După afirmațiile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Marcel Ciolacu despre „un faliment anunțat pe piața RCA”, Euroins se declară „ținta speculațiilor” și spune că n-are de ce să se recapitalizeze, pentru că e 160% solvabilă

De Cătălin Tolontan

vineri, 10 martie 2023, 7:33

De Cătălin Tolontan

„Sunt două opțiuni: fie intră în insolvență, fie să fie recapitalizată”, a transmis presei de la Palatul Victoria, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă referitor la compania Euroins. Liderul pieței din RCA, Euroins susține vineri, într-un comunicat, că nu are nevoie să fie recapitalizată, că este deja capitalizată. Cum? S-a reasigurat cu succes la o firmă din grupul din care face parte, Eurohold din Bulgaria. Euroins spune că, astfel, orice problemă e rezolvată. Firma se referă la problemele de solvabilitate găsite de ASF, pe care chiar principalul acționar al Euroins, Assen Hristov, le cifra la 400 de milioane de euro.

„Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România, a comunicat vineri dimineață Kiril Boshov, președintele Consiliului Director al Eurohold, acționarul Euroins Romania SA.

Euroins are cei mai mulți asigurați RCA, peste 2,5 milioane de polițe auto obligatorii, conform informațiilor din piață. Firma a încasat 500 de milioane de euro în 2022 prime brute de asigurare, potrivit datelor ASF, la cererea Libertatea.

Comunicatul companiei cu capital din Bulgaria, care este lider RCA în România, vine după ce, în urma plângerilor penale făcute de ASF la adresa conducerii Euroins, dar și a unei note de control referitoare la solvabilitate, mai mulți oficiali ai statului român au invocat „un posibil faliment pe piața RCA”.

„Într-un stat european guvernat de legi naționale și europene, este regretabil că unul dintre jucătorii cheie hotărâți să contribuie la stabilitatea pieței asigurărilor, cu asemenea indicatori financiari, a devenit ținta speculațiilor din cauza neajunsurilor create de doar câteva persoane care, prin practicile lor, au afectat și continuă să afecteze pe toți și mai ales pe cetățeni”, mai spune Euroins.

Euroins spune că SCR (Cerința de Capital de Solvabilitate) este îndeplinită 160%.

Compania susține că s-a reasigurat recent la o companie din grup EIG RE și a rezolvat astfel orice probleme reclamate de ASF, pe care chiar principalul său acționar, Assen Hristov le cifra la 400 de milioane de euro.

„EIG RE face parte, de asemenea, din Grupul Eurohold, care are venituri anuale de peste 3 miliarde de euro și active de două miliarde de euro. Valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde de lei (peste 300 de milioane de euro)”, afirmă Euroins în comunicatul de vineri.

Compania spune că nu vede niciun motiv pentru mărirea prețurilor RCA. Euroins este cea mai dată în judecată instituție din România, cu 102.000 de procese în ultimii 4 ani.

Comunicatul integral:

Comentează