Profesor doctor oncolog ținut 14 zile la Infecțioase la Iași în urma unui test fals pozitiv. ”Nu am avut niciodată COVID”. Soția lui, medic: ”Hidra e prea mare ca s-o afle oamenii”

Lucian Miron este șeful Clinicii de Oncologie din Iași și vicepreședintele al Societății Naționale de Oncologie, care grupează o parte a celor 500 de medici oncologi din România. El și soția lui Ingrid, și ea medic oncolog la spitalul de copii “Sf. Maria” din Iași, au fost testați pe 16 martie la întoarcerea din Franța, ”unde am stat o zi, pentru că eu aveam nevoie de medicamente specifice că am făcut un transplant de ficat”, povestește femeia. El a ieșit pozitiv la COVID-19, ea, negativă.

joi, 16 aprilie 2020, 2:31

 

La Iași sunt încrengături multe, iar șefa Spitalului de Infecțioase, cel mai important spital COVID-19 din toată Moldova, fosta condamnată penală pentru luare de mită Carmen Dorobăț este omul lui Streinu-Cercel. Hidra e prea mare ca s-o afle oamenii. Dar noi am decis să nu mai tăcem.Ingrid Miron, șefa secției Oncologie Pediatrică, spitalul Sfânta Maria, Iași Avem toate analizele care arată că soțul meu nu a avut niciodată COVID, nu are antigenul IgG în sînge și dăm publicității aceste documente ca oamenii să afle ce se întâmplă la Iași.Ingrid Miron, șefa secției Oncologie Pediatrică, spitalul Sfânta Maria, Iași Domnul profesor Miron să fie foarte fericit că a avut o formă fără problemă. Procedura în cazul profesorului Lucian a fost în totalitate corectă, conform definiției de caz de la momentul respectiv.Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Iași

foto: Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Iași

În ultimele zile, mai multe cazuri neobișnuite au ieșit la iveală la Spitalul de Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași.

Familia de medici oncologi Lucian și Ingrid Miron consideră că ceea ce se întâmplă la Spitalul de Infecțioase din Iași este ”rezultatul unui sistem bolnav, plin de incompetență și încrengături, până la cel mai înalt nivel al sănătății din România”.

-Doamna doctor Ingrid Miron, ați fost suspectă de COVID-19, iar soțul a fost diagnosticat cu coronavirus?
-Da, s-o luăm un pic din urmă că lucrurile se leagă. Sunt medic oncolog pediatric. În urmă cu 10 ani am fost diagnosticată cu o boală profesională, ciroză hepatică C. Pentru că în urmă cu 30 de ani nu lucram cu mănuși, eu eram o tânără fără minte, a fost și vina mea. Nu m-am testat mulți ani. Când am descoperit fenomenul eram deja în ciroză avansată.

”Mi s-a recomandat transplant hepatic și am făcut tratament și după transplant în Franța cu o sumă alocată de ministerul Sănătății pentru că aveam o boală profesională”

-De aceea ați ajuns în martie anul acesta la Paris?
-Da, Am fost și în 10-11 martie ca să iau medicamentele.

”Am dat o fugă în Franța pe data de 10 martie ca să iau medicamentele, am plecat la prânz cu Lucian Miron, soțul meu, și ne-am întors pe 11 martie în țară”

-Franța nu era zonă roșie atunci?
-Nu. Au alternat anunțurile cei de la INSP, o întreagă nebunie. Nu voi lungi povestea. Ne-am prezentat și eu, și soțul meu la spital. Am vorbit cu Mihai Corneliu, managerul Spitalului Sf Maria din Iași, și cu directoarea medicală de la noi. După ce au sunat și la Telverde, mi-au spus că ar fi bine stau măcar până duminică acasă. În cazul soțului meu, Lucian, Raluca Filimon, epidemiologul de la spitalul lui de oncologie i-a spus să stea 14 zile acasă să nu mai meargă la muncă.


foto: Lucian Miron

”Lucian i-a întrebat unde se poate testa, iar epidemiologul Filimon i-a spus: vă privește!”

