Simbata seara. Peste 100 de oameni in curtea Colegiului Tudor Vianu. Fost MF1, fost Liceul de Informatica. Generatia care a absolvit in 1987 la intilnirea de 20 de ani.
sâmbătă, 8 septembrie 2007, 10:13
Simbata seara. Peste 100 de oameni in curtea Colegiului Tudor Vianu. Fost MF1, fost Liceul de Informatica. Generatia care a absolvit in 1987 la intilnirea de 20 de ani.
A venit si o parte a celor din strainatate… Ovidiu Predescu, angajatul cu numarul 400 de la Google (acum compania are peste 6.000 de oameni)… Adrian Papacica, de la IMB SUA… pe lista absolventilor, in dreptul mailurilor, se gasesc numele marilor companii care furnizeaza servicii inteligente lumii de azi: Microsoft, Ericsson, Alcatel, Siemens…
O generatie impartita intre Heidelberg, Londra, Geneva, Ottawa, Los Altos, Montreal, Paris, New York, Oakland, Bonn, Roma si alte zeci de orase. Unii au ajuns chiar mai departe… Ecuador, Japonia… Pe lista mai apar Scotia, Grecia, Spania, mari universitati din Europa si America de Nord, aproape toate companiile din Top 20 Romania in dreptul celor ramasi in tara, totusi cei mai multi.
Se intra in sala de sport. Profesorii sint mai emotionati decit elevii. Unii dintre dascali s-au pensionat. Marcel Homorodean (informatica) masoara asistenta si sopteste: „Treaba noastra dintotdeauna a fost doar sa protejam exceptionalul elevilor care au fost admisi aici. Pentru ca ei au riscat totul. Atunci, daca dadeai examen cite 4, 7 sau 10 pe loc si picai, ajungeai la un liceul slab si ratai tot pentru ca nu exista redistribuire in functie de medie!”.
Profesorii iau cuvintul. Si, in liceul care de 25 de ani cistiga cu regularitate locul 1 pe tara, conform olimpiadelor nationale si internationale si mediilor de admitere (anul acesta ultima medie este 9,51!), are loc una dintre cele mai neasteptate scene.
Discursul dascalilor este nu neaparat politizat, dar cu trimiteri catre scena publica.
Virgil Ilis (matematica): „Ati intrat in liceu printr-un examen mai dur decit oriunde! Ati dat treapta a doua printr-un alt examen tare! Bacalaureatul a fost serios. Apoi, intrarea de la facultate a fost teribila! Nu le mai permiteti celor care n-au dat nici macar un examen serios in viata lor sa vorbeasca in numele vostru! Pentru copiii vostri nu lasati Romania sa se becalizeze si sa se vanghelizeze!”.
Grigore Ilie (fizica): „Sa ne refacem condusi de voi!”
Tot despre diferenta dintre elite si ceea ce se intimpla la nivelul deciziei in Romania, despre nivelul scolii si despre nevoia examenului de admitere au vorbit Armand Martinov (matematica), Ion Rizescu (romana), Rodica Cherciu (informatica), Silvia Moraru (chimie, directoare), Ioan Popa (fizica), Sorin Tudor (informatica) si ceilalti profesori prezenti.
Vazindu-i, citeai orgoliu amestecat cu frustrare. De-a lungul a aproape trei decenii le-au trecut prin miini mii de elevi. La fel se intimpla cu colegii lor de la numeroasele scoli foarte bune din Romania. Dintre acesti absolventi, unii au plecat. Dar nici macar cei ramasi nu se vad! Profesorii muncesc zi de zi cu niste tineri pe care-i simt si-i formeaza capabili si, totusi, deciziile care le afecteaza inclusiv viata lor de dascali sint luate mereu de altii!
