Studiu de caz: publicitate electorala

UPDATE 2: Sint bune si blogurile la ceva! Alertati de reactiile cititorilor si ale lumii comunicarii, cei de la PD-L au eliminat din macheta sigla PSD + PC si acuzele penale. Macheta va fi trimisa spre publicare ziarelor sub noua forma.  

marți, 24 noiembrie 2009, 7:57

UPDATE 2: Sint bune si blogurile la ceva! Alertati de reactiile cititorilor si ale lumii comunicarii, cei de la PD-L au eliminat din macheta sigla PSD + PC si acuzele penale. Macheta va fi trimisa spre publicare ziarelor sub noua forma.  

UPDATE 1: Mai multi specialisti in comunicare, anticipati chiar pe blog de comentariul lui Cristian remarca inca un lucru. Daca un partid foloseste EXACT sigla unui alt partid nu asistam doar la confuzarea publicului, ci si la un furt de proprietate intelectuala. E ca si cum ai folosi logo-ul unei companii/produs, care nu-ti apartine, ca sa-ti transmiti propriul mesaj.  

Gazeta Sporturilor a primit o comanda publicitara din partea PD-L, asa cum au venit mai multe in aceasta campanie din partea majoritatii partidelor si candidatilor, inclusiv PD-L. Le-am publicat, contra cost, fara discriminare. De aceasta data ne aflam in fata unui caz special. Iata macheta:

texte_poster

In text exista expresia „Cind am incercat sa furam ca inainte…” atribuita competitorilor de la PSD+PC. Spre deosebire de ironiile despre limba rusa sau despre expresiile „n-am prea putut sa mai tragem sfori”, care sint, potrivit conventiilor europene, judecati de valoare, pe deplin legale si publicabile, termenul „a fura” are conotatii penale.

Am comunicat agentiei prin care a venit comanda motivul pentru care refuzam publicarea in aceasta forma, acelasi pentru care nu am fi publicat macheta PSD, aparuta in unele ziare: „Inainte furam mai bine!”, la adresa lui Traian Basescu. Asteptam modificarea textului.

Stilul acesta de publicitate electorala poate constitui studiu de caz. Ziarele nu pot publica doar machete publicitare de bun gust, concept oricum vag, dar ele sint responsabile sa vegheze ca mesajele din spatiile pe care le vind sa nu fie ilegale, sa nu incite la violenta si sa nu aiba un continut antidemocratic.

Exista ziare locale  care au fost date in judecata, in campaniile precedente, pentru ca au gazduit machete asemanatoare. Am tinut sa explicam public pentru ca e limpede ca taberele nu doar ca s-au radicalizat, dar folosesc si metode la limita sau dincolo de ea, iar ziarele pot cadea in capcana.

De pilda, o alta discutie care trebuie facuta este faptul ca, porivit Legii Publicitatii, nu poti sa publici machete „care creează confuzie între comercianţi, între cel care îşi face publicitate şi un concurent sau între mărci”. Cu alte cuvinte sa pui sigla  si cromatica PD-L ca sa transmiti un mesaj al PSD sau invers.

Probabil ca, in aceasta ultima situatie, e indicat sa se precizeze „Publicitate platita de Partidul X” pentru ca publicul sa nu fie indus in eroare.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Corina  •  24 noiembrie 2009, 20:06

Tolo, din punctul meu de vedere ati procedat corect!

Alin Popa  •  24 noiembrie 2009, 20:07

E o decizie buna din partea voastra si sper ca asa o sa faca majoritatea ziarelor care vor primi aceasta reclama din partea celor de la PD-L. Am vazut zeci de bannere si panouri electorale uriase cu aceasta imagine, dar tu ai mare dreptate acum!

Mihnea  •  24 noiembrie 2009, 20:11

Nici mie nu mi se pare corect ce au facut portocalii in acest caz. Nu conteaza ca sunt impotriva lor si a candidatului PDL-ist, dar nu e normal. De ce nu-si promoveaza candidatul lor, si fac atacuri la alte persoane? Nu e frumos! Va felicit!