-Și mai departe ce s-a întâmplat?
-În weekend am rugat-o pe Carmen Manciuc, directorul medical de la Spitalul de Contagioase și pe Carmen Dorobăț, managerul la Infecțioase, să-l testeze pe Lucian. În weekend noi eram într-o stare generală perfectă, nu aveam probleme de sănătate. Acestea ne-au spus că nu ne pot testa pentru că suntem asimptomatici, așa era procedura atunci. Mai mult, au spus că au un anumit număr de teste pe care îl fac doar la simptomatici.

”Noi am insistat să facem testele pentru că nu îl primeau pe soțul meu la muncă, la spital și ăsta așa a fost toată viața ca doctor, nu poate fără muncă. Nu mișcă un pai în casă, doar muncă la spital. L-am testat printr-o pilă. Asta am făcut!”

-Cum a ieșit testul?
-I-au prelevat probe la Spitalul de Infecțioase “Sf Parascheva”. Luni, pe 16 martie îi face testul, iar el pleacă acasă. Însă seara apare și rezultatul testului: pozitiv. A fost o testare moleculară tip PCR. Cea care a sunat să ne anunțe a fost Carmen Manciuc. Eu imediat mi-am sunat colegii să le spun că sunt contactul unei persoane pozitive. Îl sun și pe Lucian Indrei, directorul DSP Iași.

”Acesta a trimis după noi ambulanța, aveau girofarurile în funcțiune, dar și luminile, asta deși erau vecini și oameni pe stradă. Ne pun echipamentele de cosmonaut și ne duce la contagioase”

-Și nu era normal să vă ducă la spital?
-Pe mine nu! Eram contactul asimptomatic al unui bolnav COVID la rându-i asimptomatic. Regula spunea să facă anchetă epidemiologică și să stau acasă. Și eram în grup extrem vulnerabil. La spital ne-au băgat în sectorul COVID-19, deși eu am medicamentație puternică și am făcut transplant. Pe mine m-au pus într-o boxă, pe Lucian în altă boxă. Aici, în Pavilionul 4, ușile nu sunt etanșe și nici nu stau închise. Eu am stat aici 24 de ore.

”Eu care eram contactul unui asimptomatic, trebuia să fiu izolată la domiciliu. Deci prima încălcare a procedurii. Eu am primit rezultatul testului marți și eram negativă. Am plecat acasă. Stați că acum începe nebunia”

Soțul meu a rămas în spital, i-au dat să semneze pentru medicamentație. Deși era asimptomatic, i-au dat Kaletra și alte medicamente puternice. I-am spus să nu ia că îl distrug. El este diabetic și are astm bronșic.

-Și cât a stat în spital?
-Soțului meu i-au refăcut testul după 10 zile. M-a sunat managera Carmen Dorobăț și mi-a spus că și-a pus obrazul la ministerul Sănătății pentru a-i face testarea cu două zile mai devreme. Procedura era așa: testul se repeta în ziua a 13-a și a 14-a, iar soțul meu a fost testat în ziua a 10-a și a 11-a și ambele au ieșit negative. Astfel, după aceste testări, adică pe 27 martie a fost externat și i-au spus să stea în autoizolare 14 zile. A venit acasă, iar eu mai aveam câteva zile de stat în izolare.

”Între timp, Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului de Oncologie din Iași i-a dat un telefon amenințător soțului meu, în care i-a spus să nu facă nicio declarație”

-Și cum ați aflat că, de fapt, testul de la Boli Infecțioase nu a fost bine făcut?
-După ce am ieșit din izolare am fost amândoi la clinica Praxis din Iași, unde se face testare plasmatică să vadă dacă a avut sau nu anticorpi. Eu am făcut un test rapid care a ieșit negativ, așa cum eram de la început, iar el a făcut testarea plasmatică. Am stat mai mult ca să nu existe dubii. Lucian a avut la testul calitativ absență de anticorpi. Acest test din plasmă pe care l-a făcut în a 33-a zi a arătat clar că el nu a intrat în contact cu virusul.