Aceasta nu e doar povestea promotiei 1987 a colegiului Tudor Vianu. E povestea tuturor.
monica • 8 septembrie 2007, 22:59
legatura ar fi, ca si in sport, ca faci performanta doar cu munca asidua si talent, ca nu faci nimic daca nu ai si un mentor, fie el profu’ de info sau primul antrenor, al doilea, ultimul. De exemplu, Iulian.(y era o greseala, nu?)
andrei • 8 septembrie 2007, 23:42
adica si tu, catalin, ai terminat tot mf1?
dragos • 8 septembrie 2007, 23:43
chiar asa, si tu ai terminat info?
fabius • 8 septembrie 2007, 23:48
Frumoasa postare. Principalul fel a le multumi profesorilor, fie ei profesori de liceu sau mentori, este sa faci bine ceea ce te-au invatat. Iar lectia cea mai importanta este sa gandesti.
alexandra • 8 septembrie 2007, 23:52
dar cam putin ai stat la petrecere ca doar nu ai luat laptopul cu tine…
CALIN_stoia • 9 septembrie 2007, 0:02
Stirea asta ati pierdut-o, Cataline
sunt curios acum cum veti aborda subiectul de vreme ce pe Marius Vizer nu l-a mai scos Mediafaxul din cercetat de PNA nici pana azi.
Iar azi e noul preedinte al Fed Int de Judo, post eligibil ptr CIO.
alexandra • 9 septembrie 2007, 0:05
Vorbind serios: reforma invatamintului nu e chiar asa de simpla, scoala pe care am facut-o noi, chiar daca f competitiva la admitere, nu era nici pe departe perfecta, sint multe pe care nu le-am invatat si nu toti au amintiri placute despre liceul de elita pe care l-au terminat…
Sint multe de schimbat si nostalgia profesorilor nu trebuie sa impiedice o reforma reala a invatamintului romanesc.
Insa nevoia de reforma nu inseamna nevoia de schimbare fara directie si fara nici o gindire, insa la noi asta se poarta pt ca e mult mai simplu… Problema nu e ca ministrul e timpit, ceea ce din pacate e (-: , ci ca guvernul si partidele politice nu au nici o strategie. E o neintelegere a sistemului democratic sa ne asteptam ca ministrul personal sa faca proiecte, el/ea e acolo sa „implementeze” programul partidului/guvernului si atit, dar la noi orice partid ar fi la putere ministrul invatamintului nu ar avea ce implementa pt ca strategiile cu multe cuvinte si putine idei nu pot fi aplicate. Unde nu e dezbatere pe idei ci doar pe imagine, nu se pot genera idei. Nici raportul comisiei prezidentiale nu face altceva decit sa critice dar nu ofera nici o solutie.
dragosr • 9 septembrie 2007, 0:07
„Discursul dascalilor este nu neaparat politizat, dar cu trimiteri catre scena publica.”
Am simtit un fior cand am citit fraza asta… Dar nu e cazul sa detaliez de ce. Sunt un pusti din vianu care tocmai incepe clasa a 12a, si vroiam doar sa zic ca ma bucur enorm ca invatz in acelasi liceu in care au terminat 2 persoane pe care le consider modele: Catalin Tolontan si Mircea Badea. Si din fericire, am avut sansa sa-i vad pe viu pe amandoi chiar la liceu cu ocazia meciului organizat de gsp. Stiu, e un post enervant, dar nu puteam sa nu las un comment… de la vianist la vianist :).
Allin • 9 septembrie 2007, 0:32
Eu am terminat Vianu in 2004 si pot spune ca a fost cea mai buna alegere pe care o puteam face la sfarsitul clasei a opta.
Mai toti care termina Vianu intra la facultati de stat din Romania sau cu burse la facultati prestigioase din strainatate.
In ultimul timp profesorii cu vechime s-au cam retras iar cei noi care au venit nu prea se ridica la inaltimea lor, insa Vianu traieste din gloria de altadata si ii atrage pe cei mai buni elevi care isi doresc sa faca ceva in viata…continuandu-se astfel performantele extraordinare de care aminteai si tu.
pelicanu’ • 9 septembrie 2007, 10:11
Felicitari! nu atit pentru articol – altfel inspirat scris -, cit pentru ideea de a-l posta pe blog!
