UPDATE: Președintele sârb Vučić a dezvăluit ce i-a spus ambasadorului Rusiei, imediat după protestele opoziției care au zguduit Belgradul

Cei doi au discutat despre manifestații, dar și despre situația din regiune, scrie agenția rusă de presă Tass. Trimisul Moscovei a susținut teza șefei sale, Maria Zaharova, și a lui Vucic, conform căreia protestele sunt de fapt incitate de Occident – un scenariu frecvent invocat de Rusia.

Citeşte întreaga ştire: Președintele sârb Vučić dezvăluie ce i-a spus ambasadorului Rusiei, imediat după protestele opoziției care au zguduit Belgradul

***

Mii de manifestanți, printre care numeroși studenți, au ieșit pe 24 decembrie în centrul Belgradului. Demonstrațiile au început cu o frecvență cotidiană după alegerile din 17 decembrie. Alegerile au fost câștigate detașat (45%-23%) de partidul președintelui Aleksandar Vučić. Opoziția, confirmată de unii observatori internaționali, consideră că au existat repetate fraude în procesul electoral și a cerut anularea alegerilor.

Duminică, la o săptămână de la scrutin, manifestanții au încercat să pătrundă în forță în clădirea care găzduiește primăria și consiliul local din Belgrad.

Teorie lansată de Maria Zaharova

O acțiune a poliției i-a dispersat în cele din urmă pe protestatari, aproximativ 35 de persoane au fost arestate și tot atâția polițiști au fost răniți.

Președintele Serbiei a acuzat duminică „Vestul”, așa l-a numit, că vrea să promoveze un nou Maidan „în Serbia și în Balcani”. Declarațiile despre aplicarea în Balcani a scenariului „Maidan” au aparținut purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Luni dimineață, 25 decembrie, Vučić se întâlnește cu ambasadorul Federației Ruse în Serbia, Aleksandar Bocan-Harșenko, a anunțat duminică seară serviciul de presă al președintelui Serbiei, conform ziarului Blic, de la Belgrad.

Pe de altă parte, studenții au anunțat tot pentru azi, ora 11, noi manifestații în fața comisiei electorale și „în alte două locuri rămase necomunicate”, de teama de a fi împiedicați de forțele de ordine.