-Puteți explica oamenilor ca să înțeleagă? Dacă îi trecuse infecția cu COVID-19 e posibil să nu mai aibă anticorpi?
-Pe cei IgG trebuia să-i aibă! Dispar IgM, cei de boală activă. Dar anticorpii IgG sunt acolo. Are 65 de ani, nu am văzut nici un singur caz referit de COVID-19, în lume, la un pacient bolnav de vârsta asta care să nu mai aibă IgG, dacă a fost bolnav. Dar el nu a fost, e clar că au greșit și că nu recunosc.

”Au greșit și greșesc des pe COVID-19. La Spitalul de Infecțioase din Iași se întâmplă lucruri absolut anormale. Pe tratament sunt buni, dar pe proceduri și pe diagnosticare este jale”

”Acuzația pe care o aduc medicilor este de malpraxis. Soțul meu este diabetic, are astm, era imposibil să nu aibă simptome și a intrat în contact cu mine, un pacient imunodeprimat și trebuia să am și eu simptome. Doctorii erau obligați ca după primul test să ne retesteze la 24 sau 48 de ore. Nici unul n-am mai avut simptome”.

”Manager la Infecțioase în Iași este Carmen Dorobăț, cea cu condamnarea penală definitivă că a luat mită de la studenți. Cum să fii pusă manager după ce justiția a decis că ai luat mită? Vă spun eu cum: Dorobăț e foarte apreciată de Streinu-Cercel. De asta vă zic: hidra e prea mare ca s-o afle oamenii. Hidra e pe toate televizoarele”

Managerul Carmen Dorobăț: ”Domnul profesor să fie foarte fericit că a avut o formă fără probleme”

-Bună ziua, doamna Dorobăț, familia de medici Miron susține că ați comis un malpraxis în ceea ce-i privește. Cum comentați?
-Domnul doctor Lucian Miron a fost confirmat cu coronavirus. A fost un pacient pozitiv, după care i-am făcut alte două teste și au ieșit negative. Soția lui a fost negativă de la început. Procedura în cazul profesorului Lucian a fost în totalitate corectă, conform definiției de caz de la momentul respectiv.

-Care era definiția de caz?
-El venea din zonă cu risc, venea din Franța, la vremea respectivă, așa se judeca atunci la definiția de caz. S-a testat, a fost pozitiv, a stat două săptămâni internat, după care am avut două rezultate negative și s-a externat.

-N-a avut nici un simptom. Nu trebuie retestat?
-La pacienții cu diabet nu este obligatoriu să aibă simptome.

-Analizele de acum nu arată anticorpii prezenți, ca și cum virusul COVID-19 nu a existat.
-În condiții de imunodepresie acești anticorpi pot să apară mult mai târziu sau pot să apară la un filtru mult mai scăzut decât capacitatea de detecție a aparatului. Pe de altă parte, noi nu avem expertiza necesară în acest virus ca să spunem care este titlul de anticorpi care este protector, care este titul care permite redeșteptarea virusului, ca am avut și astfel de cazuri. De asemenea, care este tiltlul de anticorpi protectori care apare ca și valabilitate, la cât timp.