Cred, domnule Tolontan, ca, spre regretul pasionatilor de sport in general si de fotbal in special, va pregatiti sa faceti pasul catre un alt tip de jurnalism. Gresesc?
Cătălin Tolontan • 9 septembrie 2007, 13:22
pelicanu’: Tot timpul ne pregatim pentru ceva ? :-). Nu ma gindesc la asta acum, ma simt foarte bine la gsp
Cătălin Tolontan • 9 septembrie 2007, 13:22
alexandra: da, am stat putin 🙂 am postat din redactie
Cătălin Tolontan • 9 septembrie 2007, 13:22
andrei, dragos: da, am terminat vianu in 1987
Dorin SPoaller • 9 septembrie 2007, 17:29
Si eu am terminat liceul de informatica , insa nu mai e o atmosfera de liceu de mult timp…zici ca esti pe un camp de lupta…
dragosr • 9 septembrie 2007, 17:54
Ah, ca uitai… Tolo iti multumesc inca o data ca mi-ai raspuns la mailuri si ai venit la meciul gsp-vianu :).
Cata • 9 septembrie 2007, 21:55
Un articol excelent… Felicitari, Cataline!! Toata stima!!
Alin • 10 septembrie 2007, 9:01
badea model de ce? de slugarnicie fata de un patron infractor, de pupat in dos pe cine il plateste, de mers de la o televiziune la alta si de facut emisiuni din ce in ce mai proaste, sau ce fel de model e badea?
dragosr • 10 septembrie 2007, 13:19
Da aline, asa e. Badea mi-e model in tot ceea ce ai zis, vreau si eu sa ajung un slugarnic de-ala cum ai spus.
sorin • 10 septembrie 2007, 23:52
Eu cred ca vezi lucrurile cam in roz. Profesorii idealizeaza prestatia noastra pt ca, in primul rand, le amintim de tinerete, ceea ce este de bine, si pt ca din cauza examenelor foarte dure eram, probabil, mai competitivi decat actualele generatii. Ideea ca noi am conduce cu adevarat ceva in tara asta este o exagerare. Nu uita ca mai mult de 30% din absolventi (mai ales cei de varf) au emigrat, deci nu au managementul Romaniei pe agenda. Si aici ar fi o discutie: nu stiu daca merita sa emigrezi ca sa obtii o adresa de mail la IBM. Am banuiala ca e mai exciting in Romania in perioada asta. Cei care au ramas pe aici au incercat sa isi croiasca un destin corect si egoist, cel putin cei pe care ii cunosc eu, cu exceptia ta si a lui Mircea Badea:)
Vestea buna e ca oamenii pareau foarte plini de energie. Tu nu ai avut cum sa afli pt ca ai disparut pe la ora 22.
Cosmin • 11 septembrie 2007, 22:46
Eu am terminat Cosbuc in 2004 si ma simt mandru de asta – am avut parte de niste profesori excelenti si pot spune sincer ca in liceu m-am format. Nu la scoala generala, nu la facultate.
Liceu. Atat.
Best days 🙂
gabriela • 13 septembrie 2007, 15:15
Catalin, super idee ai avut sa scrii despre intalnirea de sambata. Pe mine m-a emotionat tot ce s-a intamplat la liceu, chiar si discursurile uneori „de lemn” ale profesorilor, chiar si introducerea colegului nostru sef de promotie, dar mai ales spiritul care plutea in sala aia de sport. Orice ar zice carcotasii, sentimentul de apartenenta la un grup de elita exista si se simte foarte pregnant printre absolventii de Tudor Vianu. Macar pentru asta si a meritat efortul de a organiza totul si de a participa la eveniment.
