INTERVIU. Prima reacție a echipei Simonei Halep după ce GSP a găsit în Canada firma care a livrat suplimentul: „Habar n-aveau de unde au luat ingredientele! Am descoperit noi că din China”

Avocatul Bogdan Stoica, apărătorul Simonei la ITIA, a respins afirmațiile patronului firmei Quantum Nutrition Inc. care a susținut că ”e un fals că Halep ne-a dat în judecată”. ”I-am dat în judecată de acum o lună, dar procedurile legale durează pentru că nu există mediere sau ceva asemănător, noi nu avem ce înțelegere să facem cu ei”, a spus Stoica pentru publicul GSP.

joi, 28 septembrie 2023, 5:15

de Cătălin Tolontan

Gazeta Sporturilor este în Canada și investighează la fața locului, prin reporterul special Costin Ștucan, culisele afacerii “suplimentului contaminat cu Roxadustat”. Ziarul a mers chiar la sediul firmei Quantum Nutrition Inc, cea care a produs colagenul  Keto MCT Schinoussa pe care l-a luat Halep înainte de US Open. 

O firmă mică, un depozit în Toronto

Imaginile și mărturiile obținute arată o firmă mică, care spune că are fabrici în Canada, dar despre care GSP a aflat, din actele procesului de la ITIA, că nu deține nicio facilitate de producție, ci produce la alte fabrici, alături de zeci de alte branduri. Cum de a ajuns o academie de pretențiile celei a lui Patrick Mouratoglou să lucreze cu o firmă mică, a fost unul dintre răspunsurile neprimite de ziarist. 

Într-o discuție care a avut loc la sediul firmei din Toronto, unul dintre proprietarii companiei, Konstantino Koveos, a susținut că decizia ITIA de suspendare a lui Halep este incontestabilă și că procesul anunțat de avocații româncei împotriva companiei sale este “o invenție”. Pentru că ei n-au primit nicio înștiințare. 

”Suplimentul n-a fost contaminat cu Roxadustat. Suntem ortodocși, facem afaceri cu frica lui Dumnezeu!”, a sunat una dintre declarațiile făcute de Konstantino Koveos pentru GSP.

Ziarul a discutat cu  Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, despre informațiile descoperite în Canada și despre afirmațiile patronului firmei, Konstantino Koveos.

„Contaminarea în sine, din produsul canadian, nu mai e o ipoteză, a fost validată de tribunal”

-Domnule avocat, înainte de orice. Koveos spune că nu i-ați dat în judecată, că e, cităm ”un fals susținut de presa din România”.

-I-am dat în judecată. Înțeleg ce spune el, că poate nu au primit înștiințarea. I-am dat în judecată de acum o lună, dar procedurile legale durează pentru că nu există mediere sau ceva asemănător, noi nu avem ce înțelegere să facem cu ei.

-Sunteți convinși că a avut loc o contaminare cu Roxadustat de la ei a colagenului ingerat de Simona Halep?
-Asta am descoperit noi în ceea ce luase Simona. Apoi am luat alte recipiente sigilate, comercializate tot de firma canadiană. Am găsit aceeași contaminare. De altfel, nu e vorba că noi susținem ceva, ci e clar: chiar tribunalul de la Londra care a judecat cazul a decis că a fost vorba de contaminare de la acest supliment. Că tribunalul a spus că această contaminare nu explică totul, aici intrăm în altă discuție. Dar contaminarea în sine, din produsul canadian, nu mai e o ipoteză, a fost validată de tribunal.

„Sunt o firmă mică, nu știu cum să spun, probabil meteorică”

-Ziarul a găsit o firmă mică, ei zic că au fabrici în altă parte.
-Nu au. Produc în Canada, dar la fabricile altora. Da, sunt o firmă mică, nu știu cum să spun, probabil meteorică. 

-I-am întrebat și pe ei: cum de Academia Mouratoglou lucrează cu o firmă atât de mică? Sigur, nu dimensiunea e discuția, ci faptul că nu controlează procesul de producție. Cum de s-a întâmplat?
-Nu vă supărați, nu e o întrebare pentru mine.

-Logic. Dar sunteți avocatul Simonei. Iar Simona Halep a cedat tot staff-ul de până atunci în favoarea oamenilor Academiei  Mouratoglou. Care a lucrat cu o firmă ca aceasta. Cum…
-Încă o dată: nu e pentru mine întrebarea. Dar vă pot spune altceva, apropo de faptul că firma canadiană v-a declarat că produsul lor nu a fost contaminat. Cum să știe ei asta, dacă habar n-aveau de unde au luat ingredientele! Am descoperit noi că din China.

-Ce înseamnă că nu știau de unde vin ingredientele? John Koveos, celălalt acționar, fratele omului cu care a vorbit GSP la Toronto a fost la Londra, la tribunal?
-John Koveos a fost audiat pe videoconferință. Și acolo a explicat ce știe. Știa foarte puține. Ei nu doar că produc în alte fabrici, că ei nu au. Dar nici acele fabrici nu sunt cele care aduc ingredientele, ci un importator. Noi am făcut o trasabilitate. Și am descoperit că o parte a ingredientelor folosite la acest colagen au venit din China. 

-Au venit deja contaminate ingredientele, asta susțineți?
-Noi nu putem stabili aceste lucru. Contaminarea poate avea loc oriunde, și în procesul de fabricație. Însă pe baza unei analize de jurisprudență sportivă extinsă am văzut că multe cazuri de contaminare pe suplimente au ca origine China. În privința medicamentului Roxadustat, China e prima țară care l-a aprobat, care îl produce și îl utilizează masiv în tratamente, în special pentru problemele renale severe.

Halep le-a primit la hotel

-Cum au ajuns la Simona?
-Scrie în dosar. (n.r. Schimbarea medicației Simonei Halep a fost recomandată chiar de Patrick Mouratoglou și de kinetoterapeută angajată de acesta, iar marca canadiană a fost recomandată de directorul Academiei Mouratoglou).

-Concret, cum?
-Există discuții pe whatsapp și pe alte mijloace ale celor de la Academie cu un un om de la distribuția firmei canadiene. Trei produse, printre care și colagenul, au fost livrate din Canada la hotelul de la New York unde stătea Simona. Celelalte două produse, un electrolit și o proteină, nu au fost contaminate. Înțelegem că au fost produse în altă fabrică.

„Nu veți primi de la mine un răspuns”

-Intervievat de Gazetă la firmă, Koveos mai spune că una dintre principalele linii de apărare ale Simonei Halep, testele profesorului  Alvarez ”sunt îndoielnice”, am citat.
-Firma a venit ca martor adus de ITIA. De la început, depozițiile lor au fost în linie cu ITIA, cu acuzarea din caz. Ce să spună? Adevărul e însă acela că ei au o mare problemă și o să aibă în continuare. Cum să livrezi un supliment contaminat și să susții că nu e contaminat. Probabil că acesta va fi finalul lor în această afacere.

-Nu vă supărați, mai întrebăm o dată: cum de produsele unei asemenea firme au fost preferate de Academia  Mouratoglou, care lucrează cu sportivi de top mondial?
-Nu veți primi de la mine un răspuns.

Comentează