Cum ne-a petrecut lumea sfirsitul

(va recomand filmul romanesc care merge la Oscar)

miercuri, 20 septembrie 2006, 3:35

(va recomand filmul romanesc care merge la Oscar)

Stim ce trimit in tara. 4.5 miliarde de euro. Dar nu stim ce pastreaza pentru ei.Regizorul Catalin Mitulescu o spune in „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii”, filmul care va concura pentru Oscar anul viitor. Ultimul an de comunism, ultimul?!, e vazut prin ochii Evei, o fata de 17 ani si ai lui Lalaliu, fratele ei de 7 ani. „Inocenta imposibila”, scrie un critic canadian. „Incerc sa transmit emotia acelori vremuri si sa redau spectatorilor din intreaga lume o imagine a ceea ce poarta cu ei miile de emigranti tineri români, in incercarea lor de a-si gasi un rost departe de tara”, explica Mitulescu. Daca citesti cronicile scrise de Andrei Gorzo si de Alex Leo Serban, cele doua semnaturi fara de care mi-e imposibil sa vad un film, intelegi ca vei asista la o productie „supraincarcata” si lipsita de unitate.

Probabil ca asa e. Iata trei secvente din film:
1. Ajunsa la o scoala profesionala, Eva e cooptata in brigada artistica. Pregatesc serbarea de final de an si cinta melodia aceea obsedanta… v-o amintiti… „Tara noastra-i tara noastra, dulce patrie albastra”… E ceva care te face praf in momentul acela. Poate halatele albastre ale elevilor, „orele de practica”, toalele saracacioase ale profesorilor, gardurile de prefabricate sparte, lumea de rahat in care-am trait, usile care se inchid mereu „dintr-a doua”, sau poate te face praf chiar praful de pe terenul de fotbal… La serbare, strinsi in careu, elevii ingina, pe jumatate la misto, melodia patriotica. Jumatate sint depesarii care, acum citeva luni, au umplut stadionul. Iar cealalta jumatate sint rockerii.

2. Catranit pentru ca sora-sa fugise de acasa, Lalaliu vrea sa se sinucida. Dezizoleaza firele de la fierul de calcat, baga stecherul in priza si… „Iar au luat astia curentul! E de la ei!”. Aduce cu secventa din „Balanta” in care Maia Morgenstein nu se poate sinucide pentru ca s-a oprit apa si atunci ia pumnul de somnifere cu apa din glastra. Stiti cum pute apa de la flori!

3. In fine, a treia secventa e si nu e din film. Dupa ce personajele strazii o saluta pe Eva in stilul „Titanic”, iar ea sta imbracata in costum pe puntea unui vas luxos de croaziera,urmeaza genericul, care curge pe aceeasi melodie obsedanta… „Tara noastra-i tara noastra…”. Cind se aprinde lumina, cei care au in jur de 20 de ani parasesc repede sala.Ceilalti, fie ca sint de 50 sau de 30 de ani ramin. Se fac ca se uita la distributie si se concentreaza sa nu plinga ca prostii, asa proptiti cu miinile in scaunul din fata, pasageri care se scufunda impreuna cu lumea lor care-i petrece.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

lennoxx  •  20 septembrie 2006, 22:33

@Razvan Penescu

acum aflu pt prima oara de LiterNet
eu am primit chestia asta pe mail de mai bine de un an…
oricum, scuze …si felicitari daca tu ai facut compilatia

aldyx  •  20 septembrie 2006, 23:19

A ajuns si Tolontan critic de film!Incredibil!
Cica va concura la Oscar filmul asta:))
Mare lucru daca va ajunge sa fie nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain,desi sint multe etape pina acolo…
Credeam ca dupa 16-17 ani regizorii romani or sa termine subiectul asta tampit,al filmelor inspirate din acea perioada comunista.Oare citi ani trebuie sa mai treaca sa renuntam la porcarii nostalgice(ca sa vada si altii cum traiam noi,va dati seama …)
Am trait si eu acei ani ,„Lista lui Lennox „…am trait-o si eu….mai lipsesc destule de acolo . De exemplu Sampania Zarea si crevetii vietnamezi din alimentara..prezervative chinezesti numite simplu..protex,nicio masa fara peste,cei trei R…etc
Vreau sa vad filme romanesti adevarate in care sa nu mai aud vreo referire la perioada comunista.Gata,s-au facut destule tampenii despre aceea perioada,daca regizorii romani nu sunt in stare sa scrie despre prezent ,macar sa faca un SF cu actiune prin 2050,dar si in acel scenariu ar pune ei vreun dictator care-ti intrerupe transmisiile de date intre anumite intervale orare…

nea terente  •  20 septembrie 2006, 23:42

Filmul este slab, foarte slab pentru ceea ce vrea sa fie. Problema nu e ca incearca sa surprinda anumite aspecte din perioada comunismului, ci ca o face foarte prost. Sunt foarte multe neconcordante intre film si ceea ce se petrecea atunci. Daca vreti sa vedeti un film adevarat pe subiectul asta, va recomand „Good-bye, Lenin” (Germania).