Intifada • 19 septembrie 2007, 4:15
Foarte valabil articolul. Eu n-am apucat sa merg, un reportaj de la fatza locului este oricind binevenit.
Merci.
otilia • 25 septembrie 2007, 17:15
va rog sp si mie nr de ieri …..pt tati meu…..ms pop
Adrian Papacica • 27 septembrie 2007, 4:41
Catalin,
Liceul de informatica (Vianu) a fost si probabil mai este un liceu de elita nu neaparat datorita informaticii.
Mai important decit ce am invatat despre informatica as fost, dupa parerea mea, spiritul de competitie si asumarea unor riscuri de la o virsta foarte frageda.
Intersant este ca asta nu a facut decit sa ne apropie si mai mult de colegi si de profesori, dovada ca inca ne face placere sa ne revedem dupa atita vreme si probabil sintem mai uniti ca niciodata.
Sper ca profesorii de astazi vor continua in acelasi spirit, indiferent daca unii din elevi vor ramine sau nu in Romania.
Cei care vor pleca nu for face decit sa le duca faima si in afara granitelor tarii.
Pentru multi dintre noi, profesorii din liceu ne-au fost modele la o virsta la care ne formam ca oameni: nu pot decit sa ii felicit pentru ca si-au facut pe deplin datoria.
… • 19 octombrie 2007, 9:04
fhfg
Oarecare • 19 octombrie 2007, 9:04
Stimati ziaristi, pe ce criterii cenzurati mesajele pe care cititorii doresc sa le publice in acest blog? Am vazut ca injuriile si limbajul suburban nu va deranjaza tot atat de mult ca o intrebare incomoda legata de distribuirea de catre FRF a biletelor pentru Campionatul European 2008. Nu ma indoiesc ca si acest mesaj va fi cenzurat, trist ca in Romania coruptia si restrictionarea libertatii de exprimare incepe chiar din redactiile dumneavoastra…
Silviu • 23 ianuarie 2008, 22:02
Stim ca dumneavoastra sunteti la Gazeta Sporturilor care este partener media la Cupa Liceelor 2008 . Sunt din liceul G Calinescu si ne confruntam cu o problema foarte mare in ceea ce priveste corectitudinea organizatorilor :
Apel catre oficiali
George Calinescu – Mihai Bravu 5-2
C.A. Rosetti – Mihai Bravu 5-2
George Calinescu – C.A. Rosetti 3-3 , 6-4 dupa executarea loviturilor de la 6m
Privind aceste scoruri, care echipa credeti ca se califica ? George Calinescu , nu ? Ei bine, va inselati. Conform unui regulament inventat pentru aceasta competitie , echipa care merge mai departe este aceea care are media de varsta mai mica ..
Desi George Calinescu a castigat ambele meciuri PE TEREN , sunt sanse ca aceasta echipa sa ramana pe dinafara din cauza ca nu are destui “boboci” in echipa ..
Daca cupa liceelor se vrea a fi o competitie oficiala de futsal , atunci ar trebui sa existe si un regulament official care se completeaza cu Legile Jocului de Futsal, aprobate de FIFA.
Conform unei anexe din regulamentul actual , rugam conducerea acestei competitii sa completeze acest regulament cu legile jocului de futsal . Anexa la care ma refer este :
“• Organizatorii îsi rezervã dreptul de a aduce modificãri prezentului regulament, care se completeaza
cu Legile Jocului de Futsal, aprobate de FIFA”
Asadar , in regulamentul aprobat de FIFA pentru futsal se specifica clar ca in cazul de egalitate de puncte si golaveraj in grupa , se vor bate lovituri de departajare .. lucru care s-a facut si care au fost castigate de echipa liceului George Calinescu.
Pentru cei care au dubii , regulamentul il gasiti la :
http://www.info.frf.ro/multimedia/documente/ROC-%2 0FOTBAL%20SALA-%202007%20pentru%20tipar.pdf
Domnilor organizatori , e correct ca echipa liceului C.A. Rosetti sa se califice mai departe doar pentru simplul fapt ca au jucatori mai tineri trecuti in tabelul de inscriere?
