Gabi Firea are dreptate când acuză DSP că n-a testat căminul de bătrâni unde apoi s-au descoperit 75 de cazuri COVID-19

În comunicatul oferit publicului luni după-amiază, Ministerul Sănătății explică faptul că personalul centrului de bătrâni din Berceni este vinovat pentru că nu a respectat regulile. Dar uită să spună ceea ce a dezvăluit Primăria: că, deși apăruse un caz, vreme de trei zile DSP nu a făcut teste

marți, 26 mai 2020, 2:01

DSP este direct subordonat Ministerului Sănătății.

Sigur că Guvernul Orban evită să spună asta, comportându-se ca și cum DSP aparține Executivului numai când e vorba de fosta administrație a țării.

Dar PNL guvernează de o jumătate de an și felul în care cei din DSP tratează oamenii din casele cu nevoi speciale nu mai poate fi aruncat mereu pe “greaua moștenire”.

Căci nu e vorba de resurse, ci de atitudine. Povestea din Berceni arată cât de nepăsători sunt oamenii din DSP și șefii lor din Ministerul Sănătății. Și, de data asta, Gabi Firea are dreptate când spune că Municipalitatea a fost silită să se descurce pe cont propriu. Dar sănătatea publică e treaba DSP.

Ieri, când am văzut comunicatul Ministerului Sănătății, m-am grăbit și am scris un text care ataca faptul că DSP a anunțat că va face “Cohortarea, după testare, a suspecților în saloane/dormitoare și izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei”. Mi s-a părut cinic să discuți despre “cohortarea” unor oameni.

“Cohortare” sună orbil, însă m-am lămurit că e un termen medical, folosit în descrierea anchetelor epidemiologice.

Am scos imediat textul, însă n-am explicat de ce, așa că revin după ce Cristi Șelaru, de la știripesurse.ro, m-a făcut atent, nedumerit pe bună dreptate de decizie.

Într-adevăr “cohortare”, așa cum l-a folosit MS în comunicat, nu înseamnă ceea ce sugerează în limbajul comun, alinierea și conducerea mulțimii în camere.

Însă felul în care ministerul și autoritățile sanitare din subordinea lui Nelu Tătaru s-au comportat față de bătrânii și față de personalul centrului din Berceni e conform cu sonoritatea limbajului din comunicate.

Statul vorbește ca în conferințe și acționează ca la abator.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

pawn  •  26 mai 2020, 15:44

ce-i reculul asta?? initial am crezur ca a intervenit parallax corporation, da' nu, vaz ca e repliere voluntara a titularului de blog. primul instinct a fost cel corect, nu e nimic de retractat; ce-i aia "termen medical" intr-un comunicat public? intr-o tara careia, la fel ca unui caine batut, nu trebuie sa-i arati batul!? vad ca si in textul de azi, oarecum, e simtita esenta problemei. "it's not the altitude, it's the attitude, man", spunea personjul lui jake gyllenhaal in "everest". NU este o problema de parametri fizici, ci de parametri morali! e ca si cum aia care au anuntat moartea alexandrei in caracal ar fi spus (termen de medicina legala, fireste) ca "persoana a fost de-pe-sa-ta". iar termenul de "cohortare" exact aici loveste, in moalele capului. si "cohortare" a cui, ma? ca-n tara asta (ca-n orice tara ramasa -nu neaparat din vina ei- un pic mai in urma) capul familiei ii bate si ii persecuta pe cei captivi-vulnerabili, pe bunici, minoritari, femei si copii, aia despre care stie ca n-au unde sa se duca si e mieros cu cei de care are nevoie. ia, sa-i "cohorteze", de pilda, pe CEO-ii care au calatorit in draci saptamanile astea, ca astia sunt segment cu risc ridicat! n-o vor face.

Stelian  •  26 mai 2020, 16:16

Dna Primar a sancționat greșeală adversarului ...și adversarii o ajuta sa inscrie foarte multe puncte. Daca primărița ar fi condus ireproșabil ar trebui să câștige detașat meciul din toamna. Dar cum comportamentul dnei Firea nu diferă de al adversarului scorul e strâns. Din nefericire diferența dintre partidele care guvernează tara este făcută doar de întâmplare...

