Orban l-a pus pe Costache să demisioneze, Nelu Tătaru va fi noul ministru al Sănătății. Dina, de la Control, vine secretar general

”Neînțelegerile dintre premier și ministrul Sănătății au dus aici, Tătaru îi stârnește mai multă încredere premierului”, au explicat surse din Sănătate pentru Libertatea mișcarea șoc de astăzi.

joi, 26 martie 2020, 11:09

Oficial, Victor Costache a demisionat. ”De fapt, premierul i-a cerut să plece. Orban era nemulțumit, dar și Costache era nemulțumit că tot timpul primul ministru punea presiune pe el”, a povestit un specialist din Sănătate, familiarizat cu mișcările.

Secretarul de stat Nelu Tătaru va fi următorul ministru al Sănătății.

Tătaru l-a convins pe Orban atât prin implicare, cât și prin coerența din aparițiile publice. În perioada asta, contează.Sursă din Sănătate

Nu vor fi singurele schimbări din minister. Îndelung contestată, secretarul general Georgeta Bumbac va părăsi și ea funcția și va reveni la o altă Direcție. Constantin Dina, șeful corpului de control, va fi noul secretar general, a spus o altă sursă.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Andrei F  •  26 martie 2020, 11:51

Fraier a fost Ponta...Nu putea si el sa-l demita pe Banicioiu....?Ce prelucrati sunt ziaristii zilele astea...Si ce prelucrati or sa fie si dupa ce trece molima...

antonia  •  26 martie 2020, 13:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  26 martie 2020, 16:32

Romania este tara in care se fac experimente in spitale cu biocide diluate si se fac studii clinice fara acordul pacientilor verbal si scris, fara informarea lor! Sigur, la noi e posibil ORICE! Am asistat la TV la o intalnire regizata de jurnalista-primar Firea avandu-l invitat pe prof. dr. A. Streinu Cercel in care se lansa un studiu epidemiologic de cohorta pe 2000 de pers. din Buc. in contextul epidemiei actuale. Chestia este ca acest studiu era prezentat ca o testare a populatiei facuta de echipe medicale si angajati ai primariei ptr. stavilirea raspandirii virusului. O pacaleala! Pai daca testezi 2000 de persoane si le izolezi pe cele pozitive, le tratezi, ce faci cu celelalte, netestate, nedepistate si infectate care pot raspandi bine mersi virusul? Mai mult decat atat, recoltarea probelor din nas si gat se va face afara, in strada, in fata blocului, adica casi gura si gata virusul! Adica ii scoti pe oameni din izolare, programat. Deci ptr. studiu se poate, se face o derogare de la ord. militara. Imi fac CRUCE! De asta ii arde acum dr. Cercel si epidemiologilor de la INSP, de studii {or fi bune si ele la ceva}? Bai oameni buni, cad spitalele ca spicele, nu sunt echipamente de protectie, destule paturi in sectiile ATI unde colcaie bacterii multirezistente, ventilatoare, CT-uri ca sa vezi plamanii bolnavilor, se infecteaza pe capete personalul medical care asteapta la rand sa fie testat, nu se testeaza pacientii de la poarta spitalelor, cei din carantina, izolare care sunt de ordinul miilor! Asta-i tara lui papura voda...CUIB DE CUCI...o sa innebunim cu totii! Sanatate tuturor si sa scapam cu bine! Daca nu ne omoara virusul, sigur ne omoara autoritatile!

Ilie  •  26 martie 2020, 16:33

Se vede că nu aveți copii, voi, ăștia de la gsp.ro. Nu sunteți în stare să creșteți unul. De aia și susțineți toate mizeriile, gen Roșia Montană Gold Corporation. Vorbiți de *** voastre. Nu despre ceva ce necesită școală.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi  •  26 martie 2020, 17:31

De saptamani tot vin materiale sanitare, dar prin spitale sufla vantul. Unde sunt costumele, unde sunt mastile, biocidele? O mare pacaleala guvernamentala care va fi platita cu vietile romanilor. La Suceava e un genocid pe fata, nu au nici de unele, mor pacienti si doctori cu zile. Eu ma mir ca n-a dat bir cu fugitii tot personalul medical. O sa mai vorbim si peste o luna de lipsurile criminale din spitale. Cand a fost vorba de megacontracte de armament si avioane , statul a platit miliarde inainte chiar sa le ceara cineva. Iohannis, scoate rachetele acum si distruge covidul! Asta ne e norocul, in vremuri grele sa avem parte de conducatori limitati intelectual si uman.

