Patapievici se declara socat

Cotidianul scrie astazi despre stupoarea cu care Horia Roman Patapievici intimpina mareea de violenta verbala si de lipsa de logica a unora dintre cei care comenteaza pe net articolele sale din Evenimentul Zilei.

sâmbătă, 11 noiembrie 2006, 10:14

Cotidianul scrie astazi despre stupoarea cu care Horia Roman Patapievici intimpina mareea de violenta verbala si de lipsa de logica a unora dintre cei care comenteaza pe net articolele sale din Evenimentul Zilei.

Patapievici descrie un fenomen extins. Si are dreptate.

Iata ce se intimpla, statistic vorbind, pe blogul autorilor gsp, unde se string sute sau uneori mii de comentarii la un articol. Este, practic, zona cu cea mai intensa si extinsa dezbatere din spatiul virtual de limba romana. 

Intii se observa o mecanica a reactiilor. Daca jurnalistul posteaza un topic/articol despre Steaua, Dinamo sau Rapid, doar 20% dintre reactii vizeaza tema.

In aproape 80% dintre comentarii se porneste o polemica intre sustinatorii celor trei echipe. O parte insemnata a acestei conversatii este civilizata, malitioasa, nonviolenta, insa fara vreo legatura cu subiectul concret. Revin mituri eterne „Steaua si Dinamo au venit pe tancurile sovietice” sau „Rapid e un fals club sarac”. Discutia se blocheaza inevitabil in cacofonia reprosurilor incrucisate.

O alta parte, mica, dar gestionata de o minoritate cu stiinta ubicuitatii, injura, jigneste, incita la violente sau propaga rasismul. Principii democratice, inclusiv drepturile presei, sint ignorate. Toti sintem „hoti”, „vinduti”… Copos, pe care eu insumi l-am criticat, este amenintat cu moartea. Dimpotriva, unii spun ca o sa-mi faca vizite acasa, iar altii vorbesc despre violul unei presupuse fetite pe care as avea-o. Pentru dreptul lui Copos de a ma da in judecata fara sa fie amenintat cred ca merita sa lupt!

Aceste mesaje sint sterse de ADMIN si autorii rugati sa nu continue. Daca recidiveaza, sint banati. Dar unii dintre ei detin abilitatea de a reintra cu proxy, in fond o serie infinita de IP-uri generate logic.

Practic, nu exista sisteme de protectie impotriva unei agresiuni sistematice. Nu IQ-ul acestor oameni este contestabil, ci felul in care isi folosesc inteligenta.    

Unii dintre ei reintra cu nick-name-ul Catalin Tolontan sau cu numele fictiv al autorului blogului, indiferent care este acesta. Numai ca nu e nevoie decit de un comentariu, doua, pentru a realiza toata lumea ca identitatea este furata.

Si atunci imi pun si va intreb pe toti cei care alcatuiti aceasta comunitate convulsiva si inegala: de ce in locul unei identitati acesti oameni prefera mai multe, dar care se developeaza imediat si nu le aduc, in final, nici o satisfactie? Dupa cum observa un cititor, greu nu e sa pacalesti un ADMIN, ci sa ramii civilizat in conditiile in care diferentele de opinii sint motorul unei dezbateri, fie ea si pe net.

Unii cititori ii apostrofeaza pe cei care propaga violenta, atragindu-le atentia ca asa vor disparea blogurile. Nu cred ca vor disparea. Dar ele se vor adapta. Nimeni nu stie cum, dar toti simtim ca e nevoie. Va multumesc pentru rabdare! 

Si ca sa nu citit resemnare in aceasta interventie, inchei prin rugamintea de a-mi confirma o senzatie. Nu aveti si voi impresia ca oamenii care incearca sa se subtituie autorului si sa preia controlul topicului devin ei insisi victime? Cum posteaza mai mult, cum incep sa intre in atentia generala si sa fie contestati. Ortega y Gasset vorbea intr-un dintre eseurile sale despre „netezirea” virfurilor, a celor care ies in evidenta si care sint imediat amendati de catre masa. Probabil ca asta li se intimpla acestor oameni. Ajung prizonierii unui statut pe care-l revendica violent. Sint printii insingurati ai lumii virtuale.

