Ce stat mizerabil e Rusia: îi iartă de orice pe Prigojin și pe mercenari, dar îi amenință cu închisoarea pe oamenii simpli, care s-au bucurat în stradă și pe rețelele sociale

De Cătălin Tolontan

duminică, 25 iunie 2023, 9:50

De Cătălin Tolontan

La o oră după ce Prigojin a spus că oprește marșul care a ridicat la grad de alertă maximă Rusia lui Putin, două știri au apărut în presa din Moscova: Peskov a precizat că participanții la rebeliunea militară vor fi absolviți de orice dosar penal, dar, în schimb, Comitetul Național pentru Antiterorism al Rusiei a anunțat oficial populația că va fi pedepsită.

„În rândul populației, există acum cazuri de răspândire a mesajelor provocatoare cu apeluri de a participa la mitinguri neautorizate și proteste în sprijinul acțiunilor ilegale ale PMC Wagner, a explicat Comitetul Național pentru Antiterorism”, a scris, sâmbătă seara, ziarul rusesc Kommersant. Asta după ce Prigojin își întorsese din drum trupele.

„Aceste acțiuni sunt penale și măsuri administrative sau răspunderea penală vor fi aplicate participanților”, se spune în mesajul contra populației, pe care Comitetul pentru Antiterorism l-a trimis agenției oficiale TASS, de unde știrea a ajuns la Kommersant.

Nu i-au putut împiedica pe luptătorii lui Prigojin să treacă granița, să ocupe administrația militară și aeroportul din Rostov, un oraș de 1,1 milioane de locuitori, să străbată peste 800 de kilometri în mai puțin de 24 de ore și să ajungă la două ore de Moscova.

De ei le-a fost frică.

Nu pot da în Prigojin, dau în cetățeni

Cu arma în mână și tancurile pe trailere, mergând nestingheriți cu viteză de Porsche, ceea ce nu s-a mai văzut la o lovitură de stat, câteva mii de soldați hotărâți și bine antrenați au defilat. Au călcat în picioare legea marțială, starea de urgență și legile antiterorism, nu le-a păsat de nimic.

Și, pentru că statul rus a fost umilit, își cheamă câinii să se repeadă la cineva. Latră la oamenii care și-au arătat susținerea față de insurecția militară și la cei care, sperând că vocea lor se poate auzi acum, vor să protesteze împotriva lui Putin. Imaginile de la Rostov arată ca la finalul meciului, când suporterii își așteaptă echipa victorioasă la vestiare. Tineri ruși cu tricoul lui Messi pe ei au ieșit să aplaude plecarea trupelor lui Prigojin.

E mai grav să te aduni pe internet sau într-o piață publică și să arăți o foaie goală decât să ajungi, cu turela îndreptată spre Kremlin, aproape de Moscova?

Nu, nu e mai grav, dar un regim devine din ce în ce mai represiv pe măsură ce e mai slab. Cele 24 de ore absolut neașteptate, în care Putin a tremurat, nu doar de nervi, ci și de frică, ne-au dat o lecție formidabilă.

Putin o să respecte când o să fie înfrânt

Niciodată Rusia nu o să mai cucerească nici Ucraina, nici Estonia, nici România sau Polonia. Dar, chiar dacă se va pune problema forței brute, nucleare (puțin probabil datorită apartenenței la NATO) aceste țări din Est, altădată supuse Rusiei, se vor pulveriza mai degrabă în praf de stele decât să accepte oamenii să fie închiși și înjosiți, așa cum face Putin cu cetățenii săi.

Cât despre orizonturile unei înțelegeri, unei păci, sigur că acestea rămân deschise. Dar marșul semi victorios al juntei militare a lui Prigojin, care lasă în urmă cetățeni civili complet înfrânți, ne-a dovedit că, de respectat, Putin și gașca lui o să respecte când o să fie învinși.

Comentează