Dacă până acum războaie s-au transformat din ”conflicte live la TV” în ”conflicte vizionate pe rețelele sociale”, aceleași rețele sociale au devenit în evenimentele sângeroase declanșate sâmbătă dimineață, 7 octombrie, în Orientul Mijlociu, mediul în care oamenii se caută, disperați, unii pe alții.

”Yoni Asher, un rezident al regiunii Sharon, i-a spus lui Erin Burnett de la CNN că și-a recunoscut soția dintr-un videoclip viral care arată un grup de persoane încărcate în spatele unui camion flancat de militanți Hamas. Cântările „Allahu Akbar” (Dumnezeu este Mare) se aud pe tot parcursul videoclipului”, relatează siteul CNN.

”Înregistrările arată o femeie în spatele camionului în timp ce un militant își pune o eșarfă pe cap. Asher a declarat pentru CNN că femeia este soția lui și că distribuie videoclipul pentru a crește gradul de conștientizare a situației lor”. Postul menționează nu a putut verifica în mod independent videoclipul.

Asher a povestit că soția și fetele sale erau în vizită la soacra lui în Nir Oz, un kibuț de lângă granița cu Gaza. Nir Oz este unul dintre cele mai sudice puncte unde au avut loc atacuri ale Hamas, la limita deșertului Negev, aproape de granița Israelului cu Egiptul.

Bărbatul a povestit pentru ziariști că a urmărit telefonul soției sale și a aflat că acesta se află în Gaza. Mai târziu în acea zi, a văzut clipul viral.

„Nici nu știu care este situația cu privire la ostatici și situația nu arată bine”, a spus el.

Asher a adăugat că soția și soacra lui au cetățenie germană și au cerut ajutor guvernului german.

Purtătorul de cuvânt internațional al Forțelor de Apărare Israelului, Lt. Col. Jonathan Conricus a declarat sâmbătă pentru CNN că numărul de civili capturați de Hamas este „din păcate, un număr semnificativ”.

”Un purtător de cuvânt al Poliției Israelului a declarat pentru CNN că membrii familiei care doresc să-și raporteze cei dragi ca fiind dispăruți ar trebui să vină la cea mai apropiată secție de poliție atunci când este în siguranță să-și părăsească casele. Poliția a sugerat rudelor să aducă fotografii și obiecte personale din care pot fi extrase probe de ADN pentru a ajuta la identificare”, spune canalul de televiziune.