 

Comentarii (175)Adaugă comentariu

zaitev  •  11 noiembrie 2006, 18:32

SOLUTIE! Deoarece majoritatea postarilor se refera la calitatea site -ului Gazetei eu zic ca asa cum s-a facut http://www.stelisti.ro , dinamovisti .ro, campionate .ro sa se faca http://www.vechea_gsp.ro .Siteul sa contina numai stiri sportive , daca se poate fara reclama si poate blogurile editorialistilor.
NU ca ar fi tare? De asemenea ar fi interesant sa vedem si cate accesari sunt..
O zi buna tuturor…

un_mare_fan  •  11 noiembrie 2006, 18:41

bai baiatule ,esti de un penibil dus la extrem am citit toate mesajele postate si nu vazut sa raspunzi macar unuia care te critica,cu toate ca au fost persoane care au vorbit mai mult decat civilizat si au avut un punct de vedere cel putin interesat. O singura concluzie se poate trege de aici si anume ca esti un idiot frustat care se crede mare jurnalist dar de fapt e un ratat care nu e capabil sa faca altceva si crede-ma ca e pentru ultima data cand iti voi face marea onoare de a te baga in seama,dormi in pace acolo in lumea ta ………

Cretu Elena  •  11 noiembrie 2006, 18:45

Cand discutia a inregistrat deja peste 150 de postari, este dificil sa mai intri in vorba.

Eu cred ca si Tolo, om busy de felul sau, mai citeste superficial postarile.

Nu cred ca amenintarea cu violul este reala! Poate autorul sa ne redea macar o parte din postare? Cred ca este mai degraba rodul superficialitatii si al cautarii de senzational cu orice pret!

Gheorghe  •  11 noiembrie 2006, 18:52

E un comentariu general:

Te-am mai vazut pe la TV si aveam o parere buna despre tine.
Vroiam sa citesc si eu dar m-am lamurit imediat: faci parte dintre tembelii care scriu cu î in loc de â. Asa ca am renuntat sa mai citesc si dus am fost… nu inainte de am exprima dezacordul prin acest comentariu.

Andrei Marculescu  •  11 noiembrie 2006, 18:58

@Danielle : „E extrem de inteligent da e prost!”

cred ca Dvs sunteti extrem de proasta, dar inteligenta

Cu privire la tema lansata de Catalin Tolontan, mi se pare sterila. Evident ca daca permiti oricui sa scrie ce-i trece prin cap sub protectia anonimatului, 80% din comentarii vor fi simple refulari. Nu inteleg cum te poti astepta la altceva.

Problema unui ziarist nu este asta, ci ca teoretic ar trebui sa-i educe pe acesti 80%. Insa actualmente presa si televiziunea cauta in primul rand audienta, cu pretul incurajarii acestor comportamente. Continutul ziarului GSP nu face decat sa incurajeze comentariile fara legatura cu tema articolelor. Ce, fetitele goale sau barfele au vreo legatura cu sportul ? Un exemplu cat se poate de concret si convingator : Adrian Georgescu lupta pe anumite bloguri impotriva manifestarilor misogine (intr-un mod cat se poate de onorabil si inteligent), in vreme ce GSP prezinta o puzderie de femei dezbracate pe site. Cum vreti ca imaginea femeii sa fie respectata de catre cititori in conditiile acestea ?

Deci, Domnule Tolontan, mi se pare ca atitudinea Dvs este ori ipocrita ori naiva. Nu realizati ca ziarul Dvs ii incurajeaza pe cei 80% ? Ce parere aveti ?

Mi-ar face placere sa imi raspundeti la acest mesaj, daca tot vreti sa incurajati dezbaterea logica.

Andrei Marculescu  •  11 noiembrie 2006, 19:14

@Mircea Trofin „Daca esti umpic analfabet, las-o jos, baga capu la cutie si valea.”

„umpic” ??? cand mai dati asemenea sentinte, corectati de 10 ori inainte de a posta mesajul

@Catalin Tolontan
am citit un post al Dvs mai sus. Raspundeti unor mesaje similare cu mesajul meu precedent, aratand ca la GSP se fac si lucruri de calitate.

eu o sa va raspund cu aceeasi moneda : si printre posturi mai sunt comentarii de calitate. Ceea ce va deranjeaza pe Dvs insa este proportia intre comentarii adevarate si aberatii.