http://sportvideos.blogspot.com

milaneDINAMO  •  21 septembrie 2006, 1:31

tolontane sunt un suporter dinamovist si pun pariu ca tu carnatule mori ca ia batut DINAMO pe steaua asta e ba labus.pt noi suporterii DINAMOVISTI ESTI UN MUC USCAT.esti cel mai slab sclav de la gazeta sporturilor.Lasa ne ba decedatuleeeeeeeeeeeeeeeeeeee

bogdinho  •  21 septembrie 2006, 2:18

M-am saturat de aceleasi subiecte comuniste unde se descrie mizeria saracia etc. Suntem in anul 2006.

bogdinho  •  21 septembrie 2006, 2:21

Preluare de la aldyz , subscriu si eu

A ajuns si Tolontan critic de film!Incredibil!
Cica va concura la Oscar filmul asta:))
Mare lucru daca va ajunge sa fie nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain,desi sint multe etape pina acolo…
Credeam ca dupa 16-17 ani regizorii romani or sa termine subiectul asta tampit,al filmelor inspirate din acea perioada comunista.Oare citi ani trebuie sa mai treaca sa renuntam la porcarii nostalgice(ca sa vada si altii cum traiam noi,va dati seama …)
Am trait si eu acei ani ,“Lista lui Lennox “…am trait-o si eu….mai lipsesc destule de acolo . De exemplu Sampania Zarea si crevetii vietnamezi din alimentara..prezervative chinezesti numite simplu..protex,nicio masa fara peste,cei trei R…etc
Vreau sa vad filme romanesti adevarate in care sa nu mai aud vreo referire la perioada comunista.Gata,s-au facut destule tampenii despre aceea perioada,daca regizorii romani nu sunt in stare sa scrie despre prezent ,macar sa faca un SF cu actiune prin 2050,dar si in acel scenariu ar pune ei vreun dictator care-ti intrerupe transmisiile de date intre anumite intervale orare…

viorel  •  21 septembrie 2006, 3:58

Cel mai bun film romanesc facut dupa 89 cu subiect dinainte de 89 ramine „E pericoloso sporgersi”.

Mai ales pentru noi cei care ne-am facut stagiul militar obligatoriu inainte de 1989 e imposibil sa nu te rascoleasca si sa-ti trezeasca amintiri de neuitat.

Cine a facut armata este barbat , cine nu a facut-o este barbat destept.
Ma mindresc ca am fost prost la faza asta.

ioan plischi  •  21 septembrie 2006, 8:08

de ce nu lasati sa se usuce singele?!

vishinik  •  21 septembrie 2006, 8:42

Da, articolul e intersant prin ineditul aparitiei lui intr-un ziar de sport, dar sa fim seriosi: sa luam citate din film si sa le insiram unul dupa altul printre poante expirate si haz de necaz… cam simplutz. Oricum filmul e de vizionat si initiativa popularizarii productiilor romanesti e de laudat.

adi  •  21 septembrie 2006, 9:42

E imbucurator ca cinematografia romaneasca inceapa sa miste. Poate unii sunt satui de revolutie, care, da… se poate sa fi fost, se poate sa nu fi fost. Ceva a fost si a facut si face parte din viata noastra, a fiecaruia. Unii inca o mai injura, altii se bucura si acum de acel moment. Cert e ca desi au trecut atatia ani, nu putem sa o uitam, pentru ca acolo s-a schimbat viata noastra. E un moment important si o tema care va mai fi cu siguranta subiect de film si pentru alti regizori romani. Filmele noastre au inca un buget mult prea mic pentru a va astepta la ceva spectaculos. Avem actori si regizori talentati, dar asta nu e totul. Uitati-va la inca un film despre revolutie, cel la care face referinta si Razvan, “A fost sau nu a fost?”. Un film facut pe bani putini, dar care merita vazut. Gasiti o recenzie si pe movieblog: http://movieblog.ro/?p=110

dan – Timisoara  •  21 septembrie 2006, 11:05

Felicitari d-le Tolontan , m-am relaxat citind comentariul dvs si al cititorilor care au raspuns ! Felicitari jucatorilor de la Dinamo si rusine HULIGANILOR care manjesc ambele galerii !

