continuare a forței de mercenari care l-a sfidat.

Nu doar înaintarea de capul lor și plasarea trupelor Wagner în punctele-cheie din Rostov, oraș cu 1,1 milioane de locuitori, reprezintă un atac la autoritatea statului.

Ci, mai ales, ceva ce nu poate fi luat înapoi: ceea ce Prigojin a spus despre război, oligarhi și conducerea Rusiei, în șirul de înregistrări difuzate pe Telegram în noaptea de vineri spre sâmbătă.

6 lucruri spuse de Prigojin

Câteva dintre afirmațiile șefului Wagner:

  1. Prigojin a susținut că războiul a fost pornit fără nici un motiv, că „Șoigu și generalii săi au mințit că urma ca Rusia să fie atacată de Ucraina și de NATO”.
  2. Șeful mercenarilor a povestit că în urma cuceririi Kievului, care a fost planificată drept facilă, „urma ca Șoigu să fie făcut mareșal, iar ordinul e deja scris”. Armata a mințit pe toată lumea, pretinde Prigojin, că ucrainenii urmau să se predea imediat, Zelenski să fugă, iar președinte al Ucrainei să fie instalat Viktor Medvedciuk, „prietenul conducerii statului rus”.
  3. Planul cuceririi Kievului, prost pregătit, după cum îl caracterizează Prigojin, a eșuat, iar omul Rusiei, Medvedciuk, a fost prins de ucraineni. Apoi Medvedciuk a fost schimbat „pe soldații ucraineni din batalionul Azov”. „De ce n-am luat soldați de-ai noștri la schimb?”, a spus Prigojin în una dintre înregistrările video.
  4. Prigojin a mai spus: „Cei care profită de război sunt oligarhii, cei care, de fapt, conduc Rusia” și că scopul ofensivei armatei a fost „împărțirea bogățiilor Ucrainei” între cei care conduc informal Rusia.
  5. Șeful Wagner a susținut că „oligarhii care pierd afaceri în străinătate” au primit imediat unele de la statul rus, „care a rupt bucăți din alte businessuri ca să le dea oligarhilor”.
  6. Prigojin a dat câteva exemple de afaceri din teritoriile ucrainene ocupate care au fost întâi jefuite „și apoi distribuite către oligarhi”.

Cum se va încheia aventura mercenarilor lui Prigojin și care va fi soarta liderului Wagner? Acum câteva zile, într-un excepțional discurs premonitoriu, ziaristul rus Dmitrii Muratov, laureatul Nobel pentru Pace a spus, referindu-se la Prigojin, la Putin și la faptul că Rusia a devenit o societate condusă de o juntă militară: „Acesta este programul juntei militare. Vreau să vă spun că acesta va fi un nou tip de juntă. Se va întâmpla fără a-l răsturna pe președintele în exercițiu. Aceasta va fi o lovitură de stat fără o schimbare de putere”.

Comentează