Andrei F  •  26 martie 2020, 17:52

@ Gabi Respect...

Ilie  •  26 martie 2020, 19:53

Am văzut în Libertatea un interviu cu o doctoriță din Brașov. Cum luați de bune afirmațiile uneia care și-a luat concediu medical în timp ce colegii ei se luptă cu boala? Ce credibilitate are ea, dar și voi? Ieri am văzut un "ziarist" care dădea informații din spitalele din Suceava, dar se afla în București. Proști guvernanții, dar nici ziariștii nu sunt mai breji.

bg  •  26 martie 2020, 21:03

Asa... si acum sa vedem la ce concluzie au ajuns unele tari care au demarat o depistare la scara nationala a infectarii cu covid19. Islanda, la o pop. de aprox. 3.600.000 loc., a testat 360.000 de pers. si a descoperit ca 3.600 de persoane au fost infectate, adica 1% din pop. testata, adica 0,1% din toata populatia. Dintre acestea, 1/2 au fost asimptomatice si 1/2 au avut simptome normale.{ dupa epidemiolog sef - M. Gudnason} Interesant este ca in Islanda nr. cazurilor oficiale, confirmate a fost de 180. Inseamna ca nr. real de cazuri de infectare a fost de cel putin 20 de ori mai mare decat cele confirmate. De ce sa repetam noi ce au facut deja altii, cand si asa suntem vai de capul nostru si epidemia se apropie ca o tornada...Bani irositi de pomana...oameni pusi pe drumuri, echipamente, teste, recoltoare {21.ooo buc. ptr. 10.500 pers}, chestionare, benzina, instructaje...Sau poate ca d-l dr. A. S. Cercel si-a facut si aprobat deja un program national ptr. Covid19....nu stim...SURPRIZA!

Andrei F  •  26 martie 2020, 21:16

@ bg Ce populație are domnule Islanda????Caută pe internet că sigur ai informații greșite...

bg  •  26 martie 2020, 21:31

rectific: populatia Islandei este de 360.000 locuitori, deci au fost testati toti. Calculele sunt aceleasi, rata de infectare de 1%.

Catalin  •  27 martie 2020, 1:14

Pt. bg : La o rata de infectare de 1% socoteste 180000 de romani infectati; din acestia 10% fac forme grave si jumatate din ei mor (deci aprox. 9000 decese). Asta este statistica la nivel mondial pentru ca, din pacate, Italia si Spania au o rata a mortalitatii de 10% din cei depistati (worldometer.info). Problema e ca autoritatile nu vor declara toate decesele avand cauza Covid19. Nu da bine politic. Pt. dl Tolontan: Demisia/demiterea ministrului sanatatii e doar o miscare politica. Dl Orban avea nevoie de tapi ispasitori pentru dezastrul de la Suceava, de la Focsani, de la spitalul de arsi din capitala, mai nou de la Deva(sectiile de oncologie si pneumologie inchise, personalul trimis in izolare/carantina). Pentru faptul ca planul alb din sanatate si pregatirea spitalelor pt. epidemie s-a facut doar la tv. Si continua din pacate in acelasi fel ( Spitalul de boli infectioase din Timisoara refuza sa mai primeasca pacienti din alte judete- vezi declaratia managerului de acolo de azi). Si ganditi-va la urmatorul lucru: personalul medical din spitalele publice (cele private nu se baga la asa ceva ca nu iese banul) este putin, imbatranit si cel mai grav nepregatit si neechipat pentru aceasta epidemie. Nu exista protocoale de lucru pentru Covid, nu exista training pentru folosirea echipamentelor de protectie (care vor veni tot saptamana viitoare) nu exista teste pentru depistarea acestei boli (tot saptamana viitoare vin) iar managementul spitalelor este zero. Or fi doctorii si asistentii platiti bine dar nu-s platiti sa se duca la moarte (pentru asta avem armata). Din pacate va fi fiecare pentru el si sa asteptam cu "incredere" saptamana viitoare. Si nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba. Sunt asistent medical la un spital din Iasi desemnat spital suport pt. Covid 19. Si ma .... pe mine si n-am nici hartie. Am sa-mi scriu o declaratie maine sa ies sa-mi cumpar. Stati in casa, pastrati distanta daca e musai sa iesiti, spalati-va pe maini si rugati-va sa aveti noroc sa nu va infectati. Sanatate multa!

