Cum dă SRI site-uri jos și își pune oamenii sus. Cazul Antonio Amuza

De Cătălin Tolontan

joi, 20 iulie 2023, 1:45

De Cătălin Tolontan

Sociolog, profesor la Jurnalism și contributor în site-uri? Da, și în același timp, fără ca nimeni să știe, angajat la HR la serviciul secret.

Generalul Anton Rog de la SRI a anunțat publicul, relatează G4Media, că „noi putem să punem jos site-uri”, iar oamenii nici nu vor ști că e vorba de SRI, aceasta fiind o dovadă a faptului că „Serviciul e cu 10-20 de ani înaintea societății, tehnologic și în multe feluri”.

Avansul tehnologic „și în multe feluri” al SRI e bine-cunoscut.

SRI, avangardism și dadaism

Când cei de la Hexi Pharma amestecau, „la ochi”, dezinfectanții în butoaie, vreme de 10 ani, fără să-i prindă nimeni, și apoi vindeau biocidele ineficiente în spitalele unde oamenii se infectau și mureau, avangardismul SRI era deja la maturitate.

Iar dacă observăm că firma avea sediul social într-un bloc al SRI și, apoi, consemnăm că s-a prescris misterios cazul penal, chiar când inculpații au fost găsiți vinovați, da, acesta este avangardism și dadaism.

Avansul Serviciului a fost la fel de clar, copleșitor, atunci când sute de milioane de euro au fost cheltuite ineficient de către „agregatorii de soft” pe marile sisteme informatice publice. De la Casa de Sănătate la ANAF s-au construit platforme care nu există sau merg greu, în urma unor licitații organizate de oamenii trimiși oficial de către SRI, prin detașare.

Probe subțiri împotriva unui masterand al Academiei SRI

Futurismul special al SRI reiese și în legătură cu pandemia de COVID. Primul și marele dosar de corupție, în care a fost judecat șeful Unifarm, Adrian Ionel, masterand al Academiei SRI, a clacat la timp, cât să nu se apuce omul să vorbească. Procurorii au prezentat probe subțiri, după cum au constatat instanțele.

Un profesor, sociolog și contributor sub acoperire

Acum aflăm că SRI a avut în spațiul academic și public, la Facultatea de Jurnalism și la cea de Sociologie, un om care a uitat să indice în CV că era angajat cu carte de muncă al Serviciului Român de Informații: Antonio Amuza.

Să lucrezi la SRI nu e nicidecum o rușine, angajații serviciilor secrete sunt în serviciul public și în toată lumea există o mândrie bine camuflată a profesioniștilor din zona deintelligence. Ceea ce fac ei nu se vede, dar contează. Iar când nu fac, se vede.

Dar să fii sociolog care are sondaje sub ochi, profesor la facultate, contributor și să lucrezi, totodată, ca angajat la serviciul de resurse umane al SRI, asta, da, inovație. „În avans cu societatea”. Facultățile unde a lucrat nu au știut nimic. Inclusiv Libertatea sau Republica l-au publicat pe Amuza, în calitate de contributor, fără să cunoască faptul că e altceva decât profesor la Jurnalism și sociolog.

O întrebare există totuși: cum de, după 33 de ani de tranziție de la comunism, avem pe de o parte un serviciu atât de performant și avansat, dar peste jumătate din copiii României vor să plece din țara păzită de servicii?

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Tudor Costache

Comentează