Kompromatul trece, rușinea rămâne

Compania Ringier ne-a anunțat ieri rezultatul investigației interne pe care a făcut-o în cazul morții colegei noastre Iulia Marin

vineri, 7 iulie 2023, 12:20

de Cătălin Tolontan

Firma elvețiană Ringier editează în România mai multe publicații, printre care cotidienele Libertatea și Gazeta Sporturilor. După moartea colegei noastre Iulia Marin, o televiziune i-a negat capacitatea de a munci ca ziaristă și a atacat suferința „rătăciților”, cum au fost numiți oamenii cu boli mintale din România. S-a spus că noi, redacția, i-am favorizat moartea.

Ringier a decis să facă un audit independent, cu o firmă de avocați, ca să investigheze cazul Iuliei Marin. Auditorii au avut acces la toate documentele oficiale ale companiei, la interviuri cu noi, precum și la e-mailurile profesionale relevante.

Au trecut două luni.

Joi, 6 iulie, compania ne-a anunțat, printr-un e-mail, că auditul s-a finalizat și că el este clar: Iulia Marin a fost un profesionist și a fost tratată ca atare, într-o redacție liberă, parte a unei companii care i-a creat un cadru demn de muncă. Am solicitat șefilor de la Zürich ca să facem public mesajul și l-am prezentat publicului.

Iulia Marin a fost un model de jurnalist dedicat, inteligent și curajos. Campania de kompromat la adresa ei, a oamenilor care suferă psihic și a muncii de presă independentă va trece, dar, pentru cei care au defăimat-o – politicieni, vedete tv, afaceriști incomodați de jurnalism, rușinea va rămâne.

Comentează