Cum îi umilea primarul fugar Cherecheș pe oamenii din școli: „Calc pe demisia voastră! Dau eu bani de la mine. Aici, la noi, nu e ca la București!”

De Cătălin Tolontan

sâmbătă, 25 noiembrie 2023, 7:07

De Cătălin Tolontan

Condamnat definitiv vineri, 24 noiembrie 2023, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, Cătălin Cherecheș, primarul PNL din Baia-Mare, a fugit din țară și e dat în urmărire generală. Cum a arătat una dintre ultimele sale vizite de lucru, filmată.

„Panseluță, vii mai repede un pic că te ajută gabaritul”, îi spune primarul Cătălin Cherecheș, unei femei care i se pare lui mai solidă. Femeia se grăbește. Primarul e nemulțumit. Suntem în 7 septembrie 2023, în fața Colegiului Național Gheorghe Șincai din Baia-Mare. Au loc ultimele pregătiri pentru noul an școlar. Pe 11 septembrie urma să înceapă școala.

„Vizită de lucru”

Îmbrăcat în cămașă roz, cu cheile de la mașină și ochelarii de soare în mâini, primarul Cherecheș realizează o descindere filmată. E înconjurat de 10-15 oameni, cu diverse atribuții. Nimeni nu vorbește neîntrebat. Lucrurile, spune el, nu sunt cum ar trebui să fie.

Primarul îl întreabă pe constructor dacă a mai reparat școli aici. „Nu. La București”, răspunde constructorul. „Aici, la noi, nu e ca în București!”, spune Cherecheș, în aprobarea deplină a femeilor și bărbaților din jur.

Imaginile sunt filmate de „Detectivul de presă – ȘOC”. Edilul îi spune constructorului, cântărind din ochi nuanțele clădirilor, să ia codul de culoare de pe o aripă a școlii și să zugrăvească la fel și o altă aripă. „O zi, două, nu e mare lucru”, zice politicianul.

Vine și rândul directorului de la „Gheorghe Șincai”. Supărat că lucrările din curte nu se termină la timp, primarul liberal spune că „sunt prea multe compromisuri”. Băncile din curtea școlii sunt puține, plus că un spațiu nu e terminat, nu e pus tartan.

„Ziua are 24 de ore. Aveți becuri puse aici, afară?”, întreabă primarul, uitându-se în sus. „Da”, i se confirmă.

Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare:
Când ies la 12 noaptea de la birou, eu vreau să văd că se lucrează, ca să se termină tot. Domnu’ director, eu v-am spus. În data de 11, ori calc pe asfalt și pe o hârtie albă cu demisia celor care nu și-au făcut treaba în timp, ori calc pe tartan. Alegeți voi”.

 „Pe scările asta scoateți faianța și puneți granit”

Din ce în ce mai nemulțumit, Cherecheș dă un telefon. Vorbește în fața camerei de luat vederi. Se înțelege că e gata să caute o nouă echipă de constructori la telefon. „Urmează să iau salariul. Dau eu bani de la mine”, îi spune el interlocutorului.

Apoi, începe să le spună exact ce să facă. „Hai să vă dau un test. Cum rezolvăm?”, își întreabă oamenii. Nimeni nu răspunde. Îi scoate el din încurcătură: „Aici puneți iarbă, aici piatră și aici, în mijloc, puneți un ghiveci din ăsta mare, de flori. Înțelegeți, așa vreau, no”.

Urmează o altă hotărâre ad-hoc: „Pe scările asta scoateți faianța (n.r. – în imagini arată ca nouă) și puneți granit”.

„Gata, schimbăm, facem achiziție directă”

În câteva minute, primarul decide cum se coboară o zonă din curte, în jurul unei canalizări.

Apoi, Cherecheș se supără pe firma care urma să pună o suprafață elastică în curtea liceului. Îi spune unei femei din grup: „Gata, schimbăm, când ajungi la birou facem achiziție directă. Că nu sunt ăia singuri care pun suprafețe elastice în Universul ăsta și concurența e bună”, decide primarul, în timp ce butonează la telefon.

Vizita de lucru se încheie în fața colegiului. Se discută despre copacii din față. „Să nu dați cu alb (n.r. – pe trunchiuri)”, spune primarul Cherecheș constructorului. „Că voi la București așa sunteți învățați. Să dați cu alb”.

A fugit din țară cu buletinul unei rude

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv vineri, 24 noiembrie, la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj, în dosarul în care e acuzat de luare de mită. După pronunțarea sentinței, edilul nu a fost încă găsit de polițiști pentru a fi dus în arest. El a fost dat în urmărire, iar sâmbătă dimineață Poliția de Frontieră a anunțat că acesta a fugit din țară.

Primarul a plecat vineri dimineață, intrând în Ungaria pe la vama Petea, cu cartea de identitate a unei rude.

„Cherecheș Cătălin a ieșit din țară prin frontiera cu Ungaria prin punctul de trecere Petea, la ora 7.49, folosind o altă identitate, aparținând unei rude, o persoană de sex masculin”, a anunțat un reprezentant al Poliției de Frontieră, precizând că este vorba despre o persoană care seamănă cu primarul din Baia Mare.

Comentează