Bărbatul de 43 de ani care a ucis doi oameni în aeroportul din Chișinău era urmărit pentru că a răpit un director de bancă. Unde voia să ajungă

Potrivit presei din Rusia, care citează Procuratura Generală din Tadjikistan, ”persoana care a tras în aeroportul din Chișinău este acuzată în Tadjikistan că l-a răpit pe 23 iunie pe vicepreședintele Orienbank”

sâmbătă, 1 iulie 2023, 9:49

de Cătălin Tolontan

Parchetul General al Tadjikistanului a dezvăluit identitatea cetățeanului său care a împușcat pe aeroportul din Chișinău, scrie ziarul Kommersant, din Moscova. Numele celui reținut este Rustam Ashurov, 43 de ani, rezident din Dușanbe.

Potrivit oficialităților din Tadjikistan, republică de 10 milioane de locuitori din Asia centrală, Ashurov are un dosar penal pentru răpirea prim-vicepreședintelui Orienbank, un cunoscut bancher: Shukhrat Ismatulloev. Orienbank este principala bancă din Tadjikistan.

Potrivit Parchetului General din Dușanbe, ”răpirea a avut loc pe 23 iunie de către un grup infracțional organizat”.

Inițial, a fost remarcată lipsa bancherului. Apoi, potrivit unei relatări a Europei Libere, autoritățile au văzut pe camerele de luat vederi că Ismatulloev, în vârstă de 49 de ani, a fost forțat să urce într-un automobil Hyundai Sonata de culoare neagră de către patru persoane pe 23 iunie, seara, și dus într-o locație necunoscută.

Mașina răpitorilor, care avea numere false, a fost remarcată mai apoi pe înregistrări încă din 10 iunie, cu două săptămâni înainte, în preajma locuinței bancherului care avea să fie răpit.

Unul dintre cei suspectați, Ashurov a fugit din țară în Turcia, apoi a vrut să intre în Moldova „cu scopul de a se mai ascunde în țările Uniunii Europene”, susțin oficialitățile de la Dușanbe.

La graniță, moldovenii au încercat să-l rețină, dar bărbatul a smuls un pistol de la unul dintre oamenii legii, a împușcat două persoane și a luat ostatici. După intervenția forțelor din Chișinău, atacatorul a fost rănit și reținut.

Doi oameni și-au pierdut viața, un polițist de frontieră și un agent de securitate al aeroportului Chișinău, și unul a fost rănit în incidentul de vineri, 30 iunie, din capitala Republicii Moldova.

 

Imaginea principală: Prim-vicepreședintelui Orienbank, Shukhrat Ismatulloev și mașina răpitorilor. Foto: ozodi.org

Comentează