„Nu judec, lupt, nu renunț”

S-a lansat noul site de sport GOLAZO.ro

sâmbătă, 1 iunie 2024, 11:30

Pe 3 octombrie 2023, jurnalistul Cătălin Țepelin pleca din redacția Gazetei Sporturilor în aplauzele colegilor săi și în bezelele celor care de decenii vor un sport supus.

În lunile care au urmat, alți zeci de ziariști au fost concediați sau au demisionat din redacțiile GSP și Libertatea. Cei care și-au dorit să nu mai fim nici liberi, nici „răi”, câștigaseră. În viață, dacă ai senzația că nu ai pierdut înseamnă doar că nu ai trăit suficient. Răbdare, toți pierdem.

În împărățiile bucureștene s-au deschis șampaniile. O listă lungă de politicieni, oameni de afaceri și combinatori pe care presa îi încurcă au sărbătorit în pivnițele neaerisite, unde ei stau în bermude Louis Vuitton, cu șepcile întoarse și respiră pe gură.

Abia după ianuarie am început, cât de cât, să ne uităm în jur. Nu existase un plan B. Nu există un plan B la a fi liber.

Au apărut câteva variante, nu multe. Tuturor oamenilor și companiilor le-am spus același lucru: „Nu vrem să facem nimic dacă nu e, printre proiecte, și o publicație de sport”. Unii dintre noi au venit la HotNews, facem și un site nonprofit de investigații. Dar sportul a fost o condiție nenegociabilă. De ce?

„Pentru că sportul transportă valori pentru oameni”, așa cum îi place lui Radu Naum să spună, Radu fiind unul dintre cei care vor semna alături de colegii mei, mai tineri. Dintre „cronicari”, cum spunea pe vremuri Ioan Chirilă, mai sunt CTP, Dan Udrea, Ioana Mihalcea, Cristi Geambașu, Cristina Negrilă, Theo Jumătate și alții, se vor prezenta ei înșiși. Așa s-a născut, în mai 2024, GOLAZO.ro.

Suntem o redacție mică, de aproximativ 15 oameni. Am decis să nu existe un editorial de lansare, ci un interviu, realizat la Milano, cu Cristi Chivu. Habar n-avem de ce a vrut Chivu, care dă rar interviuri, să se deschidă pentru o redacție mică, fără putere.

Ultimul român câștigător al Ligii Campionilor l-a invitat pe Cătălin Țepelin în casa lui și a depănat povești pe care nu le-a spus niciodată. „Nu a evitat nicio întrebare”, a mărturisit, ușor perplex, redactorul-șef GOLAZO.ro.

Cu trei ani în urmă, pe 21 mai 2021, când jurnaliștii de investigație ai GSP și Libertatea au deranjat un primar, politicianul a făcut o plângere la DIICOT. A urmat obișnuita terfelire pe televiziunile mogulilor.

Pe unul dintre telefoanele redacției, din senin și de departe, a apărut un mesaj de pe un număr necunoscut: „Când adevărul deranjează. Luptați, nu renunțați! Cu drag, de departe. Cristi Chivu”.

În interviul pe care îl puteți citi azi în GOLAZO.ro, Chivu spune că e mândru de compatrioții săi din Diaspora, femei, bărbați și copii care muncesc din greu, care învață și trăiesc în Italia și oriunde în lume. După cum e mândru de românii de acasă. „Nu judec țara mea de pe o canapea din Milano”, a spus Chivu.

Un editorial din câteva cuvinte: „Nu judec, lupt, nu renunț”.

Comentează