O investigație publicată de jurnalista Iulia Marin a condus la un dosar DNA: cei din subordinea Primăriei Sectorului 1 au cumpărat, „sub pretextul pandemiei”, mii de holtere cardiace la suprapreț pretinzând că depistează Covidul cu ele

Iulia Marin a murit, la 32 de ani, în aprilie 2023, iar acuzele la adresa ziaristei de investigație și a Libertății că suferințele sale psihice nu îi dădeau voie să fie jurnalistă au stârnit reacția de protest a societății. Vineri, 18 august 2023, DNA a anunțat că i-a trimis în judecată pe cei despre care Iulia Marin a scris chiar la începutul pandemiei

vineri, 18 august 2023, 8:05

de Cătălin Tolontan

„Ca să ocolească licitația pentru 2.700 de holtere cardiace, Primăria Sectorului 1 s-a folosit de faptul că mai primise 300 de aparate de la o firmă și i-a dat direct contractul”, a fost titlul articolului publicat de Iulia Marin, pe 2 iunie 2020, în Libertatea.

Holterul EKG cu trei canale era 4.000 de euro și au pretins că depistează Covidul, a descoperit jurnalista și DNA a confirmat

În mai și iunie 2020, chiar la începutul pandemiei, ziariștii Iulia Marin și Răzvan Luțac au investigat într-un șir de articole achizițiile de la centrul Caraiman, al Primăriei Sectorului 1.

„Compania Minimed Solutions, deținută de fostul consilier local PSD Mihai Peptan, va încasa de la primăria edilului PSD Dan Tudorache 54 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că un holter EKG cu 3 canale ajunge la 4.140 de euro”, au descoperit atunci ziariștii. Ei au informat publicul că centrul Caraiman a achiziționat la prețuri peste piață mai multe holtere decât sunt în toate spitalele publice din România.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat astăzi, 18 august 2023, că patronul firmei Minimed, precum și directoarea de la centrul Caraiman al Primăriei Sectorului 1 și alți 3 angajați ai autorității publice au fost trimiși în judecată pentru corupție.

Iulia Marin a scos de la cei care au făcut achiziția explicația că le achiziționează pentru că holterele pot depista Covidul. Specialiștii au negat încă de atunci posibilitatea.

Libertatea a luat legătura cu un cardiolog de la un mare spital bucureștean. Acesta a spus că nu a auzit niciodată ca un spital, cu atât mai puțin un centru modest de sănătate al unei primării, să cumpere 300 de holtere.

„Holterul este dedicat monitorizării problemelor cardiace. Monitorizarea temperaturii este o găselniță. Nu cumperi 3.000 de holtere să monitorizezi sau să previi COVID-19”, a spus medicul, intervievat de Iulia Marin.

Procurorii au confirmat că, pentru a justifica achiziția, cei de la centrul Caraiman au scris în Referatul de Necesitate că „holterele pot confirma sau nu suspiciunea de infectare cu virusul SARS-COV-2”.

Cine sunt cei care vor fi judecați pentru corupție

GOMES IULIANA-LIVIA, la data faptelor Director executiv al Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

„GHIȚĂ MONICA, la data faptelor șef Serviciu Achiziții Publice, Relații cu Mass Media, Secretariat, respectiv șef Serviciu Achiziții Publice – Investiții, Urmărire Contracte din cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

APOSTOL LAURA NICOLETA, la data faptelor și în prezent consilier superior în cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a 6 infracțiuni de fals intelectual,

MĂRĂȘESCU CONSTANTIN, la data faptelor și în prezent consilier juridic în cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

Persoană fizică, administrator în drept al S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. și administrator în fapt al S.C. ALIAS PRIME S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

DNA notează că cei de la Caraiman au anulat o parte a contractului după ce jurnaliștii au scris

În articolul Iuliei Marin, reportera a arătat că „Centrul a ales să negocieze direct cu firmele, prevalându-se de dreptul de a ocoli licitațiile, având în vedere extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”.

DNA susține în comunicatul său că i-a pus sub acuzare după ce a probat că „întreaga procedură de achiziție publică fiind fraudată, deoarece documentația tehnică ar fi fost întocmită cu participarea indirectă a viitorului câștigător al procedurii”.

Procurorii mai spun că „de asemenea facem mențiunea că, după ce presa a mediatizat, la data de 02.06.2020, în sens negativ, această achiziție, Complexul Multifuncțional Caraiman a decis, la 19.06.2020, rezilierea contractului încheiat cu S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. pentru diferența de 1700 de holtere ce urmau a mai fi livrate”.

„Din probele administrate a reieșit că prejudiciul total cauzat Complexului Multifuncțional Caraiman este de 17.205.091,34 lei”, susțin procurorii.

Și-a cumpărat o locuință de 500.000 de euro din bani publici

Urmărind banii, procurorii DNA au constatat că omul de afaceri, fost consilier PSD, despre care a scris Iulia Marin, a vehiculat din acest contract sume de peste 1 milion de euro.

„În perioada 22 noiembrie 2019 – 18 decembrie 2019, inculpatul persoană fizică, administrator al S.C. Minimed Solutions S.R.L., pentru a disimula sumele de bani primite în cadrul contractului menționat anterior, ar fi schimbat în euro suma de 196.300 de lei aflată în contul societății și și-ar fi achiziționat un autoturism marca Mercedes Benz GLC. Ulterior acestei achiziții, inculpatul ar fi vândut autoturismul către SC Alias Prime SRL, societate administrată în fapt tot de același inculpat”, susține DNA.

„La data de 23.10.2020, același inculpat ar fi transferat din contul de trezorerie al inculpatei S.C. Minimed Solutions S.R.L. suma de 5.000.000 de lei în contul curent al societății, iar la data de 26.10.2020 ar fi transferat suma de 3.000.000 de lei în contul său personal cu titlul de dividende. Ulterior, la data de 29.10.2020 inculpatul ar fi achiziționat contra sumei de 2.437.300 de lei un imobil în municipiul București, sector 1, toate acestea în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a banilor câștigați în urma încheierii celor două contracte”.

Investigația Iuliei Marin și a lui Răzvan Luțac:

Comentează