Tribunalul care a judecat-o pe Simona Halep spune că „suspiciunile sportivei” că i s-ar fi cunoscut identitatea nu sunt întemeiate

În cel mai dur caz de dopaj urmărit de întreaga lume a sportului de ani buni, continuă să se încrucișeze nume de experți și cifre. Ce susține Simona Halep și care este poziția tribunalului ITIA

miercuri, 13 septembrie 2023, 12:02

Tribunalul care a suspendat-o pe 4 ani pe Simona Halep se numește Tribunalul Internațional pentru Integritatea Tenisului (ITIA). El se ocupă atât de cazuri de dopaj, cât și de cazuri de corupție. De pildă, îi pedepsește pe sportivii din tenis care aranjează meciuri pentru pariuri.

Tribunalul înființat de 7 organisme din tenisul mondial

ITIA a fost fondat în 2021 ca un tribunal independent prin decizia a 7 instituții din lumea tenisului: Federația Internațională de Tenis, ATP, WTA și cele patru turnee de Mare Șlem: Australian Open, Roland Garros și Wimbledon.

Imediat după decizia de miercuri, 12 septembrie 2023, Simona Halep a spus că „Totul s-a întâmplat după ce grupul de experți mi-a aflat identitatea!”. Conform regulamentului, analiza pașaportului biologic se face sub anonimat, pe un cod, fără să se cunoască numele sportivului cercetat.

Ce susține Simona Halep

Sportiva a explicat că, înainte ca experții să știe al cui pașaport biologic îl analizează, specialiștii nu considerau că abaterile de la normalul biologic erau determinate de dopaj. Găsirea explicației de dopaj pentru abaterile din pașaportul biologic s-a întâmplat, spune Halep, ”după ce grupul lor de experți mi-a aflat identitatea, iar doi dintre cei trei și-au schimbat dintr-odată opinia în favoarea acuzațiilor ITIA”.

Unul dintre experții apărării are același punct de vedere

Afirmațiile lui Halep au fost susținute într-un interviu acordat în L’Equipe de către unul dintre experții chemați în tribunal de apărare, profesorul francez Jean-Claude Alvarez de la spitalul parizian Garches.

Din comunicatul oficial al ITIA se înțelege că această apărare, a lipsei de integritate a procesului de analiză a pașaportului biologic, a fost îmbrățișată de Simona Halep și în fața tribunalului. De aceea ITIA susține că ”la momentul în care au fost ridicate suspiciuni asupra ABP (n.r. Pașaportul biologic) al jucătorului la ITIA, APMU și panelul de experți al laboratorului acreditat WADA din Montreal nu știau că informațiile despre pașaport îi aparțin Simonei Halep”.

Cine sunt cei trei specialiști: din SUA, Italia și Danemarca

Cei trei experți independenți care au analizat pașaportul biologic sunt din SUA, Italia și Danemarca: dr. Laura Garvican-Lewis, director științific la Agenția Anti-Doping din Statele Unite, profesorul Giuseppe D’Onofrio, profesor în hematologie clinică și de laborator și în patologie clinică, Roma, Italia, și Jakob Mørkeberg, senior manager, responsabil științific la Agenția Anti-Doping a Danemarcei.

Ei sunt cei trei care, analizînd 51 de probe oferite de Simona Halep înainte și după depistarea de la US Open din august 2022, au avut o „opinia fermă unanimă” că explicația neregulilor din profilul lui Halep este „probabil dopajul”, conform exprimării folosite de tribunalul sportiv care a decis suspendarea.

Tribunalul mai spune că, fiind convins de interesul public legitim asupra cazului Halep, va fi cât de transparent în permite regulile și că va comunica public o decizie pe larg, ”în timp util”.

Comentează