In ritmul asta , o sa se ajunga sa participe doar cei de clasa aIXa .. poate ar trebui redenumita aceasta cupa in “cupa bobocilor”
Prin acest articol dorim modificarea regulamentului actual , astfel incat criteriul de departajare sa fie fotbalul , nu actele .
Va multumim.
Echipa de fotbal a liceului George Calinescu
Stiu ca este offtopic.(imi cer scuze ).dar sper sa puteti sa ne ajutati.Suntem furati.Multumesc
David • 22 mai 2009, 9:15
Ce tare, in fiecare zi gasesc persoane cunoscute care au facut acelasi liceu
pe care il urmez eu acum!
Mariana • 25 iulie 2009, 11:43
D-le Tolontan, nu ma pricep la sport , nu v-am urmarit deloc pina acum,ce m-a ideamnt sa-mi schimb atitudinea este foarte simplu:demascarea de la MTS.Am inceput sa va citesc articolele din trecut, si mi-au placut.Oamenii valorosi se pierd in „cangrena generalizata”,au ramas putini care tin piept.Va felicit din toata inima si sper sa nu va opriti.Sa stiti ca am 54 de ani , am facut scoala multa cu f f multe examene si nu mai sper la nimic bun pentru mine.Am insa doi baieti, cu foarte multe rezultate bune la scoala ( au facut baschet pentru ei in echipe locale) si ma gindesc cu groaza ce viitor ii asteapta.Au fost invatati sa fie responsabili, corecti si sa nu triseze nici scoala nici vata personala.Stiti cum se spune in popor” nu fac lucru de mintuiala”.Va rog, nu va opriti sunt multe de scos la iveala.( baieti mei unul este licentiat, cel mic student ASE- cibernetica).
Cu mare respect,
Pescaru M.
Valentin • 7 august 2009, 11:28
Va pot spune 3 motive pentru care se incurajeaza invatamantul ne-performant.
Unu: se fac afaceri mizerabile de sute de milioane de euro cu acordarea de diplome contra cost , fara munca propriu-zisa.
Doi: Conducatorii nostrii au multi dintre ei copii lenesi sau mediocri care nu pot depune munca necesara pentru absolvirea unei facultati.
Trei: Chiar unii dintre acesti conducatori au studiile facute la „fara frecventa” si contra cost. (Unii au devenit si profesorii intre timp…).
Vorba lui Caragiale din „Conu Leonida”: (Garibaldi despre mareata realizare de la 11 februarie 1866) „Bravos natiune! Halal sa-ti fie!”
Ted • 8 mai 2015, 0:32
Imi tot sucesc gandurile si tot nu inteleg cum ar putea cineva sa-i aiba ca modele si pe Catalin Tolontan si pe Mircea Badea in acelasi timp.
Am incercat urmatorul exercitiu pereche de imaginatie:
Versiunea 1 – Catalin Tolontan prezentand In Gura Presei (cu limbajul si in stilul lui Mircea Badea). Singura mea concluzie: „Dubla personalitate este o forma de boala psihica si ea necesita tratament de specialitate, imediat dupa ce bolnavul ori apartinatorii lui, isi dau seama de aceasta situatie. Modul de manifestare este diferit de cel normal, persoana in cauza trece de la o stare de manifestare la alta si de regula cel in cauza nu-si mai aminteste cum s-a comportat, cum a reactionat anterior. Important este ca bolnavul sa fie tratat pentru a nu se crea situatii nedorite, cand cel in cauza isi poate face rau siesi ori celor din jurul lui.” (citat sfatulmedicului.ro)
Versiunea 2 – Mircea Badea scriind pe blog un articol precum acesta: https://www.tolo.ro/2014/08/13/intrebari-nu-adeziuni/ . Singura mea concluzie : „Dubla personalitate…”