-Dar…
-Domnul profesor să fie foarte fericit că a avut o formă fără problemă. La început cam 70% dintre pacienți erau asimptomatici, după care s-a schimbat profilul.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

fedora  •  16 aprilie 2020, 14:58

Imi cer scuze pentru ca e putin offtopic, dar va rog, investigati situatia din Giurgiu. Din 80 de cazuri 31 sunt cadre medicale https://www.stirigiurgiu.ro/alte-sase-cadre-medicale-din-giurgiu-confirmate-cu-covid/ Prefectul e senin, anunta ca au simptome mici si sunt in spital. Cum poti avea 30 de doctori bolnavi din 80 de pacienti? Ce fac acolo? In ultimele 4 zile au fost raportate in total 25 de cazuri noi, si toate cadre medicale. Ce sa intelegem, ca la Giurgiu se testeaza doar in spital? Unde se imbolnavesc unii de la altii? Sau urmeaza Suceava II?

un medic rezident  •  16 aprilie 2020, 15:00

Domnule Tolontan, va urmaresc constant si va respect ca si jurnalist, insa de aceasta data nu ati luat in considerare decat opinia celor 2 medici oncologi, nu ati cercetat cu amanunte detaliile situatiei. Domnul si doamna dr Miron au fost in Franta, imediat dupa ce aceasta tara a fost declarata cu 'cod galben', astfel cand s-au intors ar fi trebuit sa respecte 2 saptamani de autoizolare. Ce au facut in schimb? S-au dus la serviciu, mai mult decat atat dna doctor Miron a luat contact inca din prima zi cu mai multe cadre din diverse sectii ale spitalului de copii. Dupa ce a fost testata prima data POZITIV, s-a intrat in sedinta la nivel de spital, cu totii eram speriati si nu stiam daca spitalul va fi inchis / daca doar sectia dumneaei etc am stat pe holuri pana seara asteptand decizia --> intre timp la nici 24h distanta s-a testat din nou si testul a iesit NEGATIV ( convenabil pentru toata lumea, nu-i asa?) In acest timp si domnul doctor Miron a fost la serviciu, la spitalul de Oncologie. Epidemiologul de acolo a insistat ca acesta sa plece, sa fie testat si doar dupa ce va fi devenit pozitiv, atunci sa poata intra in normal. Numai dl dr epidemiolog stie ce amenintari a primit din partea lui Miron, cum ca si-a permis sa-i blocheze lui accesul. La momentul respectiv s-a deschis si o ancheta, chipurile s-a verificat pe camerele de luat vederi daca a fost sau nu la spital si s-a dovedit ca nu a fost (nu mica ne-a fost surprinderea, nu doar una din colegele mele l-a vazut is a luat contact cu domnia sa). In ceea ce priveste integritatea doamnei Dorobat, nu pot sa ma contrazic cu dumneavoastra, insa in aceasta situatie, doctorii Miron ar fi trebuit cel putin amendati dupa episodul respectiv, nicidecum transformati in victime. PS :

Ilie  •  16 aprilie 2020, 15:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  16 aprilie 2020, 16:22

"zbor deasupra unui cuib de cuci", ii suna cuiva cunoscut? oho, or sa apara la cuci (sa speram ca nu si cruci) duium. doar e voie de la kommandantur .

Andrei F  •  16 aprilie 2020, 17:26

Serios,sa aprofundam ce se intampla acum cu pandemia si cum sun,,tratati ,,romanii?Pai la Iasi nu exista domnul primar Chirica care spunea ca el se testeaza saptamanal?La Suceava nu este ,,turul gripei,,-FLU+TUR cel evidentiat de la gripa aviara ?Pai acum la pandemia asta cum putea sa lipseasca....?Pe la Arad victimele pandemiei-decedatii- nu sunt lasati cu pacientii ore intregi inchisi...?Deci va rog,sa nu cautam acarul Paun...Bine ca se gafeaza in partea oamenilor buni....Ca altfel era cum ne spuse domnul Vela...,,sa creeze mici evenimente 10 august,,...Domnule Tolontan cate subiecte pentru filme gen ,,Colectiv,,ati avea daca desigur,va obositi...???

iulian  •  16 aprilie 2020, 17:35

ha ha...se pare ca Miron si-a gasit nasul . apartinatorii pacientilor de cancer din Iasi stiu la ce ma refer..