Exact asta deranjeaza si la GSP. Citesc destul de des ziarele de sport pe internet. Prima data cand sotia mea s-a uitat pe ecran in timp ce citeam gsp.ro, m-a intrebat de ce umblu pe site-uri cu fete goale. Proportia intre stiri de 3 lei, sexualitate, articole proaste pe de o parte si articole de calitate de cealalta parte vi se pare linistitoare ?

AlexB  •  11 noiembrie 2006, 19:34

Violenta limbajului, ca si violenta fizica, sunt expresii ale barbarului, ale oamenilor neinstruiti, ale celor care nu au maine si nu au ieri. Justificarea lor e hilara: nu mai suntem in comunism! Prostia le da in cap permanent si faptul ca nu isi dau seama ca sunt asa fiindca vad la tv modele gen Gigi Becali sau Dragomir. Trebuie sa ne obisnuim ca traim intr-o societate care nu functioneaza dupa regulile noastre si trebuie sa ne adaptam. La lumea lor. Din pacate, nu exista nici o preocupare pentru a le face educatie acestor oameni ale tenebrelor, care nici macar prostiile lor nu le pot scrie punand cratima acolo unde se cere. Toti suntem preocupati de rating si ei devin din prosti in mai prosti. Pacat.

florin  •  11 noiembrie 2006, 20:30

Domnule Tolontan , ati generat o discutie la care se pare ca nu vreiti sa luati parte. Macar ati inteles ceva din tot ceea ce v-au transmis oamenii aici?
Oare veti schimba ceva la Gazeta Sporturilor? Faptul ca va laudati ca sunteti nr. 1 este doar datorita faptului ca sunt 2 ziare de sport in tara(ma refer la ziare nu la fituici care apar si dispar peste noapte). Daca nu ne mai faceti onoarea sa si raspundeti, am vrea macar sa vedem o schimbare la fata a gazetei tinand cont de majoritatea parerilor de aici.

Omul nimeni  •  11 noiembrie 2006, 20:35

Si de ce sunteti atat de surprins, d-le Tolontan ? Cu riscul de a deranja, multi ziaristi de sport sunt niste mizerii. Nu vreau sa dau exemple, dar va garantez ca nu vorbesc prostii. Mai este un element prea putin luat in serios : in goana dupa subiecte de prima pagina, incitati potentialul cititor sa astepte clisee ale periferiei. Si astfel alimentati involuntar patima pentru controversa, ura si cat mai multa incultura. Poate nu am fost suficient de clar, dar, din pacate, presa a ajuns sa contribuie la imbecilizarea si becalizarea maselor usor manevrabile. Nu puteti respinge aceasta realitate ; imaginea presei sportive autohtone este una derizorie si nu poate fi reabilitata si nici macar renovata.

Cătălin Tolontan  •  11 noiembrie 2006, 22:00

mai imi stergeti un post cataline si iara o tin toata ziua cu faza gay 🙂

NjoYMe  •  11 noiembrie 2006, 22:03

nu ma puteti bana asa ca nu mai incercati:) admin sti :PROSTULE:)

NjoYMe  •  11 noiembrie 2006, 22:04

*PROSTULE 🙂

Vali  •  12 noiembrie 2006, 1:56

Lasa-ti-ma sa ghicesc..Cand ati deschis aceste bloguri va asteptati ca aici sa intre numai academicieni doctori, cu cel putin doua facultati si un master ? Pai dc nu va faceti ziarist la DILEMA VECHE ? Sunteti ziarist la un ziar de sport, care are in continut 30 % informatie si 70 % scandal…iar din acest 70 %, cam 50% il provocati dumneavoastra.
Cei 80 % de care pomeniti mai sus sunt cu mult peste dumneavoastra. DC ? Pt ca ei spun ceea ce gandesc..Dumneavoastra, ca multi alti colegi de breasla, scrieti pt bani si NUMAI pentru bani. Nu scrieti ce ganditi, ce simtiti cu adevarat..scrieti la comanda si in asa fel incat NU CUMVA sa suparati sefu’ cel mare.

