Tradiționalul TestVot de dinainte de alegeri: cu ideile cărui partid sunteți compatibil?

Median Research Centre (MRC), o organizație neguvernamentală compusă din cercetători în științe politice, cu experiență de peste un deceniu în aplicațiile de vot, a conceput o platformă pentru alegerile din 6 decembrie, care arată apropierea de partide a fiecărui utilizator, în funcție de răspunsurile acestuia.

miercuri, 2 decembrie 2020, 10:14

Aplicația TestVot, realizată de OpenPolitics.ro și Median Research Centre (MRC), prezintă pozițiile partidelor pe 23 de întrebări, grupate în 8 teme de interes public.

Temele trec prin măsuri de gestionare a pandemiei, politici sociale, economie și până la drepturi ale cetățenilor.

„Este singura aplicație de acest tip din România care a fost disponibilă la toate alegerile naționale, începând cu 2008”
Median Research Centre

”Scopul aplicației este nu de a convinge, ci de a informa – pentru că e bine să știi ce soluții propun partidele la problemele României chiar dacă ești hotărât deja dacă și cum votezi”, susțin cercetătorii.

Trecerea prin aplicație durează, în medie, între 5 și 10 minute.

Demersul pornește de la ideea că e bine ca alegătorii să știe ce poziții au partidele în momentul în care le-au cerut voturile pentru ca acestea să poată fi responsabilizate după alegeri, indiferent dacă vor trebui să le aplice de la guvernare sau să le apere din opoziție.

La fiecare întrebare, TestVot oferă și explicații ce includ informații de context și argumente folosite în spațiul public pro sau contra anumitor politici.

La final, aplicația ilustrează compatibilitatea utilizatorilor cu partidele în funcție de opiniile exprimate.

Testul este aici.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Ilie  •  2 decembrie 2020, 11:30

Nimic despre falsurile în declarații ale useriștilor! Bine că faci reclamă la o aplicație ciudată. Păi în cercetare sociologică are mult mai multă experiență Dâncu sau Palada decât MRC. Dar o folosesc cu tentă. De ce ar fi altfel MRC? Pentru că zice Tolontan? Păi Tolontan făcea reclamă la Roșia Montană Gold Corporation! Deci nu are credibilitate mai mare decât Dâncu sau Palada sau Gâdea sau Gușă!

Maxentiu  •  2 decembrie 2020, 11:58

Cred că ar trebui alese teme de interes general, sau ar trebui ponderate răspunsurile cu un grad de prioritate atribuit de către respondent. De exemplu, la întrebarea cu guvernul care să educe polițiștii în legătură cu violența în familie, cred că toată lumea ar răspunde „de acord” dar mă îndoiesc că acest lucru ar reprezenta o prioritate pentru majoritatea electoratului, cred că e mai degrabă o încercare subtilă de a introduce niște teme marginale pe agenda publică. Mai mult, înțeleg nevoia de a limita numărul de variante, dar lista partidelor nu e tocmai reprezentativă. Eu de exemplu o să votez cu AUR și nu am regăsit opțiunea asta pe listă.

stefanb  •  2 decembrie 2020, 12:17

Din pacate exista o discrepanta majora intre ceea ce partidele spun si ceea ce partidele fac, asa ca inca din 2008 aceasta aplicatie a fost irelevanta si asa va ramane in continuare. Sa ne amintim numai de exemplul cu spitalele regionale sau de faptul ca orice institutie fondata isi pierde imediat utilitatea si scopul din cauza faptului ca e populata pe criterii politice. In loc de "pozițiile partidelor pe 23 de întrebări" as fi preferat "ce a facut fiecare partid in privinta celor 8 teme de interes public.

Ed  •  2 decembrie 2020, 12:52

Rezultatul arata ca nu exista un partid in Romania cu care a-si putea vota. Si dupa atata timp suntem la faza unde 80% din partide sunt pline cu niste dinozauri din regimul precedent, un partid care mai nou cu oameni mai tineri si poate mai onesti dar care inca tot cred ca in niste timpeni economice neoliberale iar niste partide mici care chiar au niste idei okay, dar sistemul nostru corupt ajute doar partidele vechi mari iar din cauza asta, de alte partide oameni nu ajung sa aude din mass media. Din pacate.

