• Contactat de ziar, dr. Eduard Moțoescu, directorul medical de la „Obregia”, a spus că „Nu-mi aduc aminte, nu am niciun fel de interes pecuniar, nu sunt acționar, nu sunt sponsorizat de nicio firmă de aparate, pentru că aparate nu prea sunt în psihiatrie. Nu știu ce a înțeles medicul, că am schimbat actele de vreo șase ori.”

„Totul a început pe 4 octombrie 2022 de la dorința normală, a spitalului și a mea, de a avea un aparat nou. Spitalul a aflat că sunt bani din PNRR care pot fi folosiți”, povestește un medic ortoped de la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia din Capitală.

Descrierea acestei achiziții, spune el, completează tabloul relatat recent, cel cu un pacient neîngrijit, plin de viermi pe răni, pentru că, spune specialistul, „ambele fac parte din problemele existente atât la nivelul ortopediei-traumatologiei, cât și în alte părți din spital”.

Cum a ajuns să aibă legătură cu achiziția de echipamente? „La baza achiziției publice stă nota de fundamentare pe care o face medicul, de regulă șeful de secție”, explică el.

Medicul a solicitat confidențialitatea, dar a furnizat documentele oficiale și e-mailurile profesionale angajate în achiziția publică.

A cerut trei aparate: osteodensitometru, centrifugă și ecograf

Medicul susține că, pe 4 octombrie 2022, unul dintre medicii care îi sunt superiori ierarhic, coordonatorul Ambulatoriului Integrat, i-a solicitat o listă de necesități pentru a fi incluse în proiectul pe care spitalul urma să îl depună pentru finanțarea PNRR.

Medicul ortoped s-a conformat și a cerut trei aparate noi. „Chiar era nevoie”, spune el. A cerut un osteodensitometru cu raze X, o centrifugă și un ecograf cu sondă MSK.

Semnate de șefii de secție, notele de fundamentare sunt semnate mai apoi și de toată conducerea spitalului. Le întocmește șeful de secție pentru că el știe ce lipsuri și ce nevoi rezultă din ele.

Datoria legală a notei de fundamentare este redactarea neutră, fără specificații care pot conduce către o licitație neconcurențială, cu dedicație, pentru un anumit tip de aparat.

Pe 21 noiembrie 2022, medicul susține că a fost contactat de dr. Eduard Moțoescu, director medical și purtător de cuvânt al Spitalului Obregia.

Dr. Eduard Moțoescu