Andrei  •  21 septembrie 2006, 15:02

Domnule Tolontan coloana sonora a filmului este cantata de RADU CAMPEAN, piesa se numeste TARA NOASTRA, fiind opera lui NICU ALIFANTIS.

maria  •  21 septembrie 2006, 17:32

*crevetzii
*5 zile fara gaze, imprumutam apa calda cu galeata de la vecinul putin securist.
*mergeam in vizita cu hartie igienica si servetele in doua straturi.
*crema de ciocolata nucrema adusa de „o cunostinta” o data la doua luni
*dulce din lapte praf lipit pe cerul gurii, rascait cu limba pana se topea
*magazinul JECO_CENTROCOOP si auto-moto-velo-sport
*traficul de vata
*vera pompelmo de la shop-ul de la sala palatului
*cadou de craciun cu portocale si bomboane cubaneze cu menta.
*securistii care injectau ciocolata cu sida
*puii tip „fratii petreusi” cate doi la punga.
*of…

maria  •  21 septembrie 2006, 17:33

(vecinul securist avea boiler)

bau  •  21 septembrie 2006, 18:38

Cătălin Tolontan Says:

September 20th, 2006 at 7:43 pm
bau: am raspuns si eu si ami citit cu placere si raspunsul dvs. Asadar, va duceti pe rapid si va uitati la Pendului lui Maftei))::

mai degraba ma uit la Pendulul lui Razvan :))) e mai de varsta mea :))

marx  •  21 septembrie 2006, 23:24

Tolontane, ce te faci daca Alex Leo nu ti-a digerat in prealabil un filmuletz, ca tu pui de cinefil, sa te infrupti voiniceste?!

ady  •  22 septembrie 2006, 11:39

Cataline, de ce scri atat de bine, incat dupa ce m-am enervat citind articolul despre corpodean (gigi nu e vinovat ca A DAT ?), ai revenit in inima mea? Si o explicatie a faptului ca sunt atat de incantat de articol: am 32 de ani, adica intre 30 si 50, adica sunt printre cei care mai raman un pic in sala dupa final.

radu  •  24 septembrie 2006, 4:06

# milaneDINAMO Says:
September 21st, 2006 at 1:31 am

tolontane sunt un suporter dinamovist si pun pariu ca tu carnatule mori ca ia batut DINAMO pe steaua asta e ba labus.pt noi suporterii DINAMOVISTI ESTI UN MUC USCAT.esti cel mai slab sclav de la gazeta sporturilor.Lasa ne ba decedatuleeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Frate, ca de la dinamovist la dinamovist, ai nimerit in singurul blog in care n-ai ce cauta.

Felicitari lui doctor demonicus, mi-a placut postul lui chiar mai mult decat articolul lui Tolontan.
Eu am ramas cu o oarecare nostalgie a acelor vremuri, una greu de explicat.

Cătălin Tolontan » Blog Archive » Ziarul cu DVD, un succes  •  15 decembrie 2006, 9:35

[…] La pretul de 60.000 de lei, “Cotidianul” este livrat astazi impreuna cu un DVD care contine filmul “Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii”. Nu neaparat filmul in sine, care a stirnit reactii amestecate, vezi aici cronica profesionista a lui Alex Leo Serban si aici o privire de amator, este cheia succesului care se contureaza la tarabe, cit combinatia noutate, uimire, produs, pret si promovare. […]

rady  •  15 decembrie 2006, 15:58

dupa cum ziceam si in comentariul de pe celalalt articol, de ieri. daca era intr-o carcasa de DVD, il puteam pune si eu la colectie, acuma trebuie sa gasesc afisul in format digital la o rezolutie mai buna decat pe cinemagia, ca nu se poate sa-l tin in pliculetul ala amarat 😆

Andrei  •  21 decembrie 2006, 0:36

Am ajuns intamplator pe blog… de 3 zile caut melodia Tara noastra-i tara noastra … sunt disperat ? o are cineva 🙂

Alex  •  28 decembrie 2006, 3:45

Filmul e destul de bun. Dar, Gorzo are dreptate. Pe vremea aia nu prea ma gandeam la Ceausescu ci la Pif, Tom&Jerry, bomboane cubaneze si zahar candel.

Rejeqve  •  4 ianuarie 2007, 19:44

Foarte fain filmul… Cine stie insa unde pot gasi melodia ” tara noastra-i tara noastra” ?

Azalea smith  •  10 octombrie 2014, 12:11

acum aflu pt prima oara de LiterNet
eu am primit chestia asta pe mail de mai bine de un an….

want more fun plz visit my page: http://shocking-pranks.blogspot.com/

Comentează