Sfidarea PNL în cazul investigației Recorder despre primarul din Sinaia și Bode poate afecta întreaga Coaliție

Rareș Bogdan a spus sâmbătă, la Prima TV, că problema primarului din Sinaia e aceea că nu vorbește cu presa.

sâmbătă, 18 mai 2024, 7:02

Dacă ar vorbi ”poţi să întorci, poţi să faci jiu jitsu”. A mai spus că Sinaia arată excelent. Nici una dintre teme nu răspunde întrebărilor din investigația Recorder: a abuzat primarul Vlad Oprea de funcția sa? Are bani și proprietăți acoperite de alți oameni?

Un sentiment de frustrare a cuprins o parte a societății românești, pe măsură ce oamenii au sentimentul că difuzarea investigației Recorder că nu a stârnit nicio reacție instituțională. 

PNL se străduiește să treacă tema în derizoriu. Azi, Rareș Bogdan a apărut la emisiunea Insider Politic la Prima TV. Și a ținut despre primarul Vlad Oprea teoria gospodarului cu mici lipsuri, mai cunoscută sub numele de ”A furat, dar a și făcut”. 

Dacă te uiți la investigația realizată de Ionuț Stănescu, Ovidiu Vanghele și David Munteanu ai impresia că ar trebui să se crape pământul. În schimb, politicienii ne spun că nu ar trebui să se miște nicio frunză. Ni se țin prelegeri despre artele marțiale, despre cum întorci puterea adversarului în favoarea ta și alte tactici de campanie. Subliminal, Rareș Bogdan a picurat acest sentiment, că e o chestiune de campanie electorală. 

Desigur, politicianul liberal spune că el îi prețuiește enorm pe ziariști, dar și că pârtiile din Bucegi sunt o minune. N-a ezitat să-și aducă propriul copil pe cântarul argumentelor: ”Şi vă spune un schior cu un copil campion la schi. Mult mai bine ca mine. Mă întrece. De doar 12 ani, campion la schi. Tată, singurul domeniu schiabil real pe care îl are România, să ne înţelegem, este Sinaia, Valea Dorului, Valea Soarelui. Degeaba mă înnebuneşti tu cu Poiana Braşov, că îţi spune un profesionist. El e profesionist. Ăsta este cel mai bun. Tot Vlad Oprea”.

Dacă nu înțelegeți ce caută un copil de 12 ani și medaliile lui de la schi în discuția despre învârtelile unor politicieni, nu vă neliniștiți. Nimeni nu înțelege. E doar o diversiune.

Va trece totul? Cu machiaj, cu pudră de zăpadă, se va mușamaliza investigația doar pentru că o bună parte dintre televiziuni nu au preluat-o? 

E o iluzie a PNL să creadă că societatea s-a declarat învinsă. În ”Cartelul din Carpați” nu locuiește doar un cunoscut primar al partidului, ci și secretarul general, Lucian Bode. Când peste 1,3 milioane de oameni au urmărit, pe online, un film lung, nu un produs facil, ci o reconstituire cu cifre, date și personaje, te poți amăgi că va trece. Dar nu va trece.

Și dacă în DNA n-a mai rămas niciun strop de mândrie profesională, tot se va sesiza, undeva, într-o bună zi, cineva din zona forțelor de aplicare a legii. 

Ideea că ”dacă se acoperă cu hârtii”, gata, au scăpat, produce genul de sfidare care nu are cum să funcționeze pe termen mediu. Politicienii noștri consideră că, dacă respectă vag uzanțele, ei nu forțează legea, dar, de fapt, își bat joc de toate echilibrele societății.

Paradoxal, liberalii vor pierde nu pentru că statul ar face ceva, ci dacă nu va face. Cu cât nu se întâmplă nimic în ”Carpați”, cu atât e mai rău pentru PNL și pentru colegii lor de la PSD, care, în acest caz, sunt percepuți, la grămadă, împreună cu liberalii. Se acumulează silă și vin alegerile. 

Comentează