• Scopul FSB ar fi „Schimbarea lui Putin fără prăbușirea Rusiei”.
  • Analiza a apărut în Novaya Gazeta Europe, ziar rusesc editat în exil. Autoarea articolului, Iulia Latinina, 57 de ani, este o extrem de cunoscută și respectată jurnalistă din Rusia, care a avut ea însăși parte de un tratament specific relației dintre serviciile secrete de la Kremlin și disidenți.
  • Atacurile asupra ei au început prin aruncarea de fecale când, în 2016, Iulia Latinina scria în Novaia Gazeta și realiza cea mai de succes emisiune la radioul Echo Moscova.
  • Emisiunile Iuliei erau realizate din locații necunoscute, ca să nu se știe unde putea fi găsită.
  • Represiunea a culminat, în 2017, când ziaristei i-a fost incendiată mașina, în fața casei.

„Putin este luat sub protecție. FSB, principalul beneficiar al rebeliunii lui Prigojin”, este titlul articolului scris de Iulia Latinina în Novaya Gazeta Europe pe 25 iunie. A fost publicat duminică, a doua zi după ce Prigojin a anunțat retragerea din marșul către Moscova.

Novaya Gazeta Europe reprezintă versiunea din străinătate a publicației Novaya Gazeta, închisă de Kremlin, după începerea războiului. Fondator este Dmitrii Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace.

„Nu sunt o susținătoare a teoriilor conspirației și a «mișcărilor multiple» lungi. Conspirațiile sunt mai puțin frecvente în viața reală decât în cărți, iar «mișcări multiple» există mai ales în imaginația paranoidă a ofițerilor de informații, care le atribuie tuturor și încearcă să le pună ei înșiși în aplicare”, își începe Iulia Latinina articolul dedicat rolului jucat de FSB în ceea ce se întâmplă în aceste zile în Rusia.

Jurnalista Iulia Latinina / Profimedia
Jurnalista Iulia Latinina / Profimedia

S-a consumat prima serie, urmează a doua

„Scopul principal al acestei «mișcări multiple» a fost slăbirea nemiloasă a lui Putin, prezentându-l ca pe un politician insignifiant, care și-a pierdut puterea și contactul cu realitatea și transferând puterea reală în mâinile celor care au reușit să-l oprească pe Prigojin”.

„Dacă este așa, atunci obiectivul este, în esență, atins. Și ceea ce am văzut a fost doar primul sezon al serialului. În cel de-al doilea sezon, așteptăm înlăturarea lui Putin de la putere (fără un război civil) și trecerea acesteia în mâinile celor care l-au oprit pe Prigojin”, scrie autoarea.

„Și nu va fi deloc Lukașenko”, scrie ziarista. Ea susține că există o diferență între cine a negociat la vedere cu Prigojin, președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, și cine a negociat, de fapt, în culise cu rebelul, ca să-l determine să se oprească.

Șoigu avea 30.000 de oameni, lângă Rostov, care n-au făcut nimic

„Cine face de obicei lovituri de stat militare? Armata”, răspunde ziarista.

Numai că în acest caz, armata a fost extrem de slabă, pe toate planurile. „Și-a arătat uimitoarea neputință. Patru mii de oameni din întreaga Rusie au mers să-l răstoarne. Au mers, rutier, 1.200 km. (De la Enakievo la Rostov 200 km și de la Rostov la Moscova 1.000 km). Numai Șoigu avea 30.000 de oameni în rezervă lângă Rostov. Și ce s-a întâmplat? Și nimic”.

Vehiculele militare ale mercenarilor Wagner sunt surprinse în Rostov, 24 iunie 2023. Foto: Profimedia
Vehiculele militare ale mercenarilor Wagner sunt surprinse în Rostov, 24 iunie 2023. Foto: Profimedia

Rostov, explică ziarista, este un punct nodal al aprovizionării frontului, cea mai importantă poartă militară și strategică pentru Crimeea.

Capturarea cartierului general din Rostov este echivalentă cu explozia unei bombe nucleare în principalul centru de logistică, comunicații și aprovizionare al armatei ruseIulia Latinina în Novaya Gazeta Europe

„În toată această poveste, trebuie să urmăriți mâinile magicianului care scoate iepurele din pălărie, și nu pe asistentul său, care atrage atenția. Rolul asistentului, urmărit de toată lumea, a fost jucat, în mod ciudat, de Prigojin”, se arată în articol.