bg  •  27 martie 2020, 5:27

@ Andrei F. Va multumesc ptr. observatia pertinenta si ma bucur ca exista vigilenta in exprimarea informatiilor corecte in comentarii. Asa si trebuie! Avem nevoie de cat mai multa DEZBATERE de idei, opinii diferite exprimate pe aceeasi problema, de argumente stiintifice veritabile in sustinerea lor. Asa au aparut toate SOLUTIILE viabile la problemele omenirii. O singura voce care se aude intr-un domeniu, este profund daunatoare, sufoca, franeaza, aliniaza oamenii in spatele respectivului, colmateaza orice sistem; il face lenes, fricos, blazat, anchilozat, ineficient. Este inevitabil , ca vorba aceea: unii au putine idei si fixe.

aciduzzo  •  27 martie 2020, 8:53

Pai....numirea maestrului Costache stim cu totii ca a fost una cu tema. ca doar s-a discutat in disperare ca trebuie sa facem ceva cu sistemul sanitar...adica sa dam o ordonanta sau mai multe pe sanatate , ca de ce sa nu se infrupte la greu si sistemul privat din banii statului de la sanatate......aia cati or fi..... si daca s-ar putea sa-i ia ,,privatul" pe toti...si amaratii care aveau ultima sansa la sistemul sanitar de stat ...eventual sa dea ortu popii.!!!! Numai ca...ce sa vezi?? Vine pandemia de coronavirus domle!!!! Si hop...stai asa ca nu-i asa!!! E nevoie de competenta.... de pricepere...de personalitate....de asumare cu orice risc...inclusiv al pierderii unor sute de mii sau milioane de voturi.....ma rog...doar pe hartie ...ca in realitate nu se pierd...stim noi de ce....(mai cititi blogurile lui Cristoiu, sa vedeti de ce nu se pierd!!!)....si...cand a venit vorba de calitatile pe care le-am enumerat mai sus....nema narusenie.....cum ziceau prietenii nostri comentatori ai balgarsca televizia. Asa ca ...hai la revedere maestre Costache....fuguta la Sibiu....fa matale in continuare multi bani acolo um ai facut si pana acum.......si sa vina altu......zice-se mai priceput....in care eu tot nu cred. Petre Tutea avea o vorba... ,,Pentru ca tara asta sa iasa din starea in care se afla, va trebui ca Dumnezeu s -i traga iarasi un sut in cur!" Si as zice eu mai departe..... pentru ca tara asta sa se vindece de coronavirusul asta si de alte milioane de rele si nelegiuiri, va trebui sa ne intoarcem toti fata catre Dumnezeu si sa-l rugam sa ne mai ingaduie...un anotimp...un an....un timp.....sau cat o mai crede El de cuviinta!!!

Ninel Rezist Coronariano  •  27 martie 2020, 10:44

Nu sunt de acord cu aceasta numire. Domnul Prim Ministru Sica Mandolin trebuia sa numeasca ministru al sanatatii pe domnul Sica Mandolin, care a mai umplut aceasta functie cu succesuri fara numar. Se impune cu asupra de masura asezarea Doamnei Ralu Manekinn in scaunelul de Prim Ministru. Are experienta cu substantele chimice pe baza de silicon, are prestanta, are salvari si nu in ultimul rand are studii la Moscova unde rata mortalitatii este zero. Rog sa corectam situatiunea. Multumesc.

Teo  •  27 martie 2020, 12:51

@bg Si Coreea de Sud a aplicat aceeasi tactica cu testatul random iar rata de infectare e 2,7%. In orice caz, oricum o dai, Romania in clipa de fata SIGUR nu are mai putin de 150k cazuri si asta o stiu chiar si incompetentii de Orban&co.

VictorNeculae  •  27 martie 2020, 13:22

***. ***. Pe ce lume traiesti? Inteleg ca esti trup si suflet cu Orban si ai lui, dar trezestete si revino la realitate. Chiar nu vezi ce se intampla in lume? Iti sta in gat sondajul epidimiologic care se va face in Bucuresti? Parca te vad imbolnavit de COVIT 19, pe un pat de spital si tipand ca de fapt nu esti bolnav si te-au dus aia cu forta acolo. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  27 martie 2020, 15:12

