Suplimentul Keto colagen de la Schinuossa Superfood, folosit de Halep, e produs de o firmă din Canada: Quantum Nutrition » Surse GSP: „Toți sportivii de la Academia Mouratoglou foloseau”

Gazeta a aflat cum a ajuns la Simona Halep și cine produce substanța pe care a utilizat-o sportiva în perioada 23-28 august 2022

joi, 14 septembrie 2023, 4:00

de Cătălin Tolontan, Daniel Grigore

Keto colagenul respectiv este vândut sub formă de  pudră, este deținut de o firmă din Ontario și poartă un nume de insulă grecească: Schinoussa. Marca Schinoussa Superfood avea intrare la Academia din Franța a lui Patrick Mouratoglou, a explicat un apropiat al sportivei, pentru ziar. 

Schinoussa este o mică insulă cu 200 de locuitori în mijlocul Mării Egee. Ea face parte din arhipelagul mai puțin cunoscut al micilor Ciclade. Numele insulei a pătruns, fără voia sa, într-un caz internațional de dopaj de mare proporții.

„Marca cu care era aprovizionată Academia lui Patrick Mouratoglou”

„Simona Halep avea dureri musculare și a cerut ceva, chiar în săptămâna aceea când vineri, 26 august 2022, i s-a făcut testul. Atunci i s-au prelevat și urină și sânge”, a povestit un apropiat al sportivei, sub condiția confidențialității.

„Simonei i s-a adus keto colagen din marca cu care era aprovizionată Academia lui Mouratoglou. Ea nu lua niciodată nimic, fără ca substanța să fie validată, ceea ce însemna că lista e trimisă la WADA”, a explicat sursa ziarului.  

Simona a primit substanța de la preparatoarea fizică a academiei o pudră de keto colagen, produs de o firmă din Canada: Quantum Nutrition. Produsele se numesc Schinoussa Superfood. Pudra a fost dizolvată și ea a folosit-o.

– Apropiat al Simonei Halep

„Luni, pe 29 august, au mai testat-o o dată, doar pentru urină. Testele au fost prelucrate în octombrie la laboratorul areditat WADA din Montreal. În proba A au găsit „urme fine” de Roxadustat. În proba B, la același laborator, au descoperit de 80 de ori mai multă concentrație de Roxadustat și au declarat și această probă pozitivă”, sună mărturia.

„Științific e imposibil ca, fără o eroare la depozitare sau la analiză, să existe atât de mari diferențe în aceeași urină, împărțită în două eșantioane”, susține apropiatul sportivei.

Academia a descoperit lotul contaminat după analiza pozitivă a Simonei Halep

Simona s-a adresat imediat Academiei Mouratoglou. ”Academia a descoperit că acel lot a fost contaminat”, a spus sursa. Potrivit martorului care a discutat cu ziarul, Simona a luat doar în acea perioadă keto colagen de la Schinoussa.

Cine i-a administrat

În raportul detaliat dat publicității azi de către ITIA, forul care a judecat cazul susține că Halep le-a declarat la audierile care au avut loc la Londra că a folosit keto colagen vreme de 5 zile. A luat substanța prima oară în 23 august și apoi până pe 28 august, cu pauză pe 24 august.

Motivul pauzei, a declarat sportiva în fața tribunalului, a fost acela că pe 24 nu s-a antrenat, iar în zilele de pauză nu folosește suplimente. 

A doua zi după ce Simona a încetat să ia substanța de la Schinoussa Superfood, a venit cel de-al doilea control, targetat doar la urină.

În același document oficial se precizează cine i-a administrat substanța Simonei. „Fizioterapeuta ei, Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment de colagen în nutriția ei având în vedere că nu folosea unul”.

Administrarea s-a făcut ”pe baza unei recomandări a lui Federic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou) pentru Candice Gohier, cea care i-a recomandat Simonei trei produse de la producătorul respectiv”, scrie în motivarea extinsă a tribunalului. Printre cele trei se numără și keto colagen.

Candice Gohier, alături de Mouratoglou
Candice Gohier, alături de Mouratoglou

Cine e Schinoussa Superfood

Produsele Schinoussa reprezintă gama naturistă a firmei Quantum Nutrition, companie care produce și alternative vegane la produsele de carne. Firma a fost fondată de John Koveos, după ce bărbatul din Canada a suferit un accident grav rutier în 2004 și a fost silit să caute singur soluții alternative de a se reface. Potrivit interviurilor public disponibile, John Koveos a început cu un mic laborator.

Suplimentele Schinoussa sunt necunoscute în România, dar, potrivit propriului site, sunt vândute în masă în Canada. Brandul este promovat de mai mulți sportivi, printre care și tenismeni. Canadianul Daniel Nestor, fost număr 1 mondial la proba de dublu, este unul dintre ambasadorii mărcii.

„Nimeni nu știe dacă folosesc ingrediente din China sau India, asta nimeni din staff nu s-a gândit de vreme ce suplimentele Schinoussa erau folosite pe scară largă în Academiei Mouratoglou”, a mai spus apropiatul Simonei Halep. 

GSP a contactat producătorul Schinoussa și vom publica răspunsul în momentul în care îl vom primi.

Comentează