„FSB-ul din Rusia ascultă pe toată lumea și totul. FSB știa”

„Serviciile secrete americane știau, pentru că au interceptat comunicațiile. Cine altcineva știa?”, se întreabă ziarista.

„Elementar, Watson, ar fi trebuit să știe FSB-ul. Putin este paranoic. FSB-ul din Rusia ascultă pe toată lumea și totul. Asociații lui Putin ar fi fericiți să conspire pentru a-l da de gol, dar nu pot, FSB-ul ascultă”.

„Repet încă o dată: FSB-ul nu avea cum să nu știe. Pentru că rebeliunea era pregătită din timp. Este imposibil ca într-o oră să se adune un pumn de șoc care să captureze Rostov și să se îndrepte spre Moscova, chiar dacă nu are 25.000 de oameni, așa cum a spus Prigojin, ci patru mii de mercenari”.

Mai multe surse internaționale avansează același număr ca și ziarista. Poate că Prigojin avea sub contract 25.000 de oameni, dar cei activi în rebeliune n-au fost nici pe departe atâția, ci mai degrabă 4.000-5.000 de luptători, strânși cu greu.

Mai multe articole din Medusa, un site de asemenea rusesc, din exil, a scris, folosind surse din Rusia, că „Prigojin a lăsat câțiva oameni care nu puteau lupta să păzească baza sa din zona Lugansk, autoproclamată a Rusiei, și i-a îmbarcat pe toți ceilalți”.

Luptătorii Wagner erau așteptați în mai multe orașe de oameni loiali, inclusiv în Moscova, care urmau să se strângă într-o piață, înarmați, tot conform relatărilor Medusa.

Au fost sunați mulți oameni din Moscova, ca să fie pregătiți sau chiar recrutați pe loc. Apelurile s-au făcut de pe numere de Kazahstan, care au fost mai apoi dezactivate.

„Cine nu știa? Evident, nu știa Putin”

„Este imposibil ca într-o oră să încarci tancurile pe traulere (iar tancurile, observăm, mergeau pe traulere, corect și convenabil), să te aprovizionezi cu motorină și alimente. Din nou, convoiul lui Prigojin și părți din al doilea eșalon foarte competent au început să avanseze după grupul de asalt. Ce este acolo! Uitați-vă unde era tabăra lui Prigojin – lângă Enakievo. Vedeți unde se află Enakievo. La 200 km de cea mai bună autostradă spre Rostov, aruncare directă”.

Prigojin, chiar și atunci când pleca de la Bahmut, s-a așezat imediat într-un loc strategic. Cred că FSB-ul știa toate acesteaIulia Latinina în Novaya Gazeta Europe

„Cine nu știa? Evident, nu știa Putin, care i-a ordonat cu voce tare lui Prigojin să semneze un contract cu Șoigu. Putin credea că deține controlul situației, dar de fapt Putin s-a dovedit a fi un bunic fericit, care trăiește în împărăție și crede în fabulele lui Konașenkov”.

Personajul la care face referire articolul este Igor Konașenkov, general și purtător de cuvânt al armatei Ruse, binecunoscut printre ziariștii ruși că anunță progresele și limitează comunicările despre pierderi și eșecuri.

Tactica lui Prigojin: repede, până se trezește statul!

„Prigojin a acționat cu viteza fulgerului, ca să se strecoare printre rotițele statului” spune jurnalista Iulia Latinina. Foto: Profimedia
„Prigojin a acționat cu viteza fulgerului, ca să se strecoare printre rotițele statului” spune jurnalista Iulia Latinina. Foto: Profimedia

„Acum să ne uităm mai atent la tentativa de lovitură de stat în sine. Care este cel mai remarcabil lucru despre ea? Rapiditatea”, scrie Iulia Latinia.

„Evgheni Prigojin este un specialist în organizarea loviturilor de stat în Africa și, sincer, în acest caz s-a comportat strict conform specialității sale. Dacă Rostov ar fi fost capitala Rusiei, lovitura de stat ar fi durat câteva ore. Capturarea capitalei – asta e tot. Dar Rusia este o țară mare. Rostov nu este Moscova”.

„În orice lovitură de stat dată cu forțe reduse, cel mai important lucru este surpriza. În război, este nevoie de rapiditate, și cu atât mai mult în cazul unei lovituri de stat. Statul este o mașinărie imensă, scârțâitoare și stângace, dar când se învârte, este teribilă. Prigojin a acționat cu viteza fulgerului, ca să se strecoare printre rotițele statului”.