Deci, sa le luam pe rand! Islanda a facut testarea inainte de aplicarea starii de urgenta, a masurilor de izolare a populatiei. La noi, la inceput, au fost putine teste, laboratoare cu analizoare de biol. molec. {Bucuresti, Iasi, Timisoara} , deci putini confirmati. Acum sunt mai multe probe lucrate {dar inca putine si in ritm lent} si am ajuns la 1300 confirmati cu covid19, adica, daca am aplica corectia de 20 am avea aprox. 26.000 de pers. infectate ca nr. real. Nu putem inca acuza autoritatile ca ascund cazurile {ele trebuiesc raportate imediat de spitale si DSP}. Nr. mic de confirmati poate fi pus fie pe seama capacitatii scazute de testare {multe probe asteapta sa fie lucrate, alte nu sunt bine recoltate, altele se gresesc din lipsa de experienta si trebuiesc reluate}, fie pe efectul mas. de impuse prin starea de urgenta {carantinare, izolare, restrictii de circulatie} sau poate fi o combinatie. Dupa ECDC, agentia UE, masurile din starea de urgenta au fost introduse ptr. a INCETINI transmiterea virusului in pop. generala si in cea vulnerabila. Astfel, NU riscam ca spitalele noastre, vai de capul lor, sa se umple pana la refuz cu pacienti care necesita ventilatie si sa avem victime colaterale. Este hazardat si prematur sa facem o estimare, mai ales ca noi, fata de Islanda, Coreea de Sud, avem tot felul de variabile care intervin in calcul{diaspora, minoritati, etc...} Eu nu sunt matematician si nici nu ma pricep la modele matematice. Din pacate, la noi, gestionarea ferma a crizei a intarziat, achizitia de echipamente de prot. OBLIGATORII ptr. pers. medical a fost demarata tarziu si cred ca fiecare astepta de la celalalt sa faca ceva fugind de responsabilitati ptr. ca stiau ca nu au nimic. In plus, ar fi trebuit sa existe planuri clare, coroborate de interventie in pandemie ptr. spitale, DSP, medici de familie, nu mai vorbesc de simulari, asa cum fac cei de la DSU. De aceea, acum este haos si panica in spitale in care management lasa de dorit, sunt multe lipsuri, sectii care functioneaza ca feude. Nu ascunde gunoiul sub pres ca el se strange si ajunge sa te dea afara din casa!

bg  •  27 martie 2020, 15:31

Sa nu ne speriem, sa fim optimisti si sa avem sperante! Cred ca romanii sunt o natie NOROCOASA. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne fortam norocul. Se spune in popor: la barza chioara ii face Dumnezeu cuib. In 25 martie, ECDC a facut o evaluare a riscului de Covit19 pe baza cazurilor din China {cu masuri drastice ptr. populatie} si a gasit ca 80% sunt forme usoare de boala care se vindeca, 14% sunt cazuri severe si 6% sunt cazuri critice. Numai ca, Romania nu are sistemul sanitar ca cel din China, dar si acolo spitalele au fost coplesite de pacienti. Daca reusim sa franam transmiterea in pop. {sa evitam sa ne contaminam}, poate...poate...pacalim coronavirusul. Sanatate tuturor!

Adi  •  27 martie 2020, 17:14

Fericit ca ai pus umarul la inchiderea singurei fabrici de biocide din tara?

Larry  •  28 martie 2020, 8:34

hai ca s-a uitat si de pintea, si de dragnea, si de iorgulescu... a iesit si vantu de la mititica... s-a uitat si de hexipharma.. o sa se uite si de coronavirus

pacientuedevina  •  28 martie 2020, 21:16

Deci, a devenit ministru cel care mințea cetățenii cu un tupeu inimabinabil că MS nu ar avea bază legală să își controleze propriul DSP, de au râs și curcile... E clar ce minciuni abracadabrante vor urma...

aaa  •  1 aprilie 2020, 15:00

TOLO,daca ai fi impartial cum este PATRAN,te-as respecta!Daca tu ti-ai face meseria din diploma de studii de micut contabil ,daca ***.***!Apropo,daca tot faci anchete,macar fa-oCORECT .Una cu paduri defrisate in mandatele lui codruta n-ai vazut!una cu nr.1 de la P.N***care nujustifica live in dialog cu SORINA MATEI de unde a avut sute de mii de euro n-ai vazut!una cu prima doamna care in definitiva ***!!!!!!!!!e panala rau tolo,se vede de pe marte!una cu abuzurile incalificalile ale lui PETROV,ai facut draga tolo?una cu ce-a facut dragnea 12 ani la C.J.ai facut?????acolo fapte pentru miliarde de ani lumina de inchisoare,nu la vrajeala ieftina de instigare la abuz in serviciu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!una referitoare la PROTOCOALE ai facut?una cu faptele lui udrea,grave,nu vrajeala inftina gala Bute?una cu dosarul lui Orban ai facut?NU PENTRU CA NU ESTI IMPARTIAL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează