Cristi Chivu, diaspora decenței din fotbalul românesc. Îl vom avea vreodată în țară?

În acest weekend, Cristi Chivu a câștigat din nou cu U19 Inter (Primavera). U19 Inter a bătut cu 4-0 pe Sassuolo, are 17 puncte în 7 etape și e pe primul loc

luni, 23 octombrie 2023, 12:00

”Echipa Primavera a lui Chivu este talentată și înfometată”, a scris recent Gazzetta dello Sport, descriind lupta palpitantă între puștii de la AC Milan și cei de Internazionale Milano, conduși de reșițean.

Antrenorul român e la al treilea sezon cu Primavera interistă, echipă cu care a câștigat titlul în campionatul 2021-2022.

Într-un fotbal al valorii, dar și al gălăgiei, marketingul lui Chivu este seriozitatea. Dintotdeauna a fost așa. Am schimbat câteva amintiri cu Ioan Sdrobiș, antrenorul care l-a promovat pe Chivu în prima ligă, la Reșița, pe când Cristi avea 16 ani.

Furia din cabina telefonică

Sdrobiș e cum îl știți. Gata oricând să spună ce are pe limbă și simțind adversari în jur chiar dacă ar sta singur, înghesuit într-o cabină telefonică. Chiar și Chivu s-a supărat pe nestăpânitul Sdrobiș. Episodul s-a petrecut mai de mult, iar relația lor e și acum înghețată. Asta nu i-a afectat aprecierea de care se bucură la Sdrobiș, cel puțin asta susține ”Nea Nelu”. Antrenorul ajuns la 79 de ani se uită la tânărul tehnician de 42 de ani și-și amintește ceva care l-a diferențiat întotdeauna pe Chivu. ”El a fost întotdeauna un introvertit, vorbea puțin. Nu prin vorbe își câștiga respectul, ci prin decență, prin exprimarea bunei creșteri. Știu că astăzi sună puțin învechit ce spun, însă Cristi a avut o educație extraordinară din familie, care a contat”, povestește fostul lui antrenor.

”Strânge bani, dar nu de tren, ci de avion”

Sdrobiș știe și acum, cu precizie, momentul în care, pe când era la Reșița, a înlocuit un fundaș stânga de 32 de ani ca să-l introducă pe puștiul care avea jumătatea vârstei lui. ”Fundașul schimbat s-a supărat pe mine, a simțit că Chivu va deveni titular. Eu ce fac Nea Nelu, am familie? Eu i-am zis: Îmi pare rău. Jucătorul tot îi dădea înainte că Chivu e necopt. Atunci, gură slobodă i-am zis: Băi, fii atent la mine: strânge bani, dar nu de tren, ci de avion. Că acolo unde va ajunge Cristi Chivu să joace nu vom avea noi bani să ajungem să-l vedem”.

Ani mai târziu, Sdrobiș a primit un telefon târziu, în noapte. Se terminase un meci al lui Chivu, pe vremea când era la Ajax Amsterdam. Era fostul fundaș stânga. ”Ai sunat să mă înjuri iar?”, îl întreabă Sdrobiș, preventiv. Veteranul râde: ”Mi-a trecut demult supărarea, nea Nelu. Te-am sunat să-ți spun că mare fotbalist am avut la Reșița în băiatul ăsta, Cristi Chivu. Felicitări pentru ochi!”, i-a spus veteranul.

Chivu, unul dintre cei 25% de români plecați

Între timp, fostul jucător a ajuns primar în comuna lui. Iar puștiul care l-a înlocuit e unul dintre cei mai stabili în carieră tineri antrenori români. În cazul în care ”stabil” și ”antrenor” încap în aceeași propoziție.

România are peste 5 milioane de români care trăiesc și muncesc în străinătate. Sudanul de Sud, o țară recent fondată, care are 12 ani de existență, a pierdut 2,3 milioane de oameni care au migrat, dintr-un total de 10 milioane. 25% rata migrației, ca și la noi.

În fiecare lună, continuăm să pierdem mii și mii de competențe și energii. Și-l imaginează vreodată cineva pe Cristi Chivu lucrând cu patroni din Superligă, care fac ei echipa?

În zona dintre Africa Centrală și Cornul Africii este un război aproape continuu. De fapt, și la noi, e cam la fel. Războiul împotriva oricărei forme de profesionalism și de seriozitate.

Comentează