„Obiectivele Hamas în operațiune nu sunt un secret: în primul rând, să răzbune și să pedepsească Israelul pentru ocuparea, opresiunea, colonizarea ilegală și profanarea simbolurilor religioase palestiniene, în special Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim; în al doilea rând, să oprească normalizarea cu Israelul a statelor arabe care îmbrățișează regimul israelian de apartheid în regiune; și, în sfârșit, să-și asigure un alt schimb de prizonieri, pentru a obține eliberarea a cât mai mulți prizonieri politici palestinieni din închisorile israeliene”, sunt termenii în care una dintre importantele voci ale Al Jazeera descrie țintele Hamas.

„Incredibil de șocant, dar nu a fost deloc surprinzător”

Asalturile de sâmbătă ale brigăzilor palestiniene asupra localităților din statul Israel, majoritatea împotriva civililor, au șocat lumea, numai că „poate să fi fost incredibil de șocant, dar nu a fost deloc surprinzător”, consideră editorul Marwan Bishara de la Al Jazeera.

Cu baza în Doha și finanțat de guvernul din Qatar, Al Jazeera este postul de televiziune în limba engleză cu probabil cea mai mare influență în Orientul Mijlociu și în Asia de religie islamică.

De-a lungul timpului (a fost fondat în 2006 ca post în engleză), canalul a fost considerat, de către mișcările extremiste, posibilitatea optimă de a-și propaga mesajele. Există însă și moderați din zonă care consideră Al Jazeera obiectiv în majoritatea relatărilor, după cum există numeroase voci care critică postul qatarez pentru pozițiile sale constante ș vehemente anti-Israel și anti-hindu.

„Imaginile israelienilor care își părăsesc casele și orașele cu frică vor fi înrădăcinate în memoria lor colectivă pentru mulți ani de acum înainte. Astăzi a fost probabil cea mai rea zi din istoria Israelului. O umilință totală”, scrie în editorialul jurnalistului Al Jazeera, publicat sâmbătă, după atacuri.

El crede că și premierul Israelului, „Bibi” Netanyahu „nu va putea schimba asta indiferent de modul în care învârte situația, el fiind un maestru al învârtelilor. Israelul nu va avea ocazia să anuleze ceea ce a văzut lumea sâmbătă dimineața: o țară cuprinsă de frisoane și pierdută din cauza propriilor sale iluzii fanteziste”.

„Ar izola Israelul ca niciodată înainte”

„Israelul ar putea lua în considerare să intre și să reocupe cu armata orașele palestiniene și taberele de refugiați din Fâșia Gaza și Cisiordania, sub pretextul de a termina cu Hamas și alte facțiuni palestiniene”, mai scrie în editorialul Al Jazeera.

„O astfel de preluare completă este dorința istorică a membrilor mai fanatici ai coaliției de guvernământ a Israelului, care doresc să distrugă Autoritatea Palestiniană, să preia controlul direct asupra întregii Palestine istorice sau ceea ce ei numesc „Țara Mare a Israelului” și să ducă la îndeplinire epurarea etnică a palestinienilor”

„Ar fi o mare greșeală: ar duce la un justificat război total și asimetric, iar, în proces, ar izola Israelul cum nu a mai fost niciodată”, mai susține editorialul din Al Jazeera.