Autor de cărți și unul dintre analiștii americani cei mai cunoscuți pe politică externă, Thomas Friedman a publicat în The New York Times o opinie în care citează o discuție pe care a avut-o cu Nahum Barnea, un experimentat și echilibrat editorialist al ziarului israelian Yediot.

O barieră de 1 miliard de dolari a fost penetrată de o forță militară ”de nivelul celei din Luxemburg”

”Aceasta este cea mai proastă zi pe care mi-o pot aminti în termeni militari din istoria Israelului”, i-a spus jurnalistul israelian, iar Friedman recunoaște că ”Am rămas împietrit de răspunsul lui”.

”Aceasta nu este obișnuita problemă Hamas-Israel. Granița Gaza-Israel are o lungime de doar 37 de mile (n.r. 60 de kilometri), dar undele de șoc pe care le va declanșa acest război nu numai că vor împinge Israelul și palestinienii din Gaza în tulburări, ci vor lovi și Ucraina și Arabia Saudită și, cel mai probabil, Iranul. De ce? Orice război prelungit Israel-Hamas ar putea deturna înspre Tel Aviv mai multe echipamente militare americane necesare Kievului și va face imposibil acordul de normalizare propus saudit-israelian – deocamdată”, scrie Friedman.

Ziaristul amintește că granița de kilometri a costat aproape 1 miliard de dolari și că, în ciuda faptului că era teoretic impenetrabilă, 22 de localități au fost atacate la adâncime de câteva zeci de kilometri de o forță militară ”la nivelul celei din Luxemburg”.

Asta în timp ce în războiul din Yom Kippur, desfășurat exact acum 50 de ani și folosit în aceste zile ca exemplu de precedent în care Israelul a fost inițial surprins militar, agresorul au fost armate mari, cele ale Egiptului și Siriei.

Fraza-premoniție a lui Putin de cu două zile înainte

Situația, spune analistul în articolul din The New York Times, e un cutremur în cutremur și este foarte probabil să influențeze ce se petrece în Ucraina. Pe fondul scăderii sprijinului politic din SUA la adresa ajutorului către Ucraina, Rusia este satisfăcută de ”concurența” care va apărea între Tel Aviv și Kiev în ceea ce privește ajutorul american. Vladimir Putin știe deja că aceasta e o relație care merită minată.

”Joia trecută, în stațiunea Soci, la Marea Neagră, Vladimir Putin a spus că Ucraina este susținută mulțumită donațiilor de mai multe miliarde care vin în fiecare lună. El a adăugat: Imaginați-vă că ajutorul se oprește mâine. Ucraina va trăi doar o săptămână când vor rămâne fără muniție”, scrie Friedman.

”Dacă nu schimbăm ceva răul se va întoarce. Dar mai rău”

Articolul se încheie cu discuția dintre Friedman și un profesor israelian. Acesta din urmă i-a spus că, în ciuda tragediei, ea poate fi transformată într-o șansă. Cu o singură condiție. Ca, atunci când Israelul va găsi un partener de dialog real al palestinienilor (care nu poate fi Hamas, spune el) să se iasă din logica ”forță, tot mai multă forță”.

Altfel, ca și după Yom Kippur, ”dacă nu schimbăm ceva răul se va întoarce. Dar mai rău”.