Calculul lui Prigojin era că unii nu-și vor da seama, unii nu vor fi acolo (n.r. – trupele de pe front), iar alții vor trage de timp și vor aștepta să vadă cine câștigă. Să tragă de timp e ce poate face orice funcționar de stat, chiar și în urgențe, vreme de șase ore, zece ore, o ziIulia Latinina în Novaya Gazeta Europe

„Nu cumva FSB-ul este de vină?”

„Am urmărit cu toții aceste încercări convulsive ale autorităților locale de a săpa autostrada cu excavatoarele și polițiștii, militarii și ofițerii de securitate care au dispărut brusc undeva”, observă jurnalista.

„Am presupus că FSB-ul știa. Nu putea să nu știe. Există oameni care au fost desemnați să îl supravegheze pe Prigojin. Sau Putin deține o armată privată fără supraveghere?”.

„Nu cumva FSB-ul este de vină? Nu cumva FSB-ul i-a raportat lui Putin că îl așteaptă la Kiev cu flori? Dar Prigojin nu a spus niciun cuvânt despre FSB, ci doar despre generalii grași din Armată”.

Între timp, dincolo de articolul Iuliei Latinia, evenimentele și-au continuat derularea. Iar marți, 27 iunie, „FSB a anunțat că renunță la urmărirea penală a lui Prigojin, iar acesta a plecat spre Belarus”, a informat The Guardian.

„Lui Prigojin i s-a dat timp să distrugă autoritatea lui Putin și apoi i s-a explicat să nu intre în Moscova”

„La Moscova, Prigojin avea aliați care îi promiteau sprijin. Aceștia erau aceiași aliați însărcinați cu înăbușirea rebeliunii lui Prigojin. Lui Prigojin i s-a dat timp să distrugă autoritatea lui Putin (care, de altfel, nici măcar nu se afla la Moscova, se pare că și-a petrecut tot acest timp la Valdai), iar apoi i-au explicat să nu intre în Moscova, pentru că, dacă va intra în Moscova, va fi distrus”, mai scrie ziarista.

Când i s-a oferit semnalul, ultimatumul, dar și soluția, „atunci, Prigojin s-a oprit. Dar nu înainte de a spulbera autoritatea lui Putin cu marșul său”.

Articolul din Novaya Gazeta a fost publicat duminică, 25 iunie și în el ziarista avansat ideea că FSB a contribuit la oprirea lui Prigojin. Marți, 27 iunie, Alexander Lukașenko, președintele din Belarus, a dezvăluit că „șeful FSB, Bortnikov, a jucat un rol în negocieri”.

„Prima fază a fost un succes”

„Asta nu înseamnă că totul a decurs fără probleme. Este puțin probabil, de exemplu, că toate părțile se așteptau ca guvernul putred al lui Putin să se prăbușească pe traseul lui Prigojin cu atâta rapiditate, iar în Rostov mulțimea să alerge la tancuri pentru a se bucura: «Wagner, Wagner!»”, a mai scris Novaya Gazeta.

Dar, în general, prima fază a fost un succes. Repet încă o dată: Prigojin avea aliați la Moscova. Putin le-a ordonat acestor aliați să îl oprească. Ca urmare, cei care l-au oprit pe Prigojin sunt acum la un pas de puterea supremă, iar Putin este acum un bunic fericit”Iulia Latinina în Novaya Gazeta Europe

Ce ar dori FSB? „Schimbarea lui Putin fără prăbușirea Rusiei”

„Scopul este ca elita să înțeleagă că războiul trebuie oprit, iar Putin este inadecvat și, altfel, nu va fi oprit. În același timp, elita trebuie să înțeleagă că este de dorit să facă acest lucru fără prăbușirea Rusiei și fără ca puterea să fie transferată în mâinile gopnicilor (n.r. – infractorii) lui Prigojin, care vor începe să fure prada, ca în 1917”.

Ca să se ajungă însă la acest lucru, elita de afaceri, militară și din servicii a Rusiei ar trebui să știe că beneficiile sunt mai mari decât riscurile, crede jurnalista.

„E nevoie ca elita să înțeleagă faptul că Occidentul va anula orice pedeapsă, ca o răsplată pentru oprirea războiului. Prima etapă a acestei operațiuni, în mod ciudat, a avut un succes incredibil. Și cine sunt iubitorii noștri de «mișcări multiple»? Serviciile speciale. Așteptăm continuarea”, se încheie articolul Iuliei Latinina.