PACIENTUEDEVINA  •  26 mai 2020, 23:51

Stimate domnule Tolontan, ori v-a dus de nas un influencer-medic, ori vi s-a făcut frică de MS. "A cohorta" NU este nicidecum un "termen medical" (sic!), nu este nici măcar un cuvânt din limba română literară contemporană. NU există în DEX. A nu se confunda cu sintagma "studiu de cohortă", care a apărut ca metodă de cercetare în statistică, demografie, apoi în marketing, extinzându-se și în alte științe, doar recent și în epidemiologia analitică (în care "a cohorta" NU există științific ca "proces epidemiologic", care înseamnă cu totul altceva – hahaha, ce v-au mai păcălit!...). În realitate, așa cum corect ați intuit când ați scris articolul (șters în mod extrem de regretabil, ca să nu mă exprim altfel), "a cohorta pacienții" reprezintă un JARGON al medicilor-funcționari publici, care vădește și dovedește exact atitudinea umilitoare și de desconsiderare la adresa pacienților, a unor autosuficienți care se cred dumnezei atotputernici, care promovează un totalitarism inadmisibil și anacronic-stalinist în serviciul public de sănătate (în care pacientul asigurat trebuie tratat ca patron plătitor, iar medicul ca angajat prestator și servitor). Da, perfect adevărat, cum ați scris și șters complice, pacienților nici măcar nu le recunosc acești dictatori nici măcar faptul că au rude, familie, ci, cu același jargon INUMAN sunt etichetați în toate actele lor administrative și medicale cu degradantul "aparținători"...În concluzie, dezamăgitor cum vă prefaceți credul în fața gogorițelor mafiei medicale, precum și de neiertat că încercați să ne convingeți și pe noi că ele ar fi adevărul...Chiar nu ne așteptam la această pactizare cu funcționarii publici și medicii promotori ai acestor comportamente DEGRADANTE la adresa pacienților. Din nou, escamotați, le dați ajutor să dispară în perdeaua de fum care ați creat-o cu această gogoriță

Traian  •  27 mai 2020, 4:54

Ok, Tolo, scrii fara macar sa ai habar ce termeni folosesti. Nimic nou pentru un tabloid

mg  •  27 mai 2020, 12:09

..la capitolul exprimări oribile, un loc de frunte îl ocupă și acel "Am făcut vorbire" folosit în justiție. Îmi aduce-aminte de Ilie Moromete : Păi bine bă Jupuitule, tu crezi că eu pot să fac bani? Păi dac-aș putea, m-aș așeza și-aș făcea.. Cât despre dragostea nutrită de politicieni față de popor.. s-o lăsăm jos că măcăne.. N-o văd nici pe Gabi în rolul Cordeliei, cea sinceră în dragostea ei de fiică. Dacă deschidem bine ochii, poate-avem șanse să nu repetăm istoria tragică a regelui Lear..

Doina  •  27 mai 2020, 16:10

La ISUBIF a fost instalat un termoscanner care stocheaza poza cu persoana scanata si temperatura lui. Fapt absolut ilegal.

di livio  •  27 mai 2020, 20:13

cîteodată comentariile cititorilor sînt mai interesante ca articolele marilor gazetari gsp-iști...parcă tot mai des

Ubicuul  •  27 mai 2020, 22:02

Cohortarea și atitudinea rece, tehnică, arogantă arată aroganța unor piloși insensibili, care și-au încasat sporurile, deși s-au dat în concedii. Da, la DSP. Investigați-o pe asta! Au luat asistente medicale de la școli și licee, le-au băgat în front 7 zile din șapte, că era stare de urgență, iar cadrele DSP au stat acasă, in corpore, in situ, pro domo și alte expresii "tehnice".

bg  •  29 mai 2020, 6:43

DA, unii comentatori, cam au dreptate! De multe ori va duceti dupa FENTA! Daca ati fi verificat numai pe Wikipedia {asa cum e el, un site nestiintific}, ati fi vazut ca nu exista temenul "cohortare", numai STUDIU DE COHORTA care poate fi retrospectiv sau prospectiv. Am observat aceasta "autosuficienta" a investigatiei dvs. si in cazul dezinfectantilor diluati, cand intr-o emisiune TV ati afirmat ca prezentarea a 2 buletine de analiza privind eficacitatea microbiologica { de la 2 lab. diferite} pentru un produs biocid confera garantia ca acel produs este BUN, conform standardelor europene. Complet ERONAT! In documentele ECHA, exista mult mai multe teste {expl.: testele de stabilitate ale produsului}. Ati luat de buna ce v-au spus acei functionari {considerati surse sigure} de la Comisia de Biocide a MS-ului care au scos "gaselnita" asta birocratica si neverificabila {care SA NU COSTE statul roman}, in loc sa propuna testarea biocidelor in lab. de microbiologie acreditate de la noi {de stat sau private}. In toate statele dezv. exista astfel de laboratoare de profil. De ce credeti ca in per. starii de urgenta au testat la IC toate biocidele de pe piata? Ptr. ca se stia ca autorizarea numai pe DOSAR a lor nu e sigura. UNII mint de sting in hartii, numai ca sa intre pe piata, sa-si vanda produsele si sa obtina profituri uriase, ca sa nu pomenesc de "influenta" unor cercuri medicake ptr. obtinerea AUTORIZARII. Nu-i nimic! Acolo unde gresiti, noi o sa continuam sa va criticam...ne permiteti asta? Inseamna DEMOCRATIE...poate iese ceva BUN.

Dan  •  29 mai 2020, 12:32

@bg, ma inclin. Foarte pertinent si corect ce ai spus

Comentează