Mariana  •  16 aprilie 2020, 18:50

Testul PCR nu implica testare IgG. Sa inteleg ca vreti sa implementati ideea ca, de fapt, persoanele testate pozitiv, nu sunt de fapt pozitiv COVID, si la final totul este o conspiratie la nivel masonic....nu exista pandemie, si nu exista boala.

ticbis  •  16 aprilie 2020, 20:43

Domnule Tolontan, din articolul dvs despre aceasta familie de medici din Iasi este de remarcat un aspect care, pana acum, era pur si simplu de neimaginat pentru muritorii de rand. Ma refer in mod special la ideea ca medicii, odata trecuti din barca profesiei lor in cea a simplilor pacienti, se confrunta si se plang in egala masura de intreg sistemul in care au activat, l-au slujit si l-au servit zeci de ani de zile, ca si pacientii lor, fosti sau actuali. Cu alte cuvinte, NU exista nicio diferenta de perceptie asupra acestui sistem intre pacienti si medicii ajunsi la randul lor pacienti. Nivelul de incredere in sistem si in profesionistii care il deservesc este acelasi in randul medicilor deveniti pacienti ca si cel al pacientilor lor. Asta, desi atunci cand erau doar medici si fara a fi si pacienti, aveau o mentalitate de superioritate neta in fata bolnavilor pe care ii tratau, prin care nu numai ca validau sistemul in sine, dar il si intareau cu chingi de otel, transformandu-l intr-o casta intangibila, in care le era permis absolut orice. La urma urmei, acest COVID-19 a avut, pe langa rezultatul unei pandemii cumplite in intreaga lume, si efectul de a devoala o serie intreaga de aspecte interne din breasla medicala, tinute pana acum sub tacere de omerta breaslei si ascunse bine de publicul larg; despre spagi si plicuri se stia deja, insa despre mentalitatile din sistem doar se banuia. Pana acum, niciun cetatean pacient n-a avut castig de cauza in fata Colegiului Medicilor in cazurile de malpraxis din unitatile sanitare romanesti; inteleg ca cei doi medici din Iasi exact asta acuza acum: malpraxisul colegilor lor care i-au diagnosticat si tratat gresit. Sunt foarte curios care va fi verdictul Colegiului Medicilor in urma reclamatiilor lor! Imi permit sa redau aici confesiunea sincera a unui medic chirurg din Cluj, un foarte bun prieten din copilarie care, dupa ce-a terminat facultatea, a parasit Bucurestiul in urma cu 35 de ani si s-a stabilit definitiv in Cluj, unde si-a construit atat o cariera fulminanta cat si o familie implinita. Omul e un excelent profesionist, un chirurg cunoscut si apreciat, demn de toata stima. Tinem aproape zilnic legatura, prin telefon, de ani de zile; ieri, in conversatia noastra telefonica cotidiana, l-am chestionat si asupra subiectului pandemiei de coronavirus, sa-i aflu parerea. Printre altele legate de subiectul asta, amicul meu mi-a facut si o marturisire care m-a cam socat; citez pe scurt: "Bai, pe mine pandemia asta m-a cam daramat. Inainte, cand ieseam din sala de operatii, cu boneta sterila pe cap, cu masca chirurgicala pe nas si pe gura, de doar ochii mi se mai vedeau, cu mainile inmanusate in latex ridicate in aer, cu halatul sau combinezonul alb patate din belsug de sange si de tot felul de secretii si umori umane, urmat ca intr-un ritual ocult de catre medicii mana a doua, de anestezist si de cohorta de asistente, la randul lor echipati cam in acelasi fel, lasam impresia de magie supranaturala. Imaginea pe care o etalam era ca in Star Trek; rubedeniile pacientului ce asteptau pe holuri ramaneau inmarmurite, putini aveau indrazneala sa ma intrebe cum a decurs interventia, daca bine sau nu... ma petreceau cu privirile incremenite de spaime si de sperante pana la capatul culoarului... Abia dupa ce intram in cabinetul meu si-mi dadeam jos toata deghizarea aceea impresionanta, gaseam in buzunarele halatului o gramada de plicuri cu bani ce mi le strecurasera aia, in drumul meu triumfal de la sala de operatii pana in birou. Ei bine, acum, cu pandemia asta, s-a dus dracului orice urma de magie de felul asta; pe strazi, in magazine, in tot orasul, majoritatea poarta masti pe fata, manusi de latex pe maini, ba chiar i-am vazut pe unii de la salubritate cu combinezoane identice cu cele pe care le port eu in sala de operatie. Mai mult, am remarcat ca unii poarta niste masti mult mai performante decat am avut eu vreodata... Ceea ce pana ieri era apanajul nostru, al medicilor, fie el si formal sau de definitie, astazi a devenit o imagine comuna si banala; cum iesim noi din sala de operatii, exact asa ies si romanii din case pana la piata! Din motivul asta, plicuri cu bani prin buzunarele halatelor, canci!!!" Ma opresc aici, Q.E.D.; las comentariile pe seama voastra; insa e evident ca sistemul medical din Romania trebuie, cu ocazia asta, reformat din temelii, in primul rand la nivel de mentalitate...