Eu insumi  •  12 noiembrie 2006, 2:44

Patapievivi ar trebui intai sa invete sa vorbeasca si sa gandeasca romaneste. Sa invete sa se exprime pentru toata lumea si sa nu mai incerce cu tot dinadinsul sa para mai destept, mai cult si mai de neinteles decat oricine. Asta, desigur, daca vrea sa il si asculte cineva. Pentru ca si eu sunt cel putin la fel de socat de comportamentul si vocabularul lui uneori. In rest, adevarat, desigur, dar nu ingrijorator. Acei unii sunt atat de putini…

west  •  12 noiembrie 2006, 7:02

Patapievici este in primul rind un nume care iti produce voma. In al 2-lea rind ar trebui sa fie tare multumit ca traieste in Romania tara oamenilor lasi si fara coloana vertrebrala si in acest fel are viata asigurata indiferent de ce spune sau face, lucru care nu este valabil acolo la civilizati, cum va place voua propagandistilor pro-vestici sa numiti zona in care traiesc stapinii vostrii. Daca individul cu acel nume de animal ar fi trait in vestul vostru iubit si ar fi facut aceleasi afirmatii jignitoare la adresa oricarei tari din vest si a poporului acesteia nu ar mai fi scris absolut nicaieri, nimeni nu i-ar fi publicat absolut nimic iar de frica ar fi emigrat intr-o tara unde ar fi putut trai in anonimat, necunoscut de nimeni. Daca ar fi trait la „campionii democratiei”, adica la americani, ar fi fost spinzurat de primul copac pentru ca intr-un asemenea caz nu ai cum sa scapi. Asta ca sa stiti si voi „marii ziaristi romani”despre ce este vorba si sa intelegeti cita libertate aveti acolo ca sa va bateti joc de Romania si romani. Tu Tolontan esti doar un propagandist de 2 lei care traiesti amestecind genunchii fotbalistilor cu nebuniile unui sclerozat batrin sau facind comparatii demne de un handicapat intre sisteme despre care nu ai habar doar, doar vei convinge ceva timpiti de valoarea himerelor democratice si valabilitatea unui sistem capitalist care n-a functionat niciodata cu folos decit pentru un foarte mic grup de oameni. In alta ordine de idei tu care te dai democrat pina in pinzele albe ar trebui sa explici, ca doar esti specialist, unde exista democratia aia de care tot amintesti tu pe pamint si da te rog adresa exacta ca sa stie romanul unde s-o gasesca si s-o admire live. Bineinteles ca un specialist adevarat in mai toate cele cred ca vei explica ca sa intelegem cu totii mecanismele de functionare ale marilor democratii dezvoltate de catre inteligentii barbari vestici ca sa ne convingi de existenta acestora. Altfel cei inteligenti stiu foarte bine ca toate forumurile, blogurile si alte locuri de unde se pot culege „parerile populatiei” sint supravegheate si contabilizate in intregime de catre serviciile speciale ale vestului iubit unde lucreaza de obicei numai filantropi. Este legal la democratii vestici sa fie absolut totul inregistrat si pastrat 6 luni, zic ei, insa nimeni nu poate controla nimic ca doar peste tot ne balacim in democratie si civilizatie. Daca exista violenta acesta este normala deoarece face parte din sistem pentru ca nu degeaba m-am referit la barbarii vestici.

Codreanu  •  12 noiembrie 2006, 8:10

Patapievici vorbeste?El care a inceput cu cartile sale sa raspindeasca limbajul suburban? ia cititi-i cartile si apoi sa-l aparati.Auzi! El intelectualul!? Porcaria aia a lui, de carte despre poporul roman a deschis pofta atitor *autori* de limbaj Incriminat acum de acest fals intelectual.El a fost ala care a scris despe poporul roman cele mai urite cuvinte.Si daca despre el se scrie acelasi lucru nu-i convine.De fapt e un ipocrit ca toti ce-i scosi la suprafata de -libertatea cuvintului -gresit inteleasa.

Torkemada  •  12 noiembrie 2006, 9:16

Imi aduc aminte, domnule Tolontan, ca atunci cand ati plecat cu toata ,,gasca” de la Prosport la Gazeta Sporturilor va propuneati(chiar imi amintesc de declaratiile si articolele alea solemne!) ca noua Gazeta sa se aplece exclusiv spre sport si sa lasati chestiile colaterale deoparte! Ce a devenit noua Gazeta?? De ce ati schimbat ideea initiala?? Si acum acuzati ca se injura si se vorbeste pe langa?? Gazeta de acum nu e ea si ea cumva pe langa ce trebuia sa fie??