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2009, 20:15

mihnea: publicitatea comparativa e permisa in romania. Poti sa faci trimiteri la contracandidati, dar nu in sens penal.
alin popa: panourile mi s-au parut in regula, nu aveau acest text, era o grupare de oameni pe care pd-l o considera nociva pt romania si e dreptul lor sa o spuna

babanul  •  24 noiembrie 2009, 20:45

Hai sa vedem maine prin ziare daca mai procedeaza cineva ca tine? Ghici ciuperca cine…
Bravo Tolo.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2009, 21:13

sym: colegii mei modereaza TOATE MESAJELE, inclusiv la articolele despre fotbal, si nu numai pe blogul meu, ci pe toate blogurile colegilor mei, din acelasi motiv: ca sa nu apara mesaje antidemocratice, injurii, incitari la violenta. Sau fictiuni de genul Geoana este…, Antonescu este… Basescu este… Stiu ca e greu sa ne pastram cumpatul in aceste zile, dar va spun ceva. Ziarul acesta a trecut printr-un razboi, prin schimbarea numelui in comunism, prin perioade dificile si este tot aici. Tot aici va fi si dupa 6 decembrie. Va multumesc pt k intelegeti!

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2009, 21:23

sym: Colegii mei au sters mesajul dvs pentru ca avea pasaje in care spuneati ca „X este criminal in serie”. Va rog sa-l mai postati o data fara pasajele respective.

Cristian  •  24 noiembrie 2009, 21:58

Publicitatea comparativa este permisa in urmatoarele cazuri:
– daca nu se creeaza confuzie pe piata intre cel care isi face publicitate si un concurent sau intre marcile de comert, denumirile comerciale sau alte semne distinctive, bunuri sau servicii ale celui care isi face publicitate si cele apartinand unui concurent;
– daca nu se discrediteaza sau se denigreaza marcile de comert, denumirile comerciale, alte semne distinctive, bunuri, servicii, activitati sau circumstante ale unui concurent;
– daca nu se profita in mod incorect de renumele unei marci de comert, de denumirea comerciala sau de alte semne distinctive ale unui concurent ori de indicatia geografica a unui produs al unui concurent;
– daca nu se prezinta bunuri sau servicii drept imitatii sau replici ale unor bunuri sau servicii purtand o marca de comert sau o denumire comerciala protejata.

Ati vazut compania Vodafone publicand aduri purtand logo-ul Orange? Volkswagen difuzand spoturi semnate Ford? Nike facand un site cu logo-ul Adidas?

A „copia” identitatea grafica apartinand altcuiva (in special logo-ul) in materialele publicitare proprii (chiar daca nu au text) nu este publicitate comparativa ci publicitate inselatoare si furt de proprietate intelectuala.

costi  •  24 noiembrie 2009, 22:01

6.12.2009, adica:

http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/11/6122009doar-atat.html

Doamne ajuta!

sym  •  24 noiembrie 2009, 22:25

@Cătălin Tolontan:

Mă scuzați dacă râd?

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2009, 22:30

sym: risul nu e o culpa. Hai sa ne calmam 🙂

Titu Petrosanu  •  24 noiembrie 2009, 22:38

Salut Cataline!
Nu cred ca-ti mai amintesti de mine,dar eu sunt mandru de tine si vreau sa te felicit! Te stiu de pe vremea cand erai in liceu, iar parintii tau avea „probleme” cu tine (cam aceleasi pe care le aveam si eu cu unul din baietii mei!. Ti-am urmarit evolutiaT. Petrosanu

Parvan  •  25 noiembrie 2009, 1:53

Chapeau

florin  •  25 noiembrie 2009, 10:56

Am văzut că ai răspuns cuiva următoarea frază: ”panourile mi s-au parut in regula, nu aveau acest text, era o grupare de oameni pe care pd-l o considera nociva pt romania si e dreptul lor sa o spuna”

De ce ți se par în regulă niște panouri publicitare în care este folosită imaginea cuiva fără acordul acestuia? Ție ți-ar conveni să îți apară poza pe niște panouri publicitare în care să se spună că ești nociv fără să-ți dai acordul să apari pe acel panou? Nu știu exact ce spune la lege, dar se pare că sunt cam ilegale și panourile.