Dr Luca  •  17 aprilie 2020, 1:36

Sotii Miron au dreptate!Hidra este mai sus,incompetentii ne conduc de sus,am ajuns sa fim condusi doar de incompetenti,spagari. Curioasa treaba cu dr Dorobat care a fost condamnata pt spaga si inca conduce un spital,fff curios.. Oare cu ce bani si-a tras Pensiunea Carmen Silva din Voronet Jud Suceava?

bg  •  17 aprilie 2020, 6:09

Se spune in popor:"cand 2 se cearta, al 3 lea castiga"! De acesta data, mi-ar placea ca al 3 lea sa fie PACIENTUL roman. Sa vedem...unde se opreste investigatia jurnalistica.... In mod normal, prezentul articol ar trebui sa aiba o continuare care sa includa replica lab. de biol. molec. {mai multa transparenta} al sp. de Boli infectioase, replica colectivului de medici din sp. de Oncologie {care sunt relatiile cu conducerea}. Prezentat singular, articolul pare a tinti cu orice pret grupul de medici infectionisti din jurul prof. dr. A. S. Cercel si incertitudinea rezultatelor, brambureala din laboratoarele de biol. molec. in testarea suspectilor de COVID19. Familia de medici oncologi de la vf. Sp. de Oncologie Iasi vede numai HIDRA de la infectioase. Nu cumva exista vreo Hidra si pe la oncologie ca nu-i asa, tot din acelasi sist. medical putred fac parte?

Mari  •  17 aprilie 2020, 9:35

Exista rezultate fals pozitive dar si fals negative. In aceste conditii, nu cred ca este vina cuiva ca Miron Lucian a avut posibil un fals pozitiv PCR. Pana la proba contrarie trebuia considerat pozitiv. Ca au fost poate abuzuri: a fost luată cu izolată si doamna Miron sau ca au mers la servici deși intrau

alt Sorin  •  17 aprilie 2020, 10:19

Pacatoasa tagma asta a doctorilor. Mandri , orgoliosi , plini de suficienta superioritate . Din pacate pentru ei muritori!( ...totusi). Situatiile care ar trebui sa le aduca aminte de smerenie si sa le arate adevarata lor dimensiune nu fac decat sa-i infurie si le trateaza ca pe un afront personal. Are si coronavirusul asta efectele lui pozitive - ne arata ca regele in halat este gol ( pe dinauntru).Nadajduiesc, doar,ca aceia dintre medici care nu se incadreaza in acest tipar sunt cat mai multi. Chiar- cat?

Comentează