Petrisor  •  12 noiembrie 2006, 9:17

Pai ce ne mai miram dle Tolontan? Incitati la acest limbaj, iar atunci este evident ca nici dvs nici breasla dvs nu e pregatita sa ingurgiteze si comentarii contra. Dati cu „pietre”, atunci fiti pregatiti sa mai si primiti. Cat despre Copos, nu-l simpatizez, insa daca are un argument valabil, atunci sa va ardeti si sa platiti; ca deh… asa-i normal.
Vis-a-vis de limbaj, numai in comentariul dvs, uitati-va cate „neologisme tehnice” aiurea ati introdus… da’ ce nu mai avem un sinonim cu „developeaza”?
Iar solutii, sunt… platiti ca lumea cu vreo 2-300 de euroi un Admin ca lumea si va curata de toate gunoaiele, in no time!
Hai ca nu-i asa de greu. E mai usor insa sa ne vaitam… c-asa-i in Romania. Ne si place pana la urma… cred ca suntem mai mult sau mai putin toti nitel masochisiti.

mailman  •  12 noiembrie 2006, 9:29

Na ca s-a trezit Patapievici sa fie socat!!!Amu scrie de fotbal…Domnu'”Patapievic,cand pe vremea lui Ceausescu mergeau oamenii si suduiau spunea-i ca e o forma de refulare, impotriva regimului,etc.Amu e incultura!Pai tot incultura era si atunci.Numai ca mata interpretezi cum vrei lucrurile si nu faci altceva decat sa demonstrezi ca esti un vajnic roman,exact asa cum ii consideri pe romani.De fapt cum sa fie poporul,cand asa zisii oameni de cultura sunt de fapt niste mediocrii care au prins scara rulanta in mers catre varful ierarhiei.Domnule Patapievici nu esti decat un mic,foarte mic om ros de invidie si impins de la spate de parerea foarte buna pe care o ai despre tine.Inca n-am reusit sa termin nici un text scris de tine…esti insipid incolor si inodor,dar plin de spoiala culturala…marketing pt popor si atat!
Si ca sa inchei romaneste…taci draq din gura

florin  •  12 noiembrie 2006, 9:33

D-le Tolontan,as vrea sa pot raspunde acestui articol,insa nu merita efortul.Ati ajuns un ziar de scandal,asta semanati,asta culegeti.Sunteti penibil.Bafta

ideea  •  12 noiembrie 2006, 9:43

pt west, codreau:
atacati ideea nu persoana… mama ei de logica.. daca un criminal descopera ceva super revolutionar pentru omenire, sa nu se foloseasca, pentru ca ideea a venit de la un criminal?

Freedom  •  12 noiembrie 2006, 12:05

Explicatia este simpla. Internetul iti ofera posibilitatea sa comentezi ce vrei, sub protectia anonimatului. Intr-o societate obisnuita sa isi ascunda ideile de frica represiunilor, internetul a oferit posibilitatea defularii. Problema apare in momentul in care personaje frustrate realizeaza potentialul acestui mijloc de comunicare. Stiind ca sunt protejati si nu pot fi trasi la raspundere, dau frau liber celor mai ascunse ganduri. Cum nu au puterea sau curajul sa isi injure prietenii, colegii, postasul, guvernul etc. isi cauta dusmanii in spatiul virtual.

necula  •  12 noiembrie 2006, 12:42

cataline, e simplu de ce se leaga lumea de tine si altii: pentru ca nu sunteti impartiali. sunteti subiectivi dincolo de nesimtire, incat ajungem sa credem ca mai bine v-ati face clubul vostru de fotbal sa va vedem la treaba ce buni manageri sunteti… dar nu va faceti clubul vostru de fotbal pentru ca n-aveti materialul necesar si pentru ca de fapt stiti si voi ca e mai usor cu comentatul decat cu facutul, parca ati fi niste neveste 🙂

online dating tip  •  31 martie 2007, 11:08

Stupore! ho una sensibilit� molto buona circa il vostro luogo!!!!

calzature  •  19 mai 2007, 16:55

Was kann ich sagen? Wirklich gute Arbeit erledigt mit dem Aufstellungsort�

Comentează