Cătălin Tolontan  •  25 noiembrie 2009, 11:23

florin: nu sint ilegale panourile. Intr-o lupta politica e natural sa-ti conntesti adversarul folosindu-i, de pilda, in spoturi tv declaratiile

Leo  •  25 noiembrie 2009, 12:48

Reactie corecta, asa ar trebui sa faca toata presa.
Pacat ca nu e asa.

roger  •  25 noiembrie 2009, 14:46

basescu ar tr sa isi invete oameni ca nu este bine sa rupa afisele altor candidati in timpul unei campanii. asa ca jos tiranul

dogg  •  25 noiembrie 2009, 16:35

basescu si ai lui fac exact ceea ce au facut si pana acum adica scandal ,nutin cont de nimeni si de nimic ,se comporta asemeni unui vataf pe o mosie de sclavi ,ne-am saturat de basescu i toata clica lui…………………JOS TIRANUL

cosmin  •  25 noiembrie 2009, 17:22

tolo, merci pentru fotografie, macar. am umplut spatiul virtual cu Gasca Prostanacului.

Alex  •  25 noiembrie 2009, 17:25

Basescu si oamenii lui sunt atat de disperati incat duc totul la limita legalului si uneori si dincolo de aceasta limita, insa acest lucru nu este o problema pentru ca de fapt au invatat de la cel mai bun toate aceste hotii, l-au avut profesor pe bravul lor marinar. O sa scapam de el pe 6 si o sa avem un presedinte demn in persoana lui Geoana!

crisstina  •  25 noiembrie 2009, 17:28

Parerea mea este ca oricata publicitate electorala si-ar face basescu…tot pierde alegerile!! nu il mai suporta nimeni, nu vrea nimeni sa mai auda de el!!si oricate valuri ar face baselu in campania asta murdara a lui, presedinte va fi tot Mircea Geoana!! votam pe 6 decembrie cu Mircea Geoana!!

Gabi  •  26 noiembrie 2009, 10:40

poate au schimbat macheta din presa nationala. in craiova e tot varianta cea veche.

oq  •  30 noiembrie 2009, 17:30

De cand cautam articol despre asta…
Babele de pe strada cand il vad zic „uite, mama, geoana e comunist..”

Mircea  •  2 decembrie 2009, 0:37

Pai si chiar e comunist!! psd a fost si va ramane un partid de comunisti!! s-a vazut ce au facut in anii cat au fost la putere….si acum vin cu aceeasi poezioara dar recitata altfel…iar lumea se lasa prostita de manipularea de la tv, de ligheanele si mopurile primite cadou, de promisiuni si iar promisiuni….

elena  •  3 decembrie 2009, 11:37

In anii in care au fost la putere au incercat sa vanda toata tara, acum cred ca au mai pus ochii pe ceva ce a ramas neatins de ei si vor sa intre iar la putere, ce nu o ducem noi bine in ziua de azi da daca va iesi Geoana va fi jale…eu ii acord incredere lu BASE

stefanrapid  •  3 decembrie 2009, 23:54

Mi s-a impus toata viata, sa devin membru de partid. Pina in revolutie, am fost sef de sectie la o mare Termocentrala a Romaniei, fi8nd chestionat periodic de Ion Dinca{ ion teleaga…} si de prim secretarul judetului, Gavanescu. Nu mai vorbesc de securistul uzinei mele, sau de secretarul de partid local…
Nu am vrut si nu m-am facut membru P.C.R.!
Nici acum nu sunt membru de partid….si parca m-a durut cind l-am vazut pe Dl. Tolontan, exponentul a tot ceea ce apreciez eu mai mult, SPORTUL,VAZINDU-L DECI INTR-UN FEL DE CAMPANIE ELECTORALA…MARE DEZAMAGIRE, TOVARASE TOLONTAN!…..

Comentează