Botswana ‘la  •  2 decembrie 2020, 13:04

OpenPolitics.ro? ...e a lui ***? În Romînica crypto-comunistă a anilor de după 1990 nu există partide "cu idei politice". ...desprinse din fostul P.C.R. machiat în "F.S.N.", sau inventate peste noapte de Servicii, există "partide" cu moralitate "la pământ", și partide cu moralitate puțin mai sus (de pământ...). Cu *** lui klaus încondeiați CeNeSeASist, din 1990 încoa' ne-am lămurit, mai ales în ultimul an de când au fost puși artificial la guvernare de model soroșist de stăpînul lor: sunt puțin mai jos decît puțin mai sus (de pământ...). Îi vom da jos la vot, spune-le ălora cu softu' *** ca să afle asta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Botswana ‘la  •  2 decembrie 2020, 13:24

Maxentiu, 2 decembrie 2020, 11:58 Ești un cetățean model... "încercare subtilă de a introduce niște teme marginale pe agenda publică"? Asta fac neo-marxistii zilnic, la instigarea jupînilor lor din afară, și văd că te conformezi personal indicăților... NU "să educe polițiștii în legătură cu violența în familie", ci să educe milițienii în legătură cu violența asupra cetățenilor, pe străzi, în sediile de miliție, și chiar și în locuințele proprietarilor! Că prea des am văzut (nu trebuia să văd vreo-dată!), în aceste perioade inventate ne-constituțional de "stare de urgență" și "stare de alertă", cetățeni abuzați, sprayați în ochi de la 20 de centimetri distanță cu jetul de paralizant (ce ar trebui interzis, păcat că oamenii nu au dat în judecată Miliția pentru efectele asupra sănătății lor!), sau oameni loviți și violentați de câte 3-4 milițieni, doar pentru că cetățenii nu aveau o hîrtie scrisă (cu care le recomînd lui Sică și Vela să se șteargă la 'ur și apoi la gură)! ...da' se pare că votanților de AUR le place dictatura "luminată"...

Richard  •  2 decembrie 2020, 16:08

Cei care se tot tem de "neo-marxisti". Unde se gasesc acestia, care partid este marxist in Romania?

Ilie  •  2 decembrie 2020, 16:29

Dl. Tolontan vorbește despre etică și moralitate, dar colegii lui de ziar îl perie pe *** Alex Bodi. Oare ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

George M.  •  2 decembrie 2020, 16:47

@Ilie - tinand cont de tampeniile pe care le postezi dupa fiecare articol oare de ce nu ma mir ca nu puteai fi altceva decat un psd-ist frustrat si obosit? Observ ca pt tine toti ziaristii care scriu aici sunt slabi, nepregatiti, etc. Inseamna ca ori esti masochist citindu-i desi ai o parere asa proasta despre ei, ori esti frustrat si te bagi in seama pe site, ori esti foarte prost. Tinand cont ca il compari pe Tolontan cu Gadea|/Palada, merg pe ultima varianta. Du-te nene si scrie la Pravda, pare ca din zina aceea esti venit.

Maxentiu  •  2 decembrie 2020, 18:17

@Botswana ‘la - care e problema ta, mai exact? Înțeleg din comentariul tău semi-isteric că te deranjează abuzurile „miliției”, dar nu văd ce-i reproșezi AUR-ului pe această temă. AUR nu conduce (încă) ministerul de interne, ba chiar liderii AUR au fost în prima linie în lupta contra abuzurilor, în stradă și în tribunale, și asta nu de azi de ieri.

Marco  •  2 decembrie 2020, 19:15

Dle Tolontan, cine mai sint si "expertii" astia? Si TestVot asta are vreo legatura cu Dominion-ul din SUA? Sau direct cu sts? Sa vada "baietii" care e starea de spirit a bizonilor si sa-si ia masurile de "rigoare", ca s-au facut de ris cu sacii la sectorul 1...Si cine mai stie in cite alte locuri...Poate scrieti si cum, "brusc", "cazurile" au inceput sa scada, tocmai la timp pt alegeri...Bizonii vor avea liber si la piata acum, doar-doar s-or prezenta la votul pt parlamentul "meu"...Si chiar daca nu se prezinta la vot, rugati-l pe nenea ala de la ambasada SUA sa va imprumute soft-ul lor (Dominion)...Ala care a "calculat" si mortii si ilegalii si sacii veniti dupa inchiderea alegerilor, cu voturi 100% pt un candidat...Hai ca se poate!

Andrei F  •  3 decembrie 2020, 11:28

Pacat ca spitalul din Resita nu are treaba cu PSD...Tolontan stie de ce...

anonim  •  3 decembrie 2020, 16:37

Întrebări tendențioase scremute de cineva apropiat unui anume partid. Nimic despre pensiile de stat. Nimic despre independenta energetica Nimic despre politica externă doar gargara cu fondurile europene și statul de drept.

pawn  •  3 decembrie 2020, 20:53

am parcurs cuminte (degeaba) tot test-vestul...ummm, parca as fi suporter steaua cu vesta lu dinamo. dar lapsus-ul uite ca spune adevarul (stie batranu' siegmund), chiar pune vesta pe tine sondajul. de pilda (poate mi-o fi scapat), dar n-am vazut intrebarea: "sunteti de acord cu cheltuirea a 4 miliarde de dolari americani - platiti deja - si a inca 6 miliarde in perspectiva pe rachete care sa ne apere de...tatari, evident". ca doar suntem la marginea desertului, unde tatarii n-au mai aparut de ceva secole...

Razvan  •  6 decembrie 2020, 6:34

Testul este irelevant. Butoanele aferente răspunsurilor negative nu funcționează la toate intrebarile.

Comentează