„Planul principal al Hamas, așa cum îl vede Bennett, este aproximativ următorul”, scrie Bret Stephens, unul dintre editorialiștii New York Times, care transmite din Israel. Ziaristul a mers acasă la Naftali Bennett, om politic și șef al guvernului în perioada iunie 2021 – iunie 2022.

Hamas vizează nu doar sângerarea trupelor, ci și a economiei Israelului

Hamas și-a propus, crede politicianul, „să forțeze trupele israeliene să lupte timp de săptămâni sau luni pe un teren necunoscut și terifiant, provocând mii de victime”. În plus, teroriștii au țintit economia israeliană, „cerând țării să își mențină mobilizată armata de cetățeni timp de luni”.

„Hamas contează pe presiunea diplomatică și pe toleranța scăzută a Israelului, bine cunoscută pentru numărul mare de victime, pentru a determina Ierusalimul să renunțe după câteva săptămâni de război, așa cum a făcut-o adesea în trecut”.  Naftali Bennett, om politic și șef al guvernului israelian în perioada iunie 2021 – iunie 2022 Foto: Hepta

Planul militar pe care îl schițează Bennet ar începe prin stabilirea de către Israel a unei zone de securitate în Gaza cu o adâncime de doi kilometri și, în același timp, prin tăierea teritoriului în două, undeva între Gaza City și Khan Younis.

Deja, aproape 800.000 de locuitori din Gaza au fugit dinspre nord spre sud, în ciuda eforturilor Hamas de a-i ține pe loc.

E nevoie de adăposturi mari pentru palestinieni, create în sudul Gaza de Israel

„Două coridoare umanitare, supuse controalelor israeliene, vor permite civililor încă blocați în nord să se deplaseze spre sud. Israelul va permite ca apa, alimentele și medicamentele să ajungă în sud și va crea adăposturi medicale și umanitare în zona-tampon”.

Practic, ideea lui Naftali Bennett e aceea de a lăsa nordul Gazei complet izolat, fără să-l atace cu armata. Energia poate fi cheia.

„Există un motiv pentru care cer combustibil”, spune el despre încercările recente ale Hamas de a schimba ostaticii pentru gaz. „Ei cer combustibil nu pentru cetățenii lor, ci pentru tunelurile lor”, care sunt folosite exclusiv de luptătorii Hamas și de aliații lor.

„Obținerea acestui tip de control înseamnă că Israelul izolează câmpul de luptă – o cerință de bază în orice război de succes și o modalitate dovedită în timp de a proteja civilii”, scrie NYT.

„Aceasta ar permite majorității rezerviștilor israelieni să se întoarcă acasă, reducând presiunea grea asupra economiei. Aceasta atenuează criza pe scena internațională”, consideră politicianul.

„Imaginați-vă un terorist Hamas așteptând 9 luni”

Bennet, 51 de ani, este una dintre cele mai vocale personalități israeliene de la începuturile acestei crize. Nu este deloc blând cu Hamas. El este cel care a reproșat celor de la BBC că nu au „claritate morală” pentru că au o politică de a echivala victimele teroriștilor cu cele ale bombardamentelor.

Această strategie descrisă de el ar permite Israelului să efectueze ceea ce Bennett descrie ca fiind o „serie continuă și persistentă de raiduri terestre țintite” pe o perioadă lungă, fără a fi nevoie să ocupe orașele în forță, scrie ziaristul care l-a intervievat îndelung pe politicianul de la Tel Aviv.

„Nu vreau să intru într-un război al tunelurilor de tip Viet Cong”, spune Bennett. „Vreau să-i surprind lăsându-i să se usuce în tuneluri. Imaginați-vă un terorist Hamas așteptând într-unul dintre aceste tuneluri cu armele sale. Singurul lucru la care nu se așteaptă este să fie blocat acolo timp de nouă luni, fără niciun suport logistic, fără mâncare, în